Ontdek het bakstenen verleden van Brik Boom

Museum voor het verhaal van de Boomse baksteen

Het steenbakkerijmuseum EMABB werkt al meer dan 30 jaar aan het behoud van het industrieel erfgoed in de Rupelstreek, Boom en Noeveren. Een rondleiding op de site duurt ongeveer twee uur en laat geen enkel facet van het roemruchte baksteenverleden onbelicht. Een kort introductiefilmpje brengt je meteen in de gepaste zwart/wit-stemming van weleer. Je bezoekt ook één van de typische arbeidershuisjes. Hier zie je wat de armzalige woon- en leefomstandigheden waren van een gemiddeld kroostrijk gezin in de negentiende en vroege twintigste eeuw.

Het hele productieproces van klei tot baksteen, alsook de sociale context waarin alles zich afspeelde, worden je door de gids op bevlogen wijze voor de geest getoverd. Het resultaat is een levendig verhaal dat nog lang zal blijven nazinderen.

Groepen en families
Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Authentieke volkscafés

Na je bezoek kan je genieten van een drankje in het museumcafé ’t Baksteentje, ondergebracht in de vroegere paardenstal. Ook een bezoekje aan het oudste steenbakkerscafé ‘De Koophandel’ is de moeite waard. Hier kregen de steenbakkers hun loon uitbetaald, om het meteen ook uit te geven.

Ontdek Noeveren en de Rupelstreek

Combineer je bezoek aan het steenbakkerijmuseum EMABB met een fietstocht door de Rupelstreek of een wandeling door Noeveren. In dit oude steenbakkersgehucht, beschermd als dorpsgezicht, voel je de geschiedenis nog achter elke hoek.

Rondleiding in groep of met de klas

Bezoek het steenbakkerijmuseum ook eens in groep of met de klas. Een ervaren gids leidt jullie mee naar het steenbakkerijverleden van de Rupelstreek in al haar facetten. Vergeet zeker jullie bezoek en gids niet te reserveren.