Huize Ernest Claes

Geboortehuis van Ernest Claes in inspirerende omgeving

Het bezoekerscentrum-museum Huize Ernest Claes ontstond in 1967 in de hoeve waar de schrijver in 1885 werd geboren. Hier krijgt de bezoeker een zicht op zijn leven en werk. Het interieur gunt een blik op het leven zoals het was rond 1900.

In 2005 werd het geheel uitgebreid met het bezoekerscentrum voor het aangrenzende natuurgebied "De Demerbroeken". Dit vormde meermaals het decor voor boeken van de schrijver. Denk maar aan de rivier de Demer, waar De Witte van Zichem stiekem met zijn vrienden ging zwemmen. Ook de groene beemden en zijn bewoners komen regelmatig op de proppen. Floere het Fluwijn bijvoorbeeld, uit Claes’ gelijknamige roman, was een steenmarter.

Toegang tot Huize Ernest Claes is gratis - kom zeker een kijkje nemen!

Op stap met de Witte

Loop letterlijk in de voetsporen van Ernest Claes op de dagtrip: "Op stap met Ernest Claes en de Witte", inclusief ochtendkoffie en lunch.  In de omgeving van de Demerbroeken kan je met kinderen lekker ravotten dankzij interactieve opdrachten en raadseltjes. Ook hier is de Witte nooit veraf.

 

Wandelen en fietsen

In Ernest Claes’ achtertuin kan je een fietstocht maken langs moerassen, hooilanden en turfputten. Demerbroeken ligt daarnaast in het wandelnetwerk De Merode met meer dan 500km wandelplezier.