Wintertuin van de Ursulinen

Verborgen art nouveau-parel

In de regio Mechelen ligt het Ursulineninstituut, een verborgen art nouveau-parel. Anno 1900 was het een unicum in zijn genre omwille van zijn katholieke setting. Vandaag schittert het gebouw nog steeds in zijn oorspronkelijke, adembenemende setting met een prachtige licht- en kleureninval. 

Sinds 2017 is de Wintertuin in beheer van Stichting Kempens Landschap, die zich samen met de vrijwilligers van vzw Wintertuin inzet om het erfgoed te bewaren en toegankelijk te maken voor iedereen. Na een grondige renovatie opende de Wintertuin in mei 2024 opnieuw de deuren. De prachtige vloer werd helemaal gerestaureerd en de site kreeg een gloednieuw belevingsparcours.

Lid netwerk 'Reizen naar Morgen'
Voorzieningen voor mensen met een visuele beperking

Belevingsparcours

Ga zelf op stap met een audiogids. Het belevingsparcours brengt bezoekers terug naar de bloeiperiode van het Ursulineninstituut aan het begin van de vorige eeuw. Onderweg word je ondergedompeld in de leefwereld van de toenmalige kostschoolmeisjes en zusters. Via interactieve multimedia-toepassingen ontdek je de geschiedenis en prachtige architectuur van deze bijzondere plek. De luistertour neemt je mee langs alle hoogtepunten en nodigt je uit om de Wintertuin op je eigen tempo te ontdekken. Je kiest zelf hoe lang je wil luisteren, kijken en stilstaan.

Rondleiding in groep

De Wintertuin van de Ursulinen is de ideale plek om te ontdekken met een groep vrienden, collega’s of familieleden. Ook verenigingen zijn welkom. Reserveer tijdig een rondleiding met gids voor je eigen groep op een tijdslot naar keuze. Als belangrijke extra’s krijg je de La Fontainerefter, de Kerkgang en kloosterkerk, de Bloemengang en de unieke pianogalerij te zien. Die ruimtes bezoek je niet tijdens het individuele belevingsparcours.

Culturele evenementen

In de Wintertuin Ursulinen worden regelmatig culturele activiteiten van elk kaliber georganiseerd. Luister naar interessante lezingen of klassieke concerten, en geniet ondertussen van de unieke omgeving.