Drongengoedhoeve

Charmante hoeve in het grootste bosgebied van Oost-Vlaanderen

De Drongengoedhoeve is een unieke historische ontginningshoeve van de paters Norbertijnen uit Drongen.  Van 1200 tot ca. 1740 werkten ze er in een gebied dat de abdij ‘ter ontginning’ kreeg van Johanna Van Constantinopel.  Hier, veilig gelegen op deze asymmetrische heuvel Zomergem-Oedelem, ook wel Cuesta genoemd, zochten de paters Norbertijnen eeuwenlang naar mogelijkheden om de stugge klei in de ondergrond te bedwingen. 

De Drongengoedhoeve ligt in het Landschapspark Drongengoed, het grootste bosgebied in Oost-Vlaanderen. De grote boszones met vele dreven, poelen, bermen en heidezones vormen een oase van rust en groen. De Drongengoedhoeve is dan ook een toevluchtsoord en de ideale uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht door de prachtige natuur. 

De hoeve is ook de ankerplaats voor de vzw Vrienden van het Drongengoed. De vzw promoot en ontsluit statutair het Drongengoedgebied op een projectmatige wijze en in navolging van de abdij van Drongen die samenwerking droeg in haar wapenschild….

Vita brevis.  Corda juncta cordibus. 

Het geheim van de Cuesta

Deze permanente tentoonstelling, beheerd door de vzw Vrienden, in de Drongengoedhoeve vertelt de ontstaansgeschiedenis van de Cuesta van Zomergem-Oedelem tot het huidige beheer van het Drongengoed in drie luiken: geologie, archeologie en natuurbeheer.

De tentoonstelling is te bezichtigen op zaterdag- en zondagnamiddag (‘s zomers: 14u.00-18u.00 / ‘s winters 14u.00-17u.00).

Keramiekatelier Cuesta

De site van de Drongengoedhoeve is gevestigd op een heuvel met klei in de bovenlagen, die na het terugtrekken van de zee als getuige achterbleef.

In het keramiekatelier experimenteren keramisten met de klei uit eigen bodem. Het atelier is vrij toegankelijk op zaterdag, en vaak worden er demonstraties en initiatiecursussen georganiseerd.

Toeristische trekpleisters

Gelegen op een knooppunt van het Fietsnetwerk Meetjesland is de Drongengoedhoeve een ideale bestemming om je fietstocht te beginnen. Binnen een straal van 30km liggen toeristische trekpleisters als Gent, Brugge, Damme, Sluis, Aardenburg…. Ook wandelaars kunnen op aangegeven routes de omgeving te leren kennen. Bijvoorbeeld de Wandelknooppuntenroute (Meetjeslandse bossen) of de Natuurlooproute Drongengoed. Kinderen kunnen het Kabouterpad verkennen in een interactieve wandeling. Ze kunnen zich vermaken in het uitdagende speelbos. 

 

Aanbod vzw Vrienden

De kruidentuin van het Drongengoed is permanent te bezoeken. Daarnaast worden er regelmatig begeleide natuurwandelingen door erkende natuurgidsen gegeven, een gevarieerd interactief programma voor scholen, groepen en bedrijven of een drieledig cuesta-arrangement.  

Vergeet hiervoor zeker niet te reserveren! Dat kan via volgende contactgegevens: 

0476 38 69 13, hugo.vermeren@telenet.be, of via de Facebookpagina 'vzw Vrienden van het Drongengoed'.