Met tieners naar het nieuwe museum Liberation Garden

In het pittoreske Limburgse Leopoldsburg staat een bijzonder nieuw museum dat de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Europa viert: Liberation Garden. 
Liberation Garden is een ontroerende herinnering aan de offers en heldendaden van degenen die hebben gestreden voor vrijheid. We trokken er onlangs naartoe met onze tieners. Benieuwd wat wij er van vonden?

Liberation Garden
Liberation Garden

Liberation Garden

Liberation Garden bevindt zich op de site van het kamp van Beverlo, dé plek waar tienduizenden Duitse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog werden opgeleid voordat ze naar Europa werden uitgezonden. Het nieuwe museum is gevestigd in een schilderachtig Chinees paviljoen uit 1850 en een verrassend moderne aanbouw. Volledig bedekt met spiegels, lijkt het gebouw op te gaan in de bosrijke omgeving. Op het gebied van originaliteit verdient Leopoldsburg zeker al lof.

Na een warm welkom staken we onze spullen in de mooiste gouden lockerroom die we ooit hebben gezien. We kregen meteen ook een audiogids om onze nek. Tijdens het bezoek voorzag deze audiogids ons van achtergrondverhalen. Na een kort introductiefilmpje over de site zelf werden we meteen teruggebracht naar de Tweede Wereldoorlog. Het museum belicht de rol van Leopoldsburg in deze oorlog. In plaats van een algemeen overzicht of een verhaal dat ver van ons af staat, worden de geschiedenis enkele getuigen verteld: een verzetsstrijder, een kind, een bevrijder of een Duitse bezetter. Zij namen ons steeds weer mee en vertelden hoe zij destijds de gebeurtenissen beleefden. Beide zijden hebben, zoals altijd, hun eigen waarheid.

Eerlijk toegegeven, de verhalen maakten indruk op ons. Hetzelfde geldt voor de simulatie van het schuilen in een schuilkelder tijdens een bombardement. Met een goed doordacht geluids- en lichtspel leek het alsof we echt moesten schuilen.

liberation Garden
Altijd boeiend, die audiogids!

Market Garden

Voor het tweede deel van de tentoonstelling begaven we ons naar de eerste verdieping.

Dit segment staat in het teken van Operation Market Garden. Met deze operatie trachtten de geallieerden de Duitse Siegfried-linie te omzeilen door cruciale bruggen over Nederlandse rivieren te veroveren. (Wist je trouwens dat 'Market' voor het luchtlandingsoffensief vanuit België staat en 'garden' voor het grondofensief?) 

Helaas bleek deze onderneming niet succesvol. Desondanks plaatste het Leopoldsburg wel duidelijk op de kaart van het oorlogsgebeuren. Niet alleen fungeerde Leopoldsburg als een belangrijk veldhospitaal, maar werd uiteindelijk ook een rustplaats voor parachutisten die eerder achter de vijandige linies waren gedropt. In Leopoldsburg konden ze even op adem komen voordat ze verder naar Frankrijk trokken.

Het is dan ook begrijpelijk dat in en rond Leopoldsburg niet minder dan 100.000 soldaten hun laatste rustplaats vonden.

liberation garden
liberation garden

Virtueel over de Rijn vliegen

We hoefden het onze tieners geen twee keer te vragen. Natuurlijk wilden zij aan het eind van het bezoek aan Liberation Garden virtueel de lucht in. Met een VR-bril op de neus, namen zij de stuurknuppel van een spitfire over en begaven zij zich naar de andere kant van de Siegfried lijn. Best indrukwekkend.  

Combineer het museum met een bezoekje aan een oorlogskerkhof

Na een bezoek aan het museum is het perfect mogelijk om de ervaring compleet te maken met een bezoek aan een van de vele oorlogsbegraafplaatsen in de buurt. De keuze is ruim.

Direct naast het museum bevindt zich het Liberation Garden kerkhof, waar meer dan 1.300 geallieerde soldaten hun laatste rustplaats hebben gevonden. Iets verderop ligt een Belgische oorlogsbegraafplaats, en enkele kilometers verder, in Lommel, vind je het immense Duitse oorlogskerkhof. Op dit laatste kerkhof rusten niet minder dan 40.000 Duitse soldaten.

Belgisch kerkhof Leopoldsburg
Duits kerkhof Lommel

Wat vonden de tieners?

Het museum, in combinatie met een bezoek aan een kerkhof, vormt een ideale mix voor tieners. De audiogids in het museum is zeer goed uitgewerkt. Op verschillende plekken in het museum kom je symbolen tegen die je kunt scannen om een eerste introductie van het verhaal te beluisteren. Daarna is het aan jou of je meer informatie wilt horen of niet. En ja, de tieners hebben vaak op het knopje 'meer' geklikt. Dat zit dus helemaal goed.

Duits kerkhof Lommel
Duits kerkhof Lommel

Even praktisch

  • Parkeren kan je gratis in de buurt van het museum
  • Er is een audiogids. De kinderen kunnen kiezen voor een kinderversie
  • Voor een hapje en een drankje moet je je even naar het centrum van de stad verplaatsen
  • Er is een leuke shop waar je wel een speciaal voor het museum gebrouwen biertje Splendid kopen
Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.