Paul Delvaux Foundation eregast tijdens BRAFA 2024

In 2024 vieren we zowel de 30ste herdenking van het overlijden van Paul Delvaux (1897-1994) als de 45ste verjaardag van zijn Stichting. Wat is er nu beter dan deze jubilea te vieren met een sprankelende aanwezigheid op BRAFA, de Brussels Art Fair in Brussels Expo, als onderdeel van het Surrealismejaar, om het werk van deze grootmeester in de schijnwerpers te zetten?

Op de stand van de Stichting wordt een zorgvuldig gekozen selectie meesterwerken getoond, afkomstig uit haar eigen collectie en een particuliere collectie die is toevertrouwd aan het Paul Delvaux-museum in St. Idesbald. Hier ontdekt men de onmiskenbare thema's die Paul Delvaux's oeuvre kenmerken, waaronder de onontkoombare vrouwenfiguur in al haar mysterieuze pracht en de betoverende wereld van de spoorwegen, met het magische Bosstation als hoogtepunt.

Na zijn experimenten met impressionisme en expressionisme in de jaren '20 en '30 ontwikkelde Delvaux zijn eigen stijl, die nauw aansluit bij het symbolisme en surrealisme. Hij schiep een wereld die zo persoonlijk en origineel was dat deze onmiddellijk herkenbaar werd.

Vanaf de jaren '60 genoot Delvaux internationale erkenning, van Europa tot Japan en de Verenigde Staten. Hij werd beschouwd als een van de belangrijkste Belgische kunstenaars van de tweede helft van de 20e eeuw, zoals te zien is aan het portret dat Andy Warhol in 1981 van hem schilderde. Warhol beschouwde Paul Delvaux als "een van 's werelds beroemdste schilders". Ondanks zijn natuurlijke bescheidenheid was Delvaux altijd een beetje verrast door de belangstelling die hij opwekte...

Paul Delvaux heeft een tijdloos oeuvre nagelaten dat zich onttrok aan etiketten en vluchtige modes. Geworteld in een intrigerend elders, is elk werk niets anders dan de visuele belichaming van dromen uit zijn intieme wereld. Hij heeft zijn kunst nagelaten in de hoop anderen mee te nemen op een reis naar een universum waar dromen en werkelijkheid samensmelten, in een tijdloze ruimte beschut tegen lawaai, als een uitnodiging om te ontsnappen.