Copyright Lien Speleers

Dag van de Wetenschap in Texture

Bij archeologische opgravingen worden vaak resten van planten gevonden. Die kunnen ons heel wat leren over het gebruik ervan vroeger. Lien Speleers, archeobotanist bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, weet er alles over.

Ze vertelt op zondag 27 november in Texture over haar werkmethode en in het bijzonder over archeobotanische plantenresten die ze gebruikten bij textielproductie. Ontdek - door de microscoop - hoe middeleeuwse resten van verschillende textiel- en verfplanten zoals weverskaarde, vlas en meekrap honderden jaren onder de grond bewaard bleven en onlangs opgegraven werden in Brussel.

En daarna mag je zelf aan de slag: kleur een stukje stof met verfplanten in ons doe-lab met museumcollega Ariane Heystraeten.

Dag van de Wetenschap: lezing 'Kaartmakers en -boeken in de Duinenabdij

Landmeters en kaartenboeken zijn altijd heel belangrijk geweest voor de Duinenabdij in Koksijde. Jan Van Acker, wetenschappelijk medewerker van het Abdijmuseum Ten Duinen, gaat dieper in op deze thematiek naar aanleiding van Dag van de Wetenschap.

A Classical Christmas with Helmut Lotti

Wie herinnert zich niet het prachtige "A Classical Christmas with Helmut Lotti" uit 1998, opgenomen in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Alle bekende en gekende kerstklassiekers passeerden toen de revue, waarbij Helmut begeleid werd door een groot symfonisch orkest. Alles komt terug zegt men vaak en dat is zeker ook zo met kerstmuziek. Helmut toert dit jaar met een kleine bezetting en brengt een intieme versie van zijn memorabel concert.

Natuurworkshop 'Feest in het bos... maar waar zijn alle beestjes'

-

De natuur is een speeltuin, waar je je verbeelding de vrije loop laat, waar nieuwe verhalen ontstaan en waar alles tot leven komt. Uit de namen van insecten, vogels, dieren en planten blijkt hun betekenis. Kinderen voelen zich hier thuis: hun ogen zien het wonderlijke, hun verbeelding kent geen grenzen. Woudvrouw biedt kinderen kansen om de natuur te ontdekken en hun verbeelding te stimuleren.

Feest
Maar waar zijn alle beestjes?
Sst ... wat is het stil in het bos. Buiten een paar vogels lijkt iedereen te slapen. Waar zijn alle diertjes naartoe? Welke blijven hier en blijven wakker, of kruipen tot de lente in hun nest?

Deze workshop is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De kostprijs bedraagt € 15 per deelnemend kind. Een ouder die meevolgt, moet niet betalen.

De Schorre in lichterlaaie tijden Putteke Winter

-

Het is bijna zover: Putteke Winter zet De Schorre in vuur en vlam. De ticketverkoop draait op volle toeren én het programma is bekend. Van mistige kunstinstallaties midden op de vijver tot metershoge steekvlammen, van mystieke walvisgeluiden in het bos tot heuse dansshows. Putteke Winter heeft het allemaal en werkt opnieuw samen met enkele lokale acts.

De wielerwereld aan je voeten

-

Kruip jij in de huid van schoenmaker Camiel Thomas? Laat je tijdens de herfstvakantie onderdompelen in het leven en werk van Camiel Thomas. Deze Roeselaarse schoenmaker maakte veloschoenen voor grote wielernamen als Hector Martin, Patrick Sercu en Roger De Vlaeminck. Aan de hand van vijf haltes door het museum ontdek je meer over de familiegeschiedenis en het atelier van de schoenmaker om daarna zélf de handen uit de mouwen te steken.

150 jaar doorkijkhaag

-

Charles Van Geert, kweker van bijzondere bomen, plantte in 1872 als een prestigieus visitekaartje voor zijn bedrijf een doorkijkhaag naast het historische Vangeertenhof van het provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout. Jarenlang bepaalde deze doorkijkhaag aan weerszijden van Van Geerts boomkwekerij, het straatbeeld aan het station van Calmpthout. Na beschadigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog verdween de haag, maar 150 jaar na de eerste aanplantingen groeit er nu opnieuw een volwaardige doorkijkhaag in het arboretum. Naar aanleiding hiervan kunnen de bezoekers van Arboretum Kalmthout het hele verhaal erachter ontdekken - en dat mag men letterlijk nemen - in een kleine maar intrigerende buitententoonstelling.

Europa Oxalá

-

Het woord oxalá is een prachtig leenwoord uit de Portugese taal dat de betekenis van Inch'Allah overbrengt. Het komt voort uit een eeuwenlang integratieproces, een idee van hoop, van wording en van het bouwen aan een toekomst. De tentoonstelling Europa Oxalá  in het AfricaMuseum in Tervuren toont het werk van 21 Europese kunstenaars, allen tweede of derde generatie. Deze kunstenaars, geboren en getogen in een postkoloniale context, reflecteren over hun erfgoed, hun herinneringen en hun identiteit. 

Op stap met de gids (Ronse)

Op stap met de gids (Ronse)

-

Het hele jaar rond laten gidsen je Ronse en omgeving beter kennen. Trek jouw stapschoenen aan voor verschillende themawandelingen en ontdek boeiende verhalen uit de Vlaamse Ardennen!

Tentoonstelling: Als muren spreken!

Tentoonstelling: Als muren spreken!

-

Nog tot november kan je in het Huis van de Europese Geschiedenis (Brussel) de tentoonstelling 'Als muren spreken!' bijwonen. Tijdens deze expo verken je a.d.v. posters de toenmalige tijdsgeest.  "Als muren spreken!" schets het beeld van de verschillende ideologieën en verhalen doorheen het Europa van de 20ste eeuw.