Temporary Banner

 

 • Plus d'infos
  Markt 15, 3990 Peer

  Vanuit een klein beetje chauvinisme en heel veel interesse in de figuur van Pieter Bruegel de Oude zijn de leden van de Peerse Bruegelkring meer dan 15 jaar geleden toch beginnen twijfelen aan de interpretatie die Karel Van Mander in zijn Schilder-Boeck uit 1604 over Bruegels herkomst gaf. In dit boek leidde het verhaal van de geboorteplaats van de schilder naar Bruegel van Bruegel, niet wyt van Breda.' Hun twijfel over deze interpretatie is het voorbije decennium alleen maar gegroeid.

  Om onze voorouder' alle eer aan te doen, hebben we een Bruegelmuseum ingericht, waar het schilderkunstig oeuvre van Bruegel werd samengebracht.

  Individueel kan je deze unieke tentoonstelling bezoeken met een audiogids die je over de werken vertelt. Voor een bezoekje in gezinsverband, hebben we een familezoektocht met leuke doe-activititeiten voor de kinderen. Kom je in groepsverband (enkel op aanvraag), dan regelen we een erkende gids die je meeneemt naar het tijdperk van Pieter Bruegel.

 • Plus d'infos
  Wiertzstraat 60, 1047 Brussel

  Beleef de opwindende sfeer van het grootste transnationale parlement met een bezoek aan de grote vergaderzaal van het Europees Parlement. Dit is het hart van de Europese democratie, waar de leden debatteren en stemmen over problemen die het dagelijkse leven doorheen heel Europa beïnvloeden. Een bezoek is een goede manier om grip te krijgen op het functioneren van het Europees Parlement.

  Bezoeken met een multimedia gids duren ongeveer 60 minuten en indien je hongerig bent naar meer, kan je deelnemen aan briefings met stafleden op maandag om 11u en 15u in het Frans en Engels (in juli en augustus van maandag tot vrijdag). Om de gebeurtenissen live in actie te zien, kan je het parlement bezoeken tijdens een plenaire zitting en de debatten volgen vanuit de bezoekers galerij (bekijk de kalender op de website).

  Begeleide bezoeken worden voor groepen van min. 10 personen aangeboden maar ze moeten minstens 2 maanden op voorhand geboekt worden.

   

   

   

   

 • Plus d'infos
  Belliardstraat 135, 1000 Brussel

  Het Huis van de Europese geschiedenis neemt je mee op een reis langs mythes, ontdekkingen en chaos die het Europa van vandaag gevormd hebben. De permanente tentoonstelling biedt een uniek pan-Europees perspectief dat je uitnodigt om na te denken over het verleden en de toekomst van Europa. 

  Met de hulp van een multimedia tablet, zal je objecten kunnen zien, horen en aanraken die afkomstig zijn uit meer dan 300 collecties doorheen Europa. Om de tumultueuze gebeurtenissen van de twintigste eeuw beter te kunnen begrijpen, maak je allereerst kennis met de overtuigingen en denkbeelden die vorm gaven aan de negentiende eeuw, toen Europa "toetrad tot de moderniteit". Daarna verlegt de tentoonstelling de aandacht naar de periode die Europa deed wegzinken in oorlog en vernieling. Verderop verneem je hoe mensen op zoek gingen naar een beter leven in een Europa dat steeds hechter werd. 

  Het museum biedt ook tijdelijke tentoonstellingen aan. "Onstuimige jeugd: opgroeien en Europa van 1945 tot nu" brengt vier generaties jonge mensen in beeld die volwassen werden op keerpunten in het Europese verhaal en is tot eind februari open. Vanaf juni 2020 zal "Fake for Real" te zien zijn die vervalsingen door de geschiedenis heen presenteert met hun historische omstandigheden, de motieven erachter, hun impact en uiteindelijke blootstelling.

  Voor families biedt het museum speciale ontdekkingsruimten met tal van interactieve, praktische mogelijkheden op elke verdieping voor kinderen vanaf 6 jaar oud. Gegidste rondleidingen worden groepen van min. 10 personen aangeboden (online reservering een maand op voorhand). Aangepast en specifiek materiaal voor scholen zijn ook te verkrijgen. 

  Een plus: het museum bevindt zich in het prachtig gerenoveerde Art Deco Eastmangebouw in het lommerrijke Leopoldpark.

   

 • Plus d'infos
  Luxemburgplein 100, 1050 Brussel

  Een twintigtal lidstaten, zeven instellingen, meer dan 700 leden van het Europees Parlement - de Europese Unie kan een harde noot zijn om te kraken. Het Parlamentarium schept meer duidelijkheid.

  Wie werkt er in het Europees Parlement? Welke impact heeft het? Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw stem wordt gehoord? Met behulp van een groot aantal hoogtechnologische snufjes vertelt het bezoekerscentrum alles wat je moet weten.

  Het Parlamentarium geeft je uitleg over de manier waarop Europese landen sinds 1945 nauwer zijn gaan samenwerken, van naoorlogse problemen tot huidige uitdagingen. Ontdek in onze 360° filmzaal hoe wetten tot stand komen, reis door het continent via de interactieve vloerkaart of achterhaal op welke manier de Europese wetgeving van invloed is op jouw dagelijks leven. Ervaar een bezoek op jouw ritme en in de door jou gekozen taal dankzij de audiogids.

   

 • Plus d'infos
  Stationsplein 8, 3840 Borgloon

  In het fruitbelevingscentrum kunnen bezoekers het vruchtbare verleden, maar ook de fruitige toekomst van deze historische site en de streek ontdekken. Aan de hand van heel wat leuke belevingsmodules volg je op eigen tempo de weg die een lekker stuk fruit aflegt: van ontluikend vruchtje, tot de verwerking ervan in heerlijke streekproducten zoals de Loonse stroop. Alles in het belevingscentrum is erop gericht om de beleving voor jong en oud, zo groot mogelijk te maken. Heel wat authentieke elementen versterken het verhaal dat het fruitbelevingscentrum vertelt, denk bijvoorbeeld maar aan de beschermde industriële machines en stookketels die geconserveerd werden en die echte “eyecatchers” zijn.

  Het fruitbelevingscentrum leent zich uitstekend voor een bezoek met kinderen. Bij aankomst pikken ze een brochure op. Op het parcours zijn er opdrachten, speciaal ontwikkeld voor een jong publiek. Na je bezoek kan je je smaakpapillen verwennen door even langs te gaan in de streekproductenshop die bij het toeristisch onthaal te vinden is. Hier vind je heel wat smakelijke streekproducten om er zelf mee aan de slag te gaan in je eigen keuken. Wie graag de voetjes even onder tafel schuift, kan terecht in bistro ‘De Smaakfabriek’ op het gelijkvloers van de Stroopfabriek. Op-en-top Limburger Giovani Oosters en zijn team toveren hier eerlijke en heerlijke streekgebonden gerechtjes op tafel.

 • Plus d'infos

  Les banques centrales jouent un rôle important dans l’économie. Assurer la stabilité des prix et le maintien d’un système financier fiable sont les principales missions. Celles-ci sont davantage expliquées au moyen de vidéos, d’installations multimédias, de jeux et de l'histoire des moyens de paiement.

 • Plus d'infos
  De Neckstraat 20, 1081 Brussel (Koekelberg)

  In Belgian Chocolate Village, gelegen in de art-deco fabriek Victoria, vindt u een interactief chocoladeparcours, een tropische serre en ontmoet u een chocolatier. Het scenografische parcours met audiogids in 7 talen toont elke fase van de productie van chocolade,
  de gebruikswijzen, de geschiedenis, de heilzame effecten, de economie en de diversiteit.

 • Plus d'infos
  Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen

  La toute nouvelle attraction Mystères de Bilzen aux allures internationales, vous ne faites pas que la visiter, vous la vivez !

  Ce parcours d’expériences accueillant aux enfants dans la féerique Commanderie d’Alden Biesen séduit tant les petits que les grands et fait revivre 800 ans d’histoire. Avec une tablette à la main et un casque sur les oreilles, vous vous embarquez pour un voyage inouï : découvrez le cliquetis des sabres des croisés comme si vous y étiez. Des Frères Chevaliers en croisade au feu dévastateur en passant par la danse des nymphes dans le Temple romantique de Minerve. Laissez-vous emporter par le décor féerique et un conte fascinant basé sur des faits historiques.

  Pendant environ 80 minutes, l’excentrique Sieur Van Biesen sera votre guide virtuel. Des effets de lumière, d’image et de son transforment le passé en une véritable merveille ! Ce spectacle est interprété par le tout célèbre acteur Jan Decleir.

  Seulement après le coucher du soleil. Êtes-vous prêt ?

 • Plus d'infos
  Lotsestraat z/n, 1650 Beersel

  Ceint de douves, le château de Beersel est l'un des rares exemples aussi bien conservés de l'architecture militaire médiévale dans notre pays. Cet édifice, qui a conservé son aspect du 15e siècle, a connu une histoire mouvementée au fil des siècles. Aussitôt entré, vous ressentirez la vie telle qu'elle était dans un château-fort médiéval.
  En 1999, le conseil communal de Beersel a repris la gestion du château auprès de l'Association Royale des Demeures Historiques de Belgique par contrat d'emphytéose. L'objectif était de faire bénéficier le château de travaux de réparation, de rénovation et de diverses améliorations.L'édifice connaît différentes phases de rénovation depuis 2003.

 • Plus d'infos
  Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg

  Partez à la rencontre des bières lambic brassées dans la vallée de la Senne et dans le Pajottenland et savourez tous leurs secrets!

  Le centre de visiteurs «  De Lambiek  », à Alsemberg, constitue le point de départ idéal pour un parcours-découverte à travers les différentes brasseries et distilleries de notre région. Rendez-vous au centre de visiteurs pour découvrir la bière lambic à fermentation spontanée, brassée d'après une tradition séculaire. La lambic, mûrie en fûts de chêne, est le fruit d'un savoir artisanal unique. Les robes, saveurs et parfums des bières lambic sont sources de plaisir raffiné et de convivialité authentique. Un film passionnant consacré au procédé de brassage vous plongera dans l'histoire de cette bière unique au caractère bien trempé!