6 toppers om te bezoeken op Open Monumentendag

Open Monumentendag, dat is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. In 2017 is deze organisatie van Herita al aan zijn 29ste editie toe! Nu zondag 10 september is het zover. Wij zetten alvast 6 toppers op een rijtje:

1. Mamzels' in Mu.ZEE, het verhaal over het S.E.O in Oostende
Welkom in de 'Coo' van vroeger. Een gids geeft een rondleiding over het SEO verhaal in Oostende aan de hand van een wandeling doorheen de ruimtes. Een projectie van archiefbeelden van de SEO komen in de buurt van de babbelbox, waar iedereen herinneringen kan achterlaten. De rondleiding gaat door om 10.30, 14 en 16 uur. Gratis aangeboden, zonder reservatie. De gids is Lieve Malfroot: zij heeft zelf nog herinneringen aan die periode en neemt je mee in de vele verhalen van de 'Mamzels'.
Meer info over Mu.ZEE op Open Monumentendag vind je hier

2. Bezoek gratis het kasteel van Beersel
Het kasteel van Beersel, een waterburcht, is één van de weinige goed bewaarde voorbeelden van middeleeuwse krijgsbouwkunde in ons land. Vandaag staat het kasteel  er nog zoals het er uitzag op het einde van de 15de eeuw en het spreekt nog steeds sterk tot de verbeelding.

3. Daal af in de mijnschacht van be-MINE in Beringen
De Beringse mijnsite be-MINE is het toeristisch knooppunt en de uitvalsbasis voor de mijnstreek. Nergens anders is het mijnerfgoed zo goed bewaard gebleven. Mijngebouwen, schachtbokken en terrils typeren de site. Je kan tijdens Open Monumentendag zelf ook afdalen bij een van de schachtbokken. Durf jij het aan? Bezoek be-MINE tijdens Open Monumentendag!

4. Zo zag je de Voerstreek nog nooit
Tussen 10u en 17u kan je in Sint-Martens-Voeren terecht voor een goed gevuld programma. Je kan er op verkenning in de vers gerestaureerde kerk. De gidsen leiden je rond om 10u, 13u30 en 15u30. Of wat dacht je van een spoorlijn dwars door een landelijk dorp. De gids neemt je mee langs verdwenen gebouwen en nieuwe betonconstructies. Vertrek om 10u en om 14u. Ja kan ook op stap langs klein Voerens erfgoed. Wandeling die je op eigen houtje kunt ondernemen.

5. Bezoek de Plantentuin zoals je hem nog nooit bezocht hebt
Ook de Plantentuin Meise neemt deel aan Open Monumentendag 2017 en zet op 10 september zijn deuren wagenwijd én gratis open. Plantentuin Meise is niet alleen bekend om zijn duizenden grote en kleine exotische en inheemse planten maar ook om zijn tientallen historische gebouwen en gebouwtjes, elk met hun eigen anekdotes of verhaaltjes. Dit alles maakt van Plantentuin Meise een site waar je (letterlijk) niet naast kan kijken. Tussen 13u en 17u kan je op individuele basis een historisch parcours volgen waar enthousiaste en ervaren Plantentuingidsen op vijf verschillende highlights een extra woordje uitleg geven. Bezoek 92ha geschiedenis van de 12de tot de 20ste eeuw. Een gratis folder met historisch wandelparcours te verkrijgen aan de kassa !

6. Een groene geleide wandeling
Natuur kan ook gezien worden als inspiratiebron.Het MOU-museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen-stelt voor de eerste maal een bijzonder genre binnen de 16de-eeuwse wandtapijtkunst tentoon, ‘de Koolbladverdures’. Dit genre is een ongekende parel binnen de 16de-eeuwse wandtapijtkunst. Dertien wandtapijten uit Oudenaarde, Edingen, Geraardsbergen en Brussel zijn in het MOU tentoongesteld. Deze bijzondere verzameling wordt bovendien gepresenteerd in de statige 14de-eeuwse lakenhalle. Het doel van dit genre wandtapijten is de natuur binnenshuis brengen. De Koolbladverdures verbeelden grote, weelderig gekrulde acanthusbladeren, waartussen zich insecten en grote en kleine dieren verschuilen. Extra bloemen en planten verlevendigen het geheel. Telkens weer verrassen ze de toeschouwer. De interesse voor dit genre vindt vermoedelijk haar oorsprong in de groeiende aandacht voor de studie van planten en bloemen tijdens de 16de eeuw. Heel wat dieren en planten zijn exotisch en verwijzen naar de toen recente ontdekkingen in het Oosten en de Nieuwe Wereld. Boek zeker een geleid bezoek om 10.00 u, 11.00 u, 14.00 u, 15.00 u, 16.00 u.


Tip: Op de website van Open Monumentendag kan je kiezen uit alle activiteiten en een persoonlijke programma samenstellen met je persoonlijke favorieten.