5 leuke activiteiten om te doen met de kinderen tijdens Open Monumentendag

Zin in een gezellige zondag met je (klein)kinderen? Ga dan op Open Monumentendag op pad met je hele gezin en maak er een onvergetelijke dag van!

1. Kids on film @ MU.Zee

Hoe ontstaat beweging in een film?
Hoeveel beelden zie je eigenlijk per seconde?
Wat is het verschil tussen analoge en digitale film?
Kenmerkend voor de analoge film is het tastbare en tijdelijke karakter, helemaal anders dan de digitale film waarmee kinderen vandaag vertrouwd zijn. In een workshop van een halve dag kunnen kinderen vrij experimenteren met typische technieken uit de analoge film die ze zelf ontdekken in enkele filmprojecties van Stan Brakhage en Norman McLaren. Daarna krassen, schilderen, kleven of perforeren ze hun verhalen in beweging op de 16 mm band. Naar het einde van de workshop worden hun eigen analoge films via projectie getoond aan ouders en toeschouwers. Een unieke cinema-​ervaring met de zelfgemaakte creaties!

Voor kinderen van 7 tot 12 jaar
Maximum 10 kinderen
Inschrijven via info@muzee.be of T 059 24 21 91 - alle info vind je hier

2. Theatervoorstelling en familieparcours in RAVERSYDE
Tijdens de 32ste editie van Open Monumentendag staat het thema educatie centraal. ’t Zal je leren is dan ook de slagzin van deze editie! In Raversyde leer je meer over ambachten in de middeleeuwen, propaganda en de opleiding tot soldaat. Dit is een gratis activiteit maar reserveren is verplicht via www.raversyde.be/nl/tickets, wees er snel bij!
In ANNO 1465, de huisjes van het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde, stap je binnen in de wereld van de ambachten. In en rond de huisjes laat Living history Group Het Gruuthuse Huishouden je proeven van verschillende ambachten. Hoe gingen leerlingen in de leer bij hun leermeesters? Hoe leerden ambachtslui hun ambacht? Aan de hand van een leestafel leer je het alfabet.
In ATLANTIKWALL Raversyde vertellen gidsen je meer over propaganda tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Hoe werden jonge soldaten overtuigd om hun leven te geven? Hoe verliep de opleiding tot soldaat? Je leert meer over de propagandaposters met hun felle kleuren en korte hapklare slogans. Ook de Atlantikwall, Hitlers 5000 kilometer lange verdedigingslinie, maakte deel uit van de propagandamachine. In films en posters werd de linie voorgesteld als een niet in te nemen vesting.
Speciaal voor families zijn er op het parcours doorlopend een aantal doe-​opdrachten.Je leert zelf morsecode ontcijferen en maakt een propaganda-​poster voor een wereld zonder oorlog, waar mensen zorgen voor elkaar. Allen daarheen!
Alle info vind je hier

3. Doe een leuke fietslus 'Kom uit uw kot in Tervuren

De coronacrisis veranderde de wereld, en dus ook de programmatie van Open Monumentendag 2020. Maar niet getreurd, in Tervuren werd een veilig alternatief uitgewerkt waarbij werd ingespeeld op wandelen en fietsen dat door velen de afgelopen maanden werd herontdekt. Via vijf wandellussen in de prachtige natuur en één fietsroute ontdek je meer dan
veertig monumenten/monumentjes die met Open Monumentendag al hun geheimen prijsgeven. Routeplannetjes en een gratis architectuurgids met extra toelichting over het belichte erfgoed kunnen gratis gedownload worden op www.visittervuren.be/openmonumentendag of opgehaald worden in het toeristisch bezoekerscentrum (Markt 7b – Tervuren) van 9 tot 16 uur.
Alle info vind je hier


4. Scholenwandeling in Aalst
De wandeling van 3,5 km gaat langs de Handelsschool, de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten, het Sint-​Maarteninstituut, het Koninklijk Atheneum, de Dames van Maria Humaniora, het Sint-​Jozefscollege en het Koninklijk Lyceum. Via de gratis erfgoedapp krijg je meer info over de scholen.
Een plan met de route kan je downloaden op deze website https://aalst.be/artikel/monumenten-​en-educatie-in-de-kijker-tijdens-op. De folder met plan is verkrijgbaar bij het toeristisch infokantoor op de Hopmarkt. We kunnen op voorhand ook al een exemplaar opsturen. Mail hiervoor naar info@visit-​aalst.be of bel naar 053 72 38 80.
Op Open Monumentendag zelf is het toeristisch infokantoor open van 13 tot 17 uur.

Opgelet : in Aalst is het dragen van een mondmasker verplicht binnen de bebouwde kom. De hele wandeling situeert zich in de bebouwde kom.
Alel info vind je hier


5. Bezoek de scheepswerven in Baasrode
Scheepswerven Baasrode gooit de deur open. Kom de gerestaureerde daken van het originele werkhuis bewonderen.
Bezoek de nieuwe tentoonstelling over 40 jaar vzw Scheepvaartmuseum Baasrode.
Daarna kan je buiten de schottelvlet Iskra van vzw School voor Scheepsmodelbouw bezichtigen. Afsluiten kan met een drankje op het terras van het volkscafé.
Alle info vind je hier