Historische aperitieflezing van Jo Tollebeek

Na de succesvolle edities van vorig jaar, gaat Kasteel Beauvoorde verder met de aperitieflezingen rond geschiedkundige onderwerpen. Historicus Jo Tollebeek, hoogleraar aan de KULeuven, zoomt zondag 24 maart in op de historiezucht van kasteelheer Arthur Merghelynck. Wat deed deze excentrieke man zo verlangen naar het verleden? Het verhaal wordt uit de doeken gedaan bij een glaasje in het koetshuis van het kasteel.   

Familielezing rond ruimtevaart

Neem je gezin mee op een buitengewone reis door de ruimte tijdens de interactieve familielezing (vanaf 7j.) met Stijn Ilsen, een ruimtevaartingenieur met bijna 20 jaar ervaring! Ontdek samen de mysteries van satellieten, leer hoe raketten de ruimte doorkruisen en ervaar de opwinding van een echte lancering.

Zoo in de ruimte

Familielezing: Zoo de ruimte in

Ontdek samen met je gezin (vanaf 10j.) de fascinerende wereld van de ruimtevaart tijdens de lezing "Zoo de ruimte in!" met Frank Pollet. Dit boeiende naslagwerk onthult de geschiedenis van ruimtereizen, waarbij dieren een cruciale rol speelden in de wetenschappelijke ontdekkingen. 

Buitenspeeldag in Vrijbroekpark

Op 17 april is er niets op tv en blijven we niet binnen. We trekken allemaal naar buiten! Ga je ook spelen in het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark? Ontleen een gocart en test het parcours uit. Dat kan ook met je fiets! Of speel je liever een spelletje? Geen probleem. Dankzij het Speelgoedmuseum speel je met groot buitenspeelgoed. 

Potvis Valentijn ontmoeten? Boek je groepsbezoek!

Op 12 februari is het exact 35 jaar geleden dat potvis Valentijn aanspoelde op het strand in Koksijde. Vanaf 7 september 2024 is het skelet van de walvis te bezichtigen, want op die dag wordt het volledig vernieuwde NAVIGO Visserijmuseum geopend. Nieuwsgierigen kunnen hun groepsbezoek alvast beginnen inplannen, vanaf 14 februari wordt de online reservatiemodule van het museum opengesteld.

Workshops Rozen Snoeien in Vrijbroekpark

-

Kom mee rozen snoeien in Vrijbroekpark in Mechelen. Begin maart leren de rozenexperts je alles wat je moet weten over het onderhoud van rozen. Na een korte uitleg van de stielmannen ga je in kleine groepjes oefenen in de rozentuin. Zo krijg je de kneepjes van het vak meteen in de vingers. 

Grote kunst voor Kleine kenners: Ensor doe-expo

-

Ontdek de Ensor Doe-Expo bij Fort Napoleon in Oostende waarin Thaïs Vanderheyden, bekend van "Grote kunst voor kleine kenners", iconische werken van Ensor op humoristische wijze herschildert tot junior-parodieën. Arno de heremietkreeft neemt je mee op een tijdreis door Ensors leven, met audiogids en anekdotische verhalen. Ga op zoek naar de mysterieuze maskers verstopt in zijn decors en maak kennis met deze fantastische kunstenaar in het Ensor jaar.

Paul Delvaux praat met kunstenaars van nu

-

Philippe Van Cauteren (artistiek directeur S.M.A.K.) nodigt eigentijdse kunstenaars uit in Kunstencentrum Ten Bogaerde in Koksijde. In de tentoonstelling '5+1: Paul Delvaux in dialoog' brengt hij Lysandre Begijn, Joëlle Dubois, Neoza Goffin, Liliane Vertessen en Shirley Villavicencio Pizango samen met Paul Delvaux. 

Art Nouveau Schatten

-

Victor Horta bouwde 130 jaar geleden namelijk het állereerste art-nouveauhuis: Hotel Tassel. Met de tijdelijke expo ‘Art Nouveau Schatten’ speelt het Belle Epoque Centrum hier graag op in. Deze zogenaamde nieuwe stijl is niet alleen te zien in de kunst en architectuur van toen, maar vindt ook zijn weg naar het interieur via dagdagelijkse voorwerpen zoals meubels.

Passchendaele Museum verrast met twee nieuwigheden

-

Vanaf februari 2024 opent het Passchendaele Museum in Zonnebeke opnieuw de deuren. Bezoekers kunnen zich laten onderdompelen in een gloednieuwe belevingsexpo en een tijdelijke tentoonstelling. Het museum blijft zo het verhaal van de Slag bij Passendaele en de vele slachtoffers brengen en herdenken.