Historische aperitieflezing van Jo Tollebeek

Na de succesvolle edities van vorig jaar, gaat Kasteel Beauvoorde verder met de aperitieflezingen rond geschiedkundige onderwerpen. Historicus Jo Tollebeek, hoogleraar aan de KULeuven, zoomt zondag 24 maart in op de historiezucht van kasteelheer Arthur Merghelynck. Wat deed deze excentrieke man zo verlangen naar het verleden? Het verhaal wordt uit de doeken gedaan bij een glaasje in het koetshuis van het kasteel.   

Familielezing rond ruimtevaart

Neem je gezin mee op een buitengewone reis door de ruimte tijdens de interactieve familielezing (vanaf 7j.) met Stijn Ilsen, een ruimtevaartingenieur met bijna 20 jaar ervaring! Ontdek samen de mysteries van satellieten, leer hoe raketten de ruimte doorkruisen en ervaar de opwinding van een echte lancering.

Zoo in de ruimte

Familielezing: Zoo de ruimte in

Ontdek samen met je gezin (vanaf 10j.) de fascinerende wereld van de ruimtevaart tijdens de lezing "Zoo de ruimte in!" met Frank Pollet. Dit boeiende naslagwerk onthult de geschiedenis van ruimtereizen, waarbij dieren een cruciale rol speelden in de wetenschappelijke ontdekkingen. 

Potvis Valentijn ontmoeten? Boek je groepsbezoek!

Op 12 februari is het exact 35 jaar geleden dat potvis Valentijn aanspoelde op het strand in Koksijde. Vanaf 7 september 2024 is het skelet van de walvis te bezichtigen, want op die dag wordt het volledig vernieuwde NAVIGO Visserijmuseum geopend. Nieuwsgierigen kunnen hun groepsbezoek alvast beginnen inplannen, vanaf 14 februari wordt de online reservatiemodule van het museum opengesteld.

Grote kunst voor Kleine kenners: Ensor doe-expo

-

Ontdek de Ensor Doe-Expo bij Fort Napoleon in Oostende waarin Thaïs Vanderheyden, bekend van "Grote kunst voor kleine kenners", iconische werken van Ensor op humoristische wijze herschildert tot junior-parodieën. Arno de heremietkreeft neemt je mee op een tijdreis door Ensors leven, met audiogids en anekdotische verhalen. Ga op zoek naar de mysterieuze maskers verstopt in zijn decors en maak kennis met deze fantastische kunstenaar in het Ensor jaar.

Paul Delvaux praat met kunstenaars van nu

-

Philippe Van Cauteren (artistiek directeur S.M.A.K.) nodigt eigentijdse kunstenaars uit in Kunstencentrum Ten Bogaerde in Koksijde. In de tentoonstelling '5+1: Paul Delvaux in dialoog' brengt hij Lysandre Begijn, Joëlle Dubois, Neoza Goffin, Liliane Vertessen en Shirley Villavicencio Pizango samen met Paul Delvaux. 

Passchendaele Museum verrast met twee nieuwigheden

-

Vanaf februari 2024 opent het Passchendaele Museum in Zonnebeke opnieuw de deuren. Bezoekers kunnen zich laten onderdompelen in een gloednieuwe belevingsexpo en een tijdelijke tentoonstelling. Het museum blijft zo het verhaal van de Slag bij Passendaele en de vele slachtoffers brengen en herdenken.

Liksems en LANDSCAPES in Diksmuide

-

Op 18 mei opent de familievriendelijke expo LIKSEMS in Diksmuide (in het kader van LANDSCAPES | Feel Flanders Fields van Toerisme Vlaanderen en Westtoer) waarbij er gefocust wordt op wat er van WO I-littekens en relicten nog te zien is in het landschap. De expo in de Verhalenschat bij de dienst Toerisme in Diksmuide is een intro voor 2 wandellussen met toffe doe-opdrachten voor de kids, 3 boeiende fietslussen en later vanaf juli ook nog begeleide boottochten.