Lezing "de strepen van Gernay' in Texture

Ooit al stilgestaan bij de vraag waar de o zo typisch gestreepte strandzetels vandaan komen? Je hoeft het alvast niet ver te zoeken! Alphonse Gernay startte in Waregem rond 1870 als eerste in onze streek met ‘tissage mecanique’ en gaf zo mee de industriële revolutie vorm. Marc Crabeels, Dirk Decuypere en Johan Durnez gingen op zoek naar de strepen achter het Gernayverhaal en bundelden 110 jaar textiel- en familiegeschiedenis in Waregem in hun boek ‘De Strepen van Gernay’.

Gesprek met finalisten BKRK-award

Tijdens het WONDER-festival, kan je in Texture de ontwerpen bekijken van de finalisten van de BKRK-award #Vlechttechniek. Ben je ook benieuwd naar het verhaal áchter die ontwerpen? Kom dan luisteren naar het panelgesprek met de finalisten.

Lezing: kant in de mode, een boeiende wandeling door de tijd

Al in de 16de eeuw wist heel de wereld kant uit Vlaanderen te waarderen. Kant straalt klasse en rijkdom uit. De charme van kanten kragen in schilderijen van vorsten, edelen en vooraanstaande burgerij verbaast nog steeds. Dankzij deze portretten zijn we zoveel eeuwen later getuige van de evolutie van kant in het kostuum. Martine Bruggeman neemt je graag mee doorheen deze evolutie.

For Freedom Museum

Wings for freedom

-

Het For Freedom Museum in Knokke-Heist heeft het genoegen een nieuwe vleugel te openen. Het thema van de nieuwe hal is de strijd in de lucht WO II, boven Belgische bodem. Tijdens die periode kwamen een 4000-tal vliegtuigen, zowel Duits en geallieerd neer boven ons land. In de strijd verloren tal van piloten en bemanningen hun leven.

Verstilde Stad

Expo Verstilde Stad

-

Na een ingrijpende gebeurtenis verstilt de stad. Oorlog slaat wonden dieper dan kraters. Crisissen verstenen een stad en verlammen haar inwoners. Een natuurramp snoert iedereen de mond. Schuilt er ook schoonheid in verval? Hoe capteert een kunstenaar deze verstilde emotie in woord, muziek en beeld?

Liksems en LANDSCAPES in Diksmuide

-

Op 18 mei opent de familievriendelijke expo LIKSEMS in Diksmuide (in het kader van LANDSCAPES | Feel Flanders Fields van Toerisme Vlaanderen en Westtoer) waarbij er gefocust wordt op wat er van WO I-littekens en relicten nog te zien is in het landschap. De expo in de Verhalenschat bij de dienst Toerisme in Diksmuide is een intro voor 2 wandellussen met toffe doe-opdrachten voor de kids, 3 boeiende fietslussen en later vanaf juli ook nog begeleide boottochten.

Sneaker Gold

-

Tijdens ‘Sneaker Gold’ richt museum Eperon d’Or de schijnwerpers op sneakers en de sneakercultuur. De geëtaleerde collectie sneakers is ronduit imposant. Fans zullen er tal van bijzonder gewilde items ontdekken. En wie nog niet zo bekend is met de sneakercultuur, die valt gegarandeerd van de ene verbazing in de andere. Daarnaast staan er ook sneaker customizing-sessies op het programma, skate- en basketevents, verkoopdagen, enzovoort. Details lees je op de website en de socials.