Sint-Romboutstoren Mechelen

Onder-den-Toren 12, 2800 Mechelen • www.visitmechelen.be
Tel: +32 (0)15 29 76 54 • visit@mechelen.be

In 1452 start de bouw van dit imposante Mechelse monument door de architectenfamilie Keldermans. Tijden veranderen en er komt altijd wel wat tussen: daardoor wordt de toren nooit voltooid. Toch schopt de 97 meter hoge toren het tot symbool bij uitstek van Mechelen.

De Sint- Romboutstoren is erkend als werelderfgoed door UNESCO. Vroeger werden hier de belangrijkste stadsdocumenten bewaard. De versterkte toren deed ook dienst als belfort: je kon de vijand van ver zien aankomen. De klokken in de toren waren bedoeld om de tijd aan te geven én om alarm te slaan bij gevaar.

Op naar de skywalk
Je kunt de toren bezoeken. Je ontdekt er zes kamers die elk een eigen functie hebben. In de toren kan je een werkend torenuurwerk en twee beiaarden van dichtbij bewonderen. Uniek in Europa! Op de skywalk heb je een weids uitzicht op de Grote Markt, de stad en de omgeving. Geniet van deze verdiende beloning voor je inspanning.

De beiaard
Volgens de legende komen de Mechelaars altijd en overal te laat, op 'het Mechels uur'. Sorry! Daarom hangen ze in de achttiende eeuw aan de vier zijden van de Sint-Romboutstoren het grootste torenuurwerk ter wereld. De gigantische wijzerplaten waren groter dan die van de Big Ben in Londen. Ze gaven enkel het uur aan. Om de minuten te weten, luisterden we naar de beiaard.

En dat doen we nog altijd. Het uurwerk hangt er vandaag niet meer, maar de beiaard speelt om het kwartier melodieën. Uniek in Mechelen is de slag tussen de kwartieren in, om de zeven en een half minuten. Dat is het 'Mechels halfke'. De oudste nog bestaande klokken dateren uit de zeventiende eeuw. In 1981 is de toren ingrijpend gerestaureerd. Toen kwam er ook een nieuwe beiaard. Elke week zijn er verschillende beiaardconcerten en om de vijf jaar houdt de beiaardschool de internationale beiaardwedstrijd Koningin Fabiola.

Maneblussers
Wist je dat... Mechelaars ook wel eens Maneblussers genoemd worden? 

Slechtvalken
Sinds enkele jaren huizen er opnieuw slechtvalken in de Sint-Romboutstoren.

dagelijks van 13u tot 18u, laatste bezoek om 17u
zaterdag van 10u tot 18 u, laatste bezoek om 17u

www.visitmechelen.be

Prijzen

volwassenen € 8,00 • kinderen en jongeren t.e.m. 26 jaar € 3,00 • kinderen - 3 jaar gratis • gezinsticket 20% korting • groepen vanaf 10 personen € 6,00

Groepen

Groepen met gids dagelijks na afspraak • € 80 per gids + volwassenen € 6,00 • kinderen en jongeren t.e.m.26 jaar € 3,00 • € 5 adminstratiekosten

Loont zeker de moeite...

Gezinnen (1 of 2 volwassenen + 1 tot 4 kinderen / jongeren t.e.m.26 jaar) genieten van 20% korting op de toegangsprijs

 

Tarieven

Tarieven voor individuele bezoekers zijn terug te vinden in de rubriek ‘prijzen’ (zie hoger).
Individuelen en gezinnen
Scholen
Volwassenen
 
€8,00
Kinderen
Van de leeftijd van 4 tot 26 jaar
€3,00
Studenten
Tot de leeftijd van 26 jaar
€3,00
Leerlingen
Van de leeftijd van 3 tot 26 jaar
€3,00
Rondleidingen
 
€75,00

Erkend als