Geliefde plek voor natuurliefhebbers, kinderen en co-workers

Vanaf 1860 bouwde de regering rond de stad Antwerpen een verdedigingsgordel waar Europa naar opkeek. Die gordel bestond uit een stadsomwalling en acht forten. Elk onderdeel was een pareltje van toptechnologie wat betreft baksteen- en vestingbouw. Ondertussen is de omwalling van de stad verdwenen en blijven enkel de forten over. Fort 5 is een goed bewaarde getuige van deze fortengordel.

Fort 5 is sinds 1977 eigendom van gemeente Edegem. Talrijke verenigingen vonden er hun thuis en het domein is een begeerde plek voor wandelaars en natuurliefhebbers.
In 1990 werd door het gemeentebestuur een eerste stap gezet in de restauratie van het binnenfort met de vestiging van een gemeentedienst. Ondertussen is het binnenfort de locatie van co-workinginitiatief Het Bolwerk.

Speelparadijs voor jong en oud

Voor kinderen is er in Fort 5 een speeltuin en ravotheuvel. Er is ook fit-o-meter, pétanquebaan en een speelplek voor mensen met een motorische beperking. Het speelbos ‘Dikke Bertha’ vind je op de buitenglacis, bereikbaar via Donk en Parklaan. Hier kan je naar hartenlust kampen bouwen. Een roetsjbaan en een boomhut maken het spel een stuk leuker en spannender.

 

Met de klas naar de bioles

Voor leerlingen en leerkrachten van kleuter-, lager en secundair onderwijs is er de bioklas. Een leerkracht NME (Natuur- en MilieuEducatie) geeft les aan Edegemse klassen. Het natuurcentrum beschikt hiervoor over alle mogelijke hulpmiddelen (binoculairs, microscopen, leskisten, audiovisueel materiaal, enz.).

Rondleiding door de geschiedenis van Edegem

Als je graag alle hoeken en kanten van  Fort 5, de Garden Citywijk Elsdonk, de Basiliek, de Grot, de Sint-Antoniuskerk, het oud-gemeentehuis, De Leikes, de begraafplaats of Kasteel Hof ter Linden wenst te bekijken, biedt Erfgoed Edegem groepswandelingen aan. Deze wandelingen duren 1  tot 2,5 uur afhankelijk van de locatie. Voor deze wandelingen moet je wel reserveren bij de cultuurdienst, bel 03 289 26 50 of mail via cultuur@edegem.be.