Ontdek het huis van kunstschilder Oscar van Rompay in Lier

Kunstschilder Oscar Van Rompay verwierf in 1936 dit pand, waarvan de oorsprong terug loopt tot de 17de eeuw. Met eerbied voor het oorspronkelijk uitzicht richtten hij en zijn echtgenote  het geheel in als woning en atelier. Aanvankelijk legde de kunstschilder zich vooral toe op intimistische interieurs en stillevens in een eerder donker palet. De werken die erna ontstonden, kregen een ander karakter : Lichtere en fellere kleuren gingen veel meer het schilderij bepalen.

Sier en groenten- en fruittuin

De tuin van  ca. 1600 m2 bestaat uit een siertuin met ‘park’-allure en een traditionele groenten- en fruittuin. De beplanting dateert vooral uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Het geheel vormt een uniek voorbeeld van traditionele tuincultuur voor nut en sier in een Vlaamse binnenstad. Zowel individuele bezoekers als groepen zijn welkom in dit beschermd complex.

Ontdek de 19de-eeuwse stadstuin

Stap tussen de bloemvariëteiten en fruitsoorten in de tuin. Jeanne en Oscar hebben de tuinstructuur en -architectuur zorgvuldig bewaard. Bovendien heeft deze tuin steeds voor een groot deel in hun levensonderhoud voorzien. Het geheel vormt een uniek voorbeeld van traditionele tuincultuur voor nut en sier in Lier.

'Open huis' voor nieuwsgierigen

Het Huis van Oscar is een ‘open huis’: het werk van Oscar wordt er in zijn oorspronkelijke context bewaard en getoond aan het publiek. Het pand staat tegelijkertijd open voor diverse culturele manifestaties. Er zijn ook andere tijdelijk tentoonstellingen.

Huur het atelier van Oscar

Het atelier van Oscar kan gehuurd worden voor kunstexposities, concerten, lezingen, recepties... Op  de website vind je meer informatie.