Kasteel van Gaasbeek

Kasteel van Gaasbeek
Te midden van een 49ha tellend park troont deze droomburcht. Het kasteel kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf.
Aanvaardt Riebedebie-Pas
Shop
Restaurant of snacks
Attractie met aanbod Iedereen Verdient Vakantie
Bar, cafetaria en/of drankenautomaat
Betaalautomaten (Bancontact en/of creditcards)
Parking
Bereikbaar met de bus, tram of autocar
Groepen en families
Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Het kasteel

Net buiten Brussel, middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de intrigerende Franse markiezin Marie Arconati Visconti. Zij was de schoondochter van Milanese aristocraten Giuseppe en Costanza Arconati Visconti die van dit kasteel, tussen 1821 en 1839, een unieke ontmoetingsplaats maakten voor intellectuele uitwisselingen tussen verbannen Italiaanse politici, Europese schrijvers en wetenschappers. Ook Marie Arconati Visconti stond open voor de grote intellectuele debatten van haar tijd, waarvan onder andere haar briefwisseling met en steun voor Alfred Dreyfus getuigen. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. 

De erfgoedsite

Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden. Kortom: het kasteeldomein is de perfecte plek om een hele dag cultuur én natuur op te snuiven.

Heropening

Na een drie jaar durende schoonheidsslaap, maakt het kasteel zich op om te ontwaken. Na een grondige restauratiecampagne, die de erfenis van de markiezin in ere herstelde, slaan de poorten opnieuw open voor bezoekers. We verwelkomen jullie opnieuw vanaf 1 juli 2023