Actieve watermolen uit de 16e eeuw

De Voorste Luysmolen werd gebouwd voor 1515, wanneer hij voor de eerste keer opduikt in documenten. Zijn naam komt van zijn eerste eigenaar, Petrus Luijs, en van de zogenaamde ‘Achterste Luysmolen’ die op hetzelfde domein stond van 1602 tot 1926.

Aanvankelijk werden er vezels bewerkt tot lakens, vanaf de 19e eeuw werd hij herbestemd als graanmolen. Het waterrad met een diameter van 5,42 meter werd gebruikt om elektriciteit mee op te wekken.

In 1884 werd de uit hout opgetrokken molen vervangen door een stenen gebouw met woning. Het maalbedrijf werd uiteindelijk stilgelegd in 1965, waarna al snel verval intrad.

Tussen 2000 en 2002 liet de VLM, Vlaamse Landmaatschappij, de molen restaureren. Toen werden er vistrappen aangelegd, zodat vissen de molen veilig kunnen passeren.

Sinds 2014 is de gemeente Bocholt eigenaar, en is de molen onderdeel van een groter natuur-educatief centrum bij het natuurgebied De Luysen, dat deel uitmaakt van Grenspark Kempen-Broek.

Wandeling in het Grenspark

Na een maaldemonstratie kan je genieten van de natuur in Grenspark Kempen-Broek. Indien je dat wenst, kan een gespecialiseerde gids jou begeleiden.

Herberg 'De Luysmolen'

In de herberg ‘De Luysmolen’, die zich bevindt in het woonhuis van de watermolen, kan je afkoelen met een drankje of lekker smullen van een hapje.

Huur het molengebouw

Doorheen het hele jaar kan het molengebouw afgehuurd worden voor vergaderingen of kleine tentoonstellingen. Het kan daarnaast dienen als uitvalsbasis voor educatie rond natuur voor scholen. Contacteer de Voorste Luysmolen via hun facebookpagina!

Ontdek ook deze monumenten in Bocholt

Je geniet ook in deze monumenten van voordelen met je Open Monumentenkaart