Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk

Een vleugje Italië in Gent

De Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk ademt sinds eeuwen stilte en spiritualiteit uit. Als zuivere barokkerk stimuleert vooral haar krachtige architectuur deze indruk en schept het stelsel van repeterende bouwelementen een gevoel van eenheid en rust. Ontworpen naar Italiaans model, is de Sint-Pieterskerk een parel van de barokarchitectuur in Vlaanderen.

Deze imposante kerk werd gebouwd op de fundamenten van de vroegere romaanse abdijkerk. Als ze je aan Rome doet denken, is dat geen toeval: bouwheer Pieter Huyssens inspireerde zijn ontwerp op de grote Italiaanse renaissancekerken.

Bezoek deze 4 andere monumentale kerken

Gent telt naast de O.L.V. Sint-Pieterskerk nog 4 andere monumentale kerken:

Ontdek ze allemaal! 

Ontdek de aangrenzende abdij

Monnik Alison leid je het hele jaar door rond via een ‘movieguide’. Maak kennis met de 17e- en 18e-​eeuwse abdijgebouwen en de indrukwekkende middeleeuwse refter.

Achter de statige gevels gaat een verrassend grote tuin schuil met een wijngaard, kruidentuin, fruitbomen en ruïnes. Deze prachtige plek staat open voor iedereen die ervan wil genieten.

Erfgoedsprokkel

In deze rijk geïllustreerde publicatie kom je alles te weten over deze bijzondere monumentale kerk en haar fabuleuze kunstschatten.