Sint-Alenatoren en Ijskelder

Stille getuige van 13de-eeuwse waterburcht

Op het eilandje voor Kasteel de Viron verheft zich de Sint-Alenatoren. Hij is de enige getuige van de 13de-eeuwse waterburcht. Het oorspronkelijke slot de Viron bezat vijf torens, maar de Franse troepen van Lodewijk XIV staken eind 17de eeuw de burcht in brand. Het kasteel verviel in puin. Uiteindelijk liet de familie de Viron eind 19de eeuw de al deels afgebroken burcht volledig slopen, op de Sint-Alenatoren na.

Allereerste Open Monumentendag

IJs afkomstig van de nabijgelegen vijver, werd in de kelder bewaard om in warmere perioden voedsel koel te houden. Soms kwamen dorpelingen aan de baron ijs vragen voor het behandelen van scheurbuik. 

De ijskelder werd toevallig teruggevonden bij graafwerken in 1988. Een jaar later werd hij plechtig geopend ter gelegenheid van de eerste Open Monumentendag.

 

Alenawandeling

In de dorpskern van Dilbeek bevinden zich verschillende plaatsen en gebouwen die verwijzen naar de Heilige Alena. Ontdek ze allemaal op een wandeling door de stad! Kijk op de website voor een uitgebreider aanbod wandelingen. 

Proef straffe streekproducten

De gemeente Dilbeek wil iedereen laten proeven van zijn streekproducten.  Je vindt dan ook een aantal winkels met streekproducten in de omgeving.