• Meer info
  Schildesteenweg 95, 2520 Oelegem (Ranst)

  Wandelaars, fietsers, spelende kinderen, natuurliefhebbers, ... ze vinden allemaal hun gading in het Vrieselhof.  Met drie wandelingen onder de 5 km (waarvan één geschikt voor rolstoelgebruikers), drie fietsroutes die langs of door het domein passeren, nog eens twee fietsknooppunten die aan het domein grenzen en een heus speelbos waar de kinderen vrij tussen de bomen mogen spelen beschikt het Vrieselhof over heel wat troeven.  Wie dorst en/of honger heeft, die vindt vast wel iets om de innerlijke mens te versterken op de menukaart van Taverne "De Remise".

 • Meer info
  Vaerestraat 4, 2560 Nijlen

  Wandelen in de Kesselse Heide (totale oppervlakte: 79 ha, waarvan 61 ha toegankelijk voor het publiek) is genieten van de rust en de prachtige omgeving.  Sinds 1996 is de Kesselse Heide, één van de weinige resten van de ooit zo uitgestrekte heidevlakten van het Kempens landschap,  een beschermd landschap.  Een stukje ongerepte natuur om te koesteren.  

 • Meer info
  Iepersteenweg 56, 8600 Diksmuide - Woumen

  Het Provinciaal Bezoekerscentrum De Blankaart is gelegen aan de rand van de overstroombare  IJzervallei te Woumen (Diksmuide), ondergebracht in een kasteel en omgeven door een fraai park.  Het vormt niet alleen de toegangspoort tot het aangrenzend natuurreservaat beheerd door Natuurpunt, maar ook van de achterliggende uitgestrekte IJzerbroeken, beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.

  Verrassend waterrijk in heden en verleden...

  In het bezoekerscentrum kom je heel  wat te weten over de unieke IJzer- en Handzamevallei. Niet alleen fauna en flora van natte gras- en rietlanden komen hierbij in beeld maar ook Plan Otter en de drinkwatervoorziening krijgen een prominente plaats in het verhaal.  Terwijl  in de wandelgangen een uitgebreide collectie opgezette dieren kunnen bewonderd worden, hangt in de Kamer van de baron de sfeer van het verleden.  Regelmatig zijn er tijdelijke thematentoonstellingen.   Naast het bezoekerscentrum bevinden zich in het kasteel ook de kantoren van Natuurpunt, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Regionaal Landschap IJzer- en Polder.

  Voor elk wat wils...

  Aan de balie vind je meer info over de mogelijke activiteiten voor individuen, gezinnen, groepen en scholen.  Je kan er ook terecht voor de beste locaties om vogels te spotten of de mooiste fiets- en wandelmogelijkheden in de regio.  Er is o.m. elke eerste zondagnamiddag  van de maand (14u30) een begeleide wandeling vanuit het bezoekerscentrum.  Meer info over het onderwijsaanbod kan je vinden op www.west-vlaanderen.be/bezoekerscentra.   Bij de onthaalmedewerker kan je ook een drankje verkrijgen.  Picknicktafels staan ter beschikking op het terras met zicht op het reservaat.

  Toegankelijkheid...

  Rolstoelgebruikers kunnen het gelijkvloers en de kelderverdieping van het  centrum bezoeken, alsook gebruik maken van een groot deel van de wandelpaden in het kasteelpark en het natuurgebied met aangepast kijkplatform.

  Via het bewegwijzerde Blankaartpad (9,6km) krijg je de mooiste indrukken van het gebied langs vooral zeer onverharde wegen waarbij laarzen meestal geen overbodige luxe betekenen.  Ongeveer halfweg is er de boerderij 't Madeliefje voor een drankje of een ijsje.

 • Meer info
  Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen

  Kom wandelen op de plek waar tot 1987 de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide. Vandaag de dag ziet het landschap er helemaal anders uit en kan je hier genieten van een verrassend landschap van 'bergen en meren' met spectaculaire panorama's. Laat je in Connecterra verrassen door een bijzonder stukje natuur in Vlaanderen.

  Connecterra verken je te voet. Download gratis de Connecterra-app als virtuele gids of ga op pad met een Ranger. Je kan verder ook de schachtbok beklimmen en het 'Erfgoedpanorama' bekijken, een fototentoonstelling over de vroegere steenkoolmijn van Eisden.

  In het Connecterra Café geniet je op een unieke plek van een verfrissend drankje terwijl de kinderen zich uitleven in de ’Speelput’, een ruime speeltuin met speeltuigen voor zowel kleine als grotere kinderen.

   

 • Meer info
  Stalkerweg z/n, 3690 Zutendaal

  Lieteberg

  Trek je schoenen uit en ontdek een fascinerende microkosmos

  Lieteberg in Zutendaal is een toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Het is de ideale plek om tot rust te komen als je tenminste van kriebelende beestjes houdt. Je kan er de kriebels krijgen in het  insectenmuseum en fladderen tussen kleurrijke vlinders in de vlindertuin. Vanuit de Lieteberg kan je op tocht door de prachtige natuur die Zutendaal nog rijk is als bosrijkste gemeente van Vlaanderen.

  Geef je voeten eens de vrijheid en wandel op het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen. Ervaar de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water op een gecontroleerd parcours dat enkel toegankelijk is op blote voeten. Beklim de uitkijktoren, loop in de voetsporen van de eerste mens, verdwaal in het labyrint en geniet ten volle van de natuur op de bungelbanken.

 • Meer info
  Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen

  De Mechelse heide is 1 van de 6 toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Ontdek de uitgestrekte natuur en geniet van prachtige vergezichten, paars fluwelen heide en indrukwekkende voormalige grindgroeves. Elk seizoen ontleent zijn kleuren aan de Mechelse heide. Beleef urenlang wandelplezier, individueel of met een Ranger.

  Toerisme Maasmechelen

  Naast allerhande informatie over de streek, kan je bij Toerisme Maasmechelen ook terecht in de interactieve ruimte. Via een gratis audio-guide krijg je interessante verhalen te horen over het mijnverleden, de maasdorpen, het Nationaal Park Hoge Kempen.
  Jong en oud kunnen het Maasland verkennen op een ludieke en speelse manier. (Toerisme Maasmechelen, Zetellaan 35, 3630 Maasmechelen)

 • Meer info
  Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen

  Het enige Nationaal Park in Vlaanderen strekt zich uit over de Limburgse gemeenten Dilsen-Stokkem, Zutendaal, Maasmechelen, Lanaken, Genk en As. Met zijn 5700 hectare puur natuur staat het Nationaal Park garant voor dagenlang ontdekkingsplezier. Je vindt er paarse heidevlakten, bossen, hoge toppen met prachtige vergezichten, zeldzame planten en dieren. Het beheer van deze natuurlijke schat is in handen van het Agentschap voor Natuur en Bos.

  Iedereen is welkom om hier eindeloos te ontspannen: wandelen, fietsen, ruiteren... of gewoon zorgeloos te genieten van al dit moois. Het Nationaal Park Hoge Kempen ontdek je best via één van de zes toegangspoorten: Lieteberg in Zutendaal, Kattevennen in Genk, Pietersheim in Lanaken, Station As in As en Mechelse Heide en Connecterra in Maasmechelen. Je vindt hier telkens een bezoekersonthaal, parking, horeca en bijkomende attracties. Elke toegangspoort is opgebouwd rond een ander thema en geeft je telkens een andere kijk op het Nationaal Park.
  Zo krijg je 1 Nationaal Park, 6 keer anders!

 • Meer info
  17de Esc. Lichtvliegwezenlaan 14, 2490 Balen

  Recreatiepark in het hartje van de Kempen, met tal van recreatieve voorzieningen: openluchtbaden, gratis avontuurlijke speeltuin, minigolf, trampolinepark,gocarts, fietsenverhuur, aëroclub, camping, uitgestrekte bosrijke omgeving voor wandel- en fietstochten, kinderboerderij.

 • Meer info
  Nieuwelaan 38, 1860 Meise

  De Plantentuin Meise, dat is 92 ha wandelplezier! Je vindt er 18.000 soorten planten van over heel de wereld. In het Plantenpaleis kan je bij alle weersomstandigheden genieten van de reuzenwaterlelies, vleesetende planten, cactussen, ... Het historische domein vormt het ideale decor voor onze collecties magnolia’s, hortensia’s, rododendrons, esdoorns, .... We organiseren het hele jaar door tentoonstellingen in het mooie Kasteel van Bouchout waar je vanop het panoramisch dak een prachtig zicht krijgt. Voor kinderen valt er altijd wat te beleven met Koning Amaryllo. Elke dag van het jaar ontdek je weer iets nieuws in deze schitterende botanische tuin!. Alle activiteiten vind je terug op onze website.

 • Meer info
  Graaf Léon Lippensdreef 8 A, 8300 Knokke-Heist

  Welkom in het Zwin Natuur Park, de internationale luchthaven voor vogels.

  Wil je een verfrissende zeebries opsnuiven? Genieten van één van de laatste stukjes ongerepte natuur aan de kust waar je luchtacrobaten in volle actie kunt bewonderen? Of wil je gewoon de wandeling van je leven maken? Strijk dan neer in het Zwin Natuur Park. Middenin de weelderige plantengroei spot je er vogels die je nergens anders kunt bewonderen. Ze hebben in het Zwin dan ook een permanente thuis of tijdelijke broedplaats gevonden.

  Het Zwin is een prachtig natuurgebied op de grens van België en Nederland. Bij hoogwater overspoelt de zee er geheel of gedeeltelijk de slikken en schorren, wat dit intergetijdengebied echt uniek maakt. Zo ontstaat een bijzondere biotoop voor heel wat vogels en planten. Jaarlijks landen vele duizenden vogels in het Zwin om er te broeden, te overwinteren of naar voedsel te zoeken.
  Het natuurgebied is ook een droom voor plantenliefhebbers. Door de voortdurende invloed van het zoute water overleven hier soorten die elders aan onze kust nauwelijks nog te vinden zijn.

  Vlieg met ons mee

  Het Zwin Natuur Park, internationale luchthaven voor trekvogels, is een unieke, gevarieerde topattractie waar je de natuur ten volle beleeft.
  Beleef een boeiende reis samen met jouw Zwin-trekvogel en ontdek in de vaste doe-tentoonstelling waarom de vogeltrek zo’n ongelooflijk avontuur is. Check in met je Zwinpaspoort en de Zwin-trekvogels nemen je mee naar een verre bestemming. Je leert vliegen als een vogel en in de ‘gevarencockpit’ trotseer je de gevaren onderweg en leer je allerlei bedreigingen voor vogels te ontwijken. Kind of volwassen, je beleeft de tentoonstelling als één van de tien vogels die er in voorkomen. Een fascinerende reis voor het hele gezin! In de 'Wunderkammer' of rariteitenverzameling kan je gezellig snuisteren.

  Belevingsparcours voor groot en klein

  Het buitenparcours in het park leidt je via talrijke belevingspunten of –hutjes. Natuurbeleving voor groot en klein gegarandeerd!

  Het Kijkcentrum als all-weather locatie

  Weer of geen weer, vanuit het Kijkcentrum kan je lekker beschut de vogels observeren en heb je een indrukwekkend uitzicht op de Zwinvlakte.

  Op ontdekkingstocht in de Zwinvlakte

  In de Zwinvlakte kan je op verschillende manieren wandelen. Breng je laarzen of waterdichte schoenen mee en volg de aangeduide routes. 

  Plan vandaag nog je bezoek en …vergeet je verrekijker en laarzen niet!
   

  Het Zwin wordt groter - Filmpje Zwinuitbreiding

  Om het Zwinuitbreidingsproject visueel te kunnen kaderen, werd een introductiefilmpje gemaakt. Het geeft aan de hand van prachtige luchtopnames een idee van de omvang en het belang van de uitbreiding en de natuurherstelwerken. 
  Het filmpje werd in avant-première getoond op de ZTAR conferentie en kan je hieronder bekijken.