• BOVEKERKESTRAAT , 8680 Koekelare
 • Meer info
  Heuvel 8, 2920 Kalmthout

  Arboretum Kalmthout is een uitzonderlijke plek met een geschiedenis van meer dan 150 jaar.

  Een wandeling door deze bomentuin van 12 hectare is een ontdekkingsreis in het plantenrijk. Je geniet van de veelkleurige bloemenperken in de kleurentuinen, de bedwelmende geuren van de rozentuin en de vele vlinders en insecten in de vlindertuin. De bloesems van de magnolia's en kerselaars versterken het lentegevoel, terwijl de esdoorns zich vooral in de herfst op hun mooist tonen. Zelfs in de winter is de tuin betoverend met de heerlijk geurende Hamamelis of toverhazelaar. Uitbreiding van de tuin, lente 2016.

  Meer dan 7.000 verschillende plantensoorten uit de vier hoeken van de wereld garanderen je één van de mooiste decors voor uitzonderlijke natuurwandelingen! Cafetaria met streekbieren, cadeau-en boekenshop met groot aanbod tuin-en natuurboeken en geschenken. Plantencentrum met aanbod zeldzame bomen, struiken en tuinplanten.

  Plantendagen : zondag 19 april en zondag 4 oktober • Avondopening elke donderdag in juli en augustus tot 22.00 uur • Zomerspeurtocht voor kinderen tijdens de zomervakantie - Tomatenfestival 5 en 6 september • Volledig activiteitenprogramma op de website.

 • RIETENSTRAAT , 3670 Oudsbergen
 • KOOLMIJNLAAN 201, 3582 Koersel
 • Meer info
  Bulskampveld 9, 8730 Beernem

  Bezoekerscentrum Bulskampveld … toegangspoort tot de natuur, het domein en Landschapspark Bulskampveld.

  Het bezoekerscentrum vind je in het kasteel van het provinciedomein Bulskampveld. Op de benedenverdieping ontdek je de rijkdom van de natuur en het domein.

  Zet al je zintuigen op scherp want zowel in de vaste als in de tijdelijke tentoonstelling valt hier heel wat te beleven! Een verdieping hoger maak je kennis met de rijke geschiedenis van de streek, zijn typische drevenpatroon, zijn vele kastelen en historische hoeves. Projecties en oplichtende figuren vertellen de ontwikkeling van het historische Bulskampveld. In het rariteitenkabinet stelt de kasteelheer met trots, zijn collectie aan je voor. Rondom het kasteel ligt een uniek kasteelpark in Engelse landschapstijl.

  De oude ommuurde moestuin van het kasteel is nu een kruidentuin waar maar liefst 400 planten een zorgvuldig gekozen plekje kregen. Rondom de kruidentuin bevinden zich halfopen galerijen waarin een wagenmakerij, een smidse en een verzameling oude wagens, karren en landbouwwerktuigen herbergen. Het hele jaar door kun je deelnemen aan workshops en activiteiten rond natuur, kruiden en cultuur.

  Wie zelfstandig op stap wil, kan veldwerkmaterialen en fietsen ontlenen of wandel- en fietskaarten kopen. Voor scholen en verenigingen is er een uitgebreid aanbod aan begeleide activiteiten rond de natuur en het domein. Voor alle info en reserveringen kun je tijdens de openingsuren terecht bij het onthaal van het bezoekerscentrum.

 • GRAUWE STEENSTRAAT 7, 3582 Koersel
 • Meer info
  Olmendreef 2, 8660 De Panne

  Bezoekerscentrum Duinpanne

  Ontdek het vernieuwde bezoekerscentrum met zijn unieke ligging tussen bos en duin.
  Bezoekerscentrum Duinpanne ligt midden in een gevarieerd wandelparadijs: in de Oosthoekduinen, vlakbij het Calmeynbos en het Westhoekreservaat. Probeer één van de verschillende wandelroutes of ga met de kids speuren in de duintuin.

  Ga zelf aan de slag met de interactieve kaart en ontdek of plan je volgende uitstap in de regio. Uiteraard heeft Duinpanne redenen genoeg om toch nog wat te blijven.

  Maak kennis met de mysterieuze inwoners van het Noordzeeaquarium en voor de kleinsten zijn er aquariumraadseltjes en -zoekkaarten. Wie graag meer uitleg krijgt kan tijdens de vakantieperiodes gratis “aquariumsnuisteren”.

  Naast het interieur staat ook de nieuwe expo “Sea Change” volledig in het teken van de zee. De duikboot en duikershelm voeren je mee naar de unieke diversiteit van de zeebodem. Via de mammoet herbeleef je het leven tijdens de ijstijden. Een andere blikvanger is het skelet van een dwergvinvis. Zijn doodsoorzaak onderzoek je in het labo. Het uitzicht vanuit de panoramatoren zorgt letterlijk voor een hoogtepunt van de dag.

  Bekijk zeker onze website: www.duinpanne.be voor de openingsuren, tarieven en (gratis) activiteiten of workshops. Het unieke en schitterende terras is de place to-be om na te praten bij een (h)eerlijk drankje of streekbiertje. Kinderen kunnen heerlijk ravotten in de aansluitende zandvlakte met speelplein.

 • Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout
 • KUIPERSCHEEWEG 20, 8370 Blankenberge
 • SCHOMSTRAAT 147, 3582 Koersel