• Meer info
  Pater Damiaanstraat 37, 3120 Tremelo

  Ontdek het nieuwe Damiaanmuseum. Een eigentijds en interactief belevingscentrum waar je het spoor volgt van onze Grootste Belg. Het museum loodst je doorheen de verschillende periodes van zijn leven en toont dat Damiaan ook vandaag een bron van inspiratie is.

  Het Damiaanmuseum is een ideale uitstap voor het hele gezin, waar je wordt ondergedompeld in een verhaal van zorg en solidariteit. Een leuke zoektocht maakt het ook voor de jongste bezoekers een topbeleving.

  Het Damiaanmuseum is ook het startpunt van een mooie natuurwandeling of fietstocht. Een prima keuze voor een (half) dagje weg, dus!

 • Meer info
  Werkhuizenkaai 163, 1000 Brussel

  Indoor avonturenpark Koezio in Brussel verhoogt de cohesie binnen een groep!


  In het indoor avonturenpark Koezio (spreek uit Koézio) aan het shopping centrum Docks Bruxsel kan je momenteel in een omgebouwde ruimte van 6000 vierkante meter een opleiding als special agent volgen!

  Gedurende twee uur zullen je uithoudingsvermogen, intelligentie, moed en teamspirit je helpen om het parcours door vier districten af te leggen: een mysterieus labyrint, een machine ruimte met reuze modules, een escape room en ten slotte een duizelingwekkend parcours op 12 meter hoogte.. Geen schrik: Je hoeft niet sportief of de slimste te zijn: wat telt is het ‘samen zijn’ en de cohesie binnen een groep vergroten.

  Koezio is toegankelijk voor zowel jong en oud en vanaf 2 spelers tot .. Opgelet: Om veiligheidsredenen moet je wel 1 meter 40 groot zijn!

  Koezio beschikt eveneens over vergaderruimtes, eetruimte en lounge voor een aperitief of maaltijd na missie. 


   

 • Meer info
  Lotsestraat z/n, 1650 Beersel

  Het kasteel van Beersel, een waterburcht, is één van de weinige, goed bewaarde voorbeelden van middeleeuwse krijgsbouwkunde in ons land. Het staat er nog zoals het er uitzag aan het einde van de 15de eeuw. Door de eeuwen heen kende dit waterslot een zeer bewogen geschiedenis. Als bezoeker ervaar je meteen hoe men leefde in een middeleeuws, versterkt kasteel.
  In 1999 nam het gemeentebestuur van Beersel het beheer van het kasteel over van de Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden van België via een erfpachtovereenkomst. Hoofddoel is het herstel, de renovatie en verdere verbeteringen aan het kasteel. Sinds 2003 wordt het kasteel in verschillende fases gerenoveerd.

 • Meer info
  Balenbergstraatje 11, 3128 Baal

  Het Sven Nys Cycling Center is dé plek voor en over offroad fietsen. 

  Het Belevingscentrum is de spil van het Sven Nys Cycling Center. Onder de kampioenentruitjes door wandel je van het ene historische wielermoment naar de andere overwinning. Neem een kijkje in de camper waar de veldrijders zich voorbereiden op een koers. Probeer zelf hoe ver je met de fiets door de zandbak geraakt. Match het juist bandenprofiel aan de juiste ondergrond. 

  Voor kinderen tot 12 jaar is er een gratis zoektocht beschikbaar. In het spoor van Thibau Nys ontdek je alle verborgen plekjes van de Balenberg. 

  Rond het Belevingscentrum, tegen de flanken van de Balenberg, wacht je het echte werk. Waag je aan het gekende veldritparcours van de Grote Prijs Sven Nys of probeer het BMX freestyle- of trialparcours. Alle parcours zijn gratis toegankelijk. Wie graag een professionele Trek cross of mountainbike fiets wil testen kan dit na afspraak. En na al die inspanning kan je nagenieten op het terras van de eetcafé Velo.

  Ook voor wie de ruimere regio wil ontdekken zijn er heel wat troeven voor handen. Een wandelparcours toont je de mooiste plekken van de Balenberg. Het Sven Nys Cycling Center sluit naadloos aan op het Fietswerk Vlaams-Brabant, ideaal dus om de regio te verkennen tijdens een sportieve daguitstap. Met de mountainbike? Volg de wegwijzers en sluit aan op de mountainbikelussen die op de Balenberg passeren. Speciaal voor de sportieve fietser tekende Sven ook zijn favoriete trainingsparcours op de weg uit. De Sven Nys Cycling Route is een pittige  lus van 93 km door het mooie Hageland. 

  Elk jaar is de Balenberg op 1 januari de plek waar je als cyclocrossliefhebber moet zijn. Geniet er in levende lijve van de renners die strijden om de titel in de Grote Prijs Sven Nys. 

 • Meer info
  Kruineikestraat 5a, 3150 Tildonk

  In het Belevingscentrum ’14-’18 lees je dagboeken, volg je troepenbewegingen en voel je mee met de bewoners van het klooster en het dorp tijdens de Groote Oorlog. Deze boeiende expo werd uitgebreid met verhalen uit de actualiteit. Ontdek de portretten en verhalen van oorlogsvluchtelingen.

 • Meer info
  Kasteelstraat 40, 1750 Lennik

  Net buiten Brussel, maar middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland, troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. U dwaalt hier door historiserende interieurs en ontdekt wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten.

  Een bezoek aan het kasteel prikkelt al uw zintuigen. We streven ernaar onze bezoekers een beklijvende ervaring te bieden. Verrassende tentoonstellingen waarin historisch erfgoed op een creatieve manier ‘vertaald’ wordt naar vandaag, dompelen u onder in steeds wisselende decors. Ook concerten en evenementen zorgen ervoor dat hier altijd iets te beleven valt. Onze website en nieuwsbrieven informeren u uitgebreid over onze activiteiten.

  In het kasteel vindt u verder een bibliotheek en een archief (beide toegankelijk op afspraak), een museumshop en een regionaal bezoekerscentrum.

  Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

 • Meer info
  Abdijstraat 22, 1850 Grimbergen

  Volkssterrenwacht Mira is in de loop der jaren uitgegroeid tot een echte aantrekkingspool voor al wie interesse heeft in wat er zich in het heelal afspeelt en ontvangt ieder jaar vele duizenden bezoekers, zowel in groepsbezoeken als tijdens opendeurdagen of tijdens de openingsuren voor individuele bezoekers. De sterrenwacht beschikt over een uitgebreide tentoonstellings- en experimenteerruimte, verscheidene multimediazalen en wellicht het uitgebreidste astronomische instrumentarium van een Belgische volkssterrenwacht, met twee vaste telescoopkoepels, een vast opgestelde zonnetelescoop en een hele verzameling grote en kleine verplaatsbare instrumenten. Ook een weerstation ontbreekt niet. U kan dit instrumentarium ook bekijken via onze virtuele rondleiding.

   

   

 • Meer info
  Markt 7b, 3080 Tervuren

  Start je bezoek aan Tervuren in het toeristisch bezoekerscentrum, een interactief belevingscentrum waar Tervuren met zijn grote en kleine bezienswaardigheden wordt voorgesteld. Geniet van het park, een historisch stukje natuur. Beleef het Zoniënwoud, een gedroomd wandel- en fietsgebied. En ontdek het Arboretum, een reis rond de wereld in 700 boomsoorten.

 • Meer info
  Dienst Toerisme en Erfgoed, Grote Markt 6, 3300 Tienen

  De suikerstad Tienen, gelegen in het glooiende Hageland, heeft een rijk verleden, prachtige monumenten en gebouwen. Dat Tienen ook een oude Romeinse nederzetting was, merk je meteen bij een bezoek aan het museum “het Toreke”. De Gallo-Romeinse tentoonstelling laat je kennis maken met een mystieke, fascinerende wereld: die van de rituelen rond leven en dood in de Romeinse tijd. Wij tonen je de resultaten van opgravingen die begonnen in 1997, waarbij het grootste Romeins grafveld van de Benelux werd ontdekt. Zij leverden een schat aan voorwerpen en vondsten op en geven ons een kijk op de begrafenisriten van de Romeinen en hoe ze dachten over de dood en het hiernamaals. Begeleide rondleidingen zijn mogelijk.

  Verder loopt van 4 februari tot eind december 2017 de tweede module van de tijdelijke tentoonstelling: Het leven in een bezette stad van 1914 – 1918. Deze handelt over het alledaagse leven in een bezette stad en regio. Meer bepaald over de contacten die er waren tussen de Tienenaren en de bewoners van de omliggende dorpen enerzijds en de bezetter anderzijds. Hierin komen thema’s aan bod als de verplichte tewerkstelling in Duitsland, ‘verzet en collaboratie’, maar vooral ook het thema ‘amusement en vertier’. Want was het wel allemaal kommer en kwel tijdens die oorlogsjaren? Vooral de opgestelde decors van keuken, café en cinema uit die oorlogsperiode zijn een absolute aanrader en maken de beleving concreter voor de jonge bezoeker.

  Vlakbij ligt het Suikermuseum dat garant staat voor een unieke en overweldigende ervaring. Door met de hulp van een audio-guide mee te gaan in de surrealistische “zoektocht naar de verloren smaak van suiker” word je ondergedompeld in een wondere wereld van fictie en werkelijkheid. De hele rijke en kleurrijke wereld van suiker komt aan bod: de boeiende sociale geschiedenis van de seizoenarbeider, de bietenoogst en de verwerking tot suiker, de honingproductie van de bijen, de invloed van suiker op ons lichaam en alle mogelijke toepassingen van suiker. Gewoonweg niet te missen! In de loop van 2017 sloot dit museum echter de deuren.

 • Meer info
  Vautierstraat 29, 1000 Brussel

  Het Museum voor Natuurwetenschappen: dat zijn uiteraard dinosauriërs, maar ook de mens, de evolutie, mineralen, biodiversiteit, enz.

  Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel is de thuisbasis voor de grootste collectie Dinausauriërs in Europa. In de prachtige Galerij van de Dinosauriërs tonen wij je dan ook de T.Rex, de Triceratops de Diplodocus, de Stegosaurus, de Maisasaur, de Cryolophosaurus en nog vele anderen maar vooral onze nationale trots, de originele fossielen van onze enorme Iguanodon-collectie.

  Maar er is nog zoveel meer. Zoals de Galerij van de Mens, eentje om trots op te zijn. Het opzet van deze permanente tentoonstelling, die het lange verhaal van de evolutie van de mens langsheen het grillige pad van 7 miljoen jaar evolutie combineert met een originele en interactieve kijk op de werking ons menselijk lichaam, is werkelijk uniek in Europa. Alles wordt telkens grondig geïllustreerd aan de hand van fascinerende stukken uit de museumcollectie, knappe 3D-reconstructies en interactieve installaties. Kom gerust eens een selfie nemen met een van je voorlopers!

  Of de recente zaal over de mosasauriërs, waar we je alles leren over deze tegenhangers van de dinosauriërs in het water. In de Galerij van de Evolutie nodigen we je uit op een onvergetelijke reis door de geschiedenis van het leven aan de hand van meer dan 1000 specimen. Nog een boeiende, interactieve zaal is BiodiverCITY, waar we je letterlijk alles uitleggen rond de biodiversiteit in steden. We dagen je uit om zelf keuzes te maken over hoe je de biodiversiteit in een stad wilt bewaren, hoe je groene omgevingen wilt creëren, enz. 
  Naast deze zaal vind je de zaal "250 jaar Natuurwetenschappen", waar veertien symbolische voorwerpen uit onze collectie worden tentoongesteld, waaronder het befaamde Ishango beentje, de oudste collectie aan Russische mineralen, een exemplaar van de uitgestorven buidelwolf, de Mammoet van Lier, en vele andere schatten. 
  Maar weet je wat? Kom gewoon zelf een kijkje nemen in het Museum, en vergeet niet dat wij jaarlijks uitpakken met een nieuwe tijdelijke tentoonstelling. Momenteel kun je nog tot einde augustus 2020 genieten van een unieke 3D-ervaring in onze expo Antarctica. De spectaculaire beelden in deze tentoonstelling geven je een exclusieve inkijk in dit onherbergzame continent, dat normaal alleen toegankelijk is voor wetenschappers. De films die we tonen zijn van Luc Jacquet, de bekroonde filmmaker van ‘La Marche de l’Empereur’. Antarctica is werkelijk een expo die je ogen verwent en je hart raakt.

  Gelieve altijd onze website te checken voor tarieven, openingsuren en tijdelijke expo’s.