10 leuke weetjes over België

10 leuke weetjes over België

Toerist in eigen land en apetrots op onze kleine Belgenlandje? Goed zo! Dan zijn wij klaar om je kennis bij te schaven over ons land en enkele weetjes te delen over België. Om mee uit te pakken op het volgende familiefeestje! 

Tomorrowland

1. Een dagje aan de kust? Weet dan dat de langste tramlijn ter wereld langs de Belgische Kust loopt. De Kusttram is wel 70km lang en loopt langs onze kust vanaf de grens met Frankrijk tot aan Nederland met 68 haltes en een duur van 2,5 uur! Ideaal om de kusttoerist uit te hangen! Ontdek hier de leukste attracties aan onze Belgische Kust.
 

2. België bezit een Nationaal Park en dan nog wel in Limburg: het Nationaal Park Hoge Kempen. Ook uniek zijn het Blotevoetenpad en de Japanse Tuin. Lees meer over het Nationaal Park.

3. Eén van de belangrijkste Belgische Kunstenaars na de WOII is Roger Raveel. En hij heeft zelfs een eigen museum dat je hier kan bezoeken.
 

4. België is, na Frankrijk, de belangrijkste witloofproducent ter wereld. De opbrengst van het witte goud komt hoofdzakelijk uit Midden-Brabant. Rond 1850 lukte de hoofdhovenier van de toenmalige kruidtuin "Botanique" te Brussel, de heer Frans Breziers, er in om witloof met krop te kweken en hielp zo het huidige witloof ontstaan. Een tiental jaar later vindt de groente vlot zijn weg naar de Brusselse markten en zorgt voor een explosie van kwekers. Aanvankelijk was dit rond Schaarbeek en Haren, later ook in Zaventem, Melsbroek en met belangrijk centrum Kampenhout.
Bezoek het Witloofmuseum hier en kom alles over witloof te weten.
 

5. Nog zo’n product waar we trots op mogen zijn: Belgische chocolade! Wist je dat in 1635 werden Gent de eerste sporen teruggevonden van de aankoop van chocolade, door abt Baudeloo. Vanaf het einde van de 17e eeuw krijgt een zekere Emmanuel Soares de Rinero de toelating om chocolade te produceren in Brabant. In de 18e eeuw ontstaan verscheidene productiecentra in alle grote steden van het land. Tegen het einde van de 18e eeuw wordt chocolade in de keuken gebruikt om desserts te maken. Met de industrialisatie in de 19e eeuw daalt de prijs van chocolade en het gebruik ervan in de keuken neemt toe. De reputatie van Belgische chocolade hoeft niet meer bewezen te worden. Ze is toe te schrijven aan het feit dat Belgische chocolade gemaakt is van 100% cacaoboter en aan de kwaliteit van de verschillende ingrediënten.
Bezoek het Chocolademuseum hier en kom alles over chocolade te weten.

6. Wist je dat dat in België meer dan 3.500 kilometer aan sporen liggen? En wist je ook dat De allereerste trein op het Europese vasteland was 'De Olifant' . Hij reed op 9 mei 1835 voor het eerste tussen Brussel en Mechelen. Kom alles te weten over de Belgische treingeschiedenis in Trainworld.

 

7. De steenkoolmijnen spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van ons land en dan vooral in Limburg. In Beringen is het mijnverleden nog steeds sterk aanwezig: de vroegere mijnzetel is haast volledig bewaard en vormt een pareltje van industriële archeologie, de omliggende tuinijken hebben voor een groot deel hun charme en eigenheid bewaard en de vroegere terrils zijn omgetoverd tot wandelgebied. Op het mijnterrein van Beringen is sinds 1986 het Mijnmuseum gevestigd met tal van gevarieerde programma’s.


8. Het wereldberoemde muziekfestival Tomorrowland is het grootste elektronische festival ter wereld. Elk jaar wordt dit festival georganiseerd in Provinciaal Domein De Schorre.

9. Er worden meer dan 800 soorten bier gemaakt in België. Volgens sommige bronnen zouden het er meer dan 1.000 zijn. Veel hé? Ontdek hier alles over de Belgische bierbeleving

10. En nog een leuke om mee af te sluiten: België heeft 11 UNESCO World Heritage Sites. Benieuwd welke? Je ontdekt ze hier