Werken in...het Bakkerijmuseum

Wie het 2 ha groot domein van het Bakkerijmuseum betreedt, stapt letterlijk en figuurlijk het verleden binnen, ondergebracht in drie gebouwen van de eeuwenoude Zuidgasthuishoeve. Het bezit de grootste collectie bakerfgoed van het land. Je bezoekt eerst een bakkerswinkeltje waar de tijd is blijven stilstaan en daarna kun je een kijkje nemen in het atelier van de ambachtelijke bakker.Voor de individuele bezoeker is er een handige bezoekersgids waarin het hele museumverhaal op een boeiende manier uit de doeken wordt gedaan. Ook kan er beroep gedaan worden op een ervaren gids. Benieuwd hoe het is om er te werken? We vroegen het aan educatief medewerker Nele Behaeghel, zij nam ons mee voor een kijkje achter de schermen.
 

Wat doe je precies in het Bakkerijmuseum?
Ik werk als educatief medewerker en publieksmedewerker. Dat is een hele grote, afwisselende boterham. Zo zorg ik ervoor dat de educatieve werking op punt staat en organiseer ik activiteiten, workshops en evenementen. Ik verzorg daarnaast de communicatie en promotie voor het museum en begeleid samen met onze huisbakker workshops voor school- en familiegroepen.

Hoe ben je hier terecht gekomen?
Voordien werkte ik een jaar in een drukkerijmuseum in Estland. Daar kreeg ik de smaak te pakken. Ik wilde heel graag in een museum én met publiek werken. Toen ik de vacature in het Bakkerijmuseum zag voorbijkomen, heb ik niet lang getwijfeld. De sollicitatieprocedure was spannend, maar gelukkig kreeg ik al snel het verlossende telefoontje: ik mocht beginnen!

Hoe ziet een werkdag in Bakkerijmuseum eruit?
Het is een levensgroot cliché, maar in het Bakkerijmuseum is geen dag hetzelfde. Dat is ook de reden waarom ik mijn job zo graag doe. Het ene moment zit ik met mijn handen in het deeg, het volgende trek ik met een groep enthousiaste kinderen door het museum, en op weer een ander moment zit ik achter mijn bureau een nieuwe reeks workshops te verzinnen. Omdat we zo’n klein team zijn, springt iedereen bovendien wel eens ergens bij. Soms vind je mij dus ook aan het onthaal, in de cafetaria, aan de afwas, ...

Werken op zo’n mooie locatie lijkt een magische job, wat vind je er zo fijn aan?
Brood en gebak zijn heel erg dankbare onderwerp voor een museum. Wie houdt er nu niet van een lekker taartje of van de geur van versgebakken brood? Maar het zijn vooral de bezoekers die me echt energie geven. Wanneer ik een groep schoolkinderen uitzwaai en ze zo fier als een gieter met hun eigen gebakken broodje naar huis gaan, kan mijn dag niet stuk.

Hoe zou je jouw job omschrijven?
Als het bakken van een brood. Je hebt er geduld voor nodig, soms verloopt het proces wat chaotisch , er brandt wel eens iets aan, of je bent het zout vergeten toevoegen, maar het uiteindelijke resultaat geeft altijd voldoening!

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die je moet hebben om hier te kunnen werken?
Je moet vooral heel flexibel zijn en zelfstandig kunnen werken. Een beetje liefde voor het bakkersvak helpt ook, natuurlijk. We werken met een klein team, dus iedereen is een manusje-van-alles. Is de klusjesman afwezig? Dan ruimen we zelf het snoeihout op. Is de cafetariaverantwoordelijke ziek? Dan schenkt een collega de koffie met de glimlach uit. Daarnaast zijn ook talen belangrijk. De Franse grens is niet veraf, dus kennis van het Frans en Nederlands is geen overbodige luxe.

Wat is het moeilijkste?
Eigenlijk is ons team net te klein voor alle taken. Het lijkt alsof er nooit genoeg tijd is om alles te doen zoals het idealiter zou moeten. Bovendien moet je veel verschillende vaardigheden ontwikkelen: ik ontwerp bijvoorbeeld zelf de meeste flyers voor het museum, maar volgde geen grafische opleiding. Ik geef workshops brood bakken aan kinderen, maar volgde geen bakkersopleiding. Dat zijn dus allemaal dingen die je gaandeweg moet leren. Gelukkig zijn er erg veel opleidingen voorhanden en wordt dit vanuit het museum ook aangemoedigd. Zo volg ik sinds dit jaar de opleiding Brood- en banketbakker om onze bezoekers tijdens de workshops nog beter te begeleiden.

Waar haal je het meeste voldoening uit?
Tevreden bezoekers. Wanneer kinderen me op een zonnige vakantiedag komen vertellen dat dit hun leukste dag tot nu toe was, wanneer oudere mensen enthousiaste vragen stellen over voorwerpen die ze uit hun jeugd herkennen, … Dan weet ik het zeker: ik heb de leukste job ter wereld!

Heb je nog een leuk weetje over het Bakkerijmuseum?
Het Bakkerijmuseum is al enkele keren als filmlocatie gebruikt. Onder andere in dit filmpje komt onze ambachtelijke houtoven mooi in beeld! (vanaf 0:33).

Ik wil ook werken in Bakkerijmuseum, hoe kan ik mij kandidaat stellen?
Je kan je kandidaat stellen door een mailtje te sturen naar onthaal@bakkerijmuseum.be. Wil je echt bonuspunten scoren? Kom dan gewoon langs met een lekker (zelfgemaakt) gebakje en je sollicitatiebrief!

Tot slot, waar ging jij als kind graag op daguitstap?
De Zoo van Antwerpen oefende altijd een magische aantrekkingskracht op me uit. De combinatie van het prachtige, historische decor met de exotische dieren vond ik als kind helemaal geweldig.

Het Bakkerijmuseum organiseert talrijke workshops voor gezinnen, volwassenen, kinderen, groepen... reken maar dat er veel gelachen wordt als de kleinste kleuter naast de oudste volwassene zijn eigen deegje kneedt. KIJK HIER VOOR HET AANBOD WORKSHOPS TIJDENS DE KERSTVAKANTIE.