Getest en goedgekeurd : een weekendje Hageland

Elke maand sturen wij een Riebedebie reporter op pad op zoek naar de leukste plekjes van ons land. Afgelopen maand trok Micheline richting Hageland, benieuwd naar haar tips voor trips?

Micheline: "Een typisch winters weekend….dus wat kan je beter doen als eens een minder onbekende streek verkennen. Op amper een uurtje rijden en je zit terug in een mooi heuvellandschap.Het is ongelooflijk hoeveel verschillende uitzichten je krijgt op een tiental kilometers. Zo kan je de nieuwsgierigheid van de kinderen behouden. Deze tocht gaat van het wijndorp Wezemaal via Scherpenheuvel, Zichem naar Diest en Aarschot. Meer dan genoeg te doen om een weekend te vullen. Daar gaan we!

Op naar de Hagelandse wijnen
Wezemaal is zeer goed te bereiken via de A2 of E314. Het dorp ligt op 500m van het treinstation. Een echte aanrader is het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn. Vanaf de paasvakantie is het gratis te bezoeken en krijg je uitleg over het ganse wijngebeuren."

Voor de wandelaars

Micheline: "De Wijngaardbergwandeling heeft zijn vertrekpunt aan het Bezoekerscentrum. Daar is tevens een grote parking voorzien. De wandeling is 8 km en kan ingekort worden tot 4 km. Het is zeker de moeite om te doen. Langs de weg wandel je langs de ijzerzandsteengroeven, de Wijnmuur en natuurlijk de wijngaarden. Overal heb je mooie uitzichten. In natte periodes is het niet aangewezen om de wandeling met een buggy te doen. Goede wandelschoenen of laarsen zijn een goed idee. Sommige stukken zijn goed steil en liggen er modderachtig bij. Ook niet echt geschikt voor minder dan 4-jarigen. Op de top krijg je een uniek panorama van het Hageland. Een beloning voor de stevige wandelaars!

Wat dacht je van een proevertje? In 1997 kreeg de Hagelandse wijn de erkende herkomstbenaming “Gecontroleerde Oorsprongsbenaming Hageland” Zie je die titel op het etiket? Dan heb je een echte Hagelandse wijn. Het geheim zit in de ijzerzandsteenlaag in de bodem. De warmte van overdag geeft hij s’ nachts terug af. Dit helpt bij het rijpen van de druif."

Voor de fietsers en de mountainbikers

Micheline: "De wijnfietsroute is 43,5 km. Hij is goed bewegwijzerd via de fietsknooppunten. Je kan hem ook inkorten. De wegen zijn meestal verhard. Je passeert een tiental fietsvriendelijke café’s. Zeer leuk om in elk seizoen te doen.


Op naar Scherpenheuvel

Micheline: "Onze tocht gaat verder naar Scherpenheuvel. Wel gekend voor zijn Basiliek, die dan ook de moeite waard is om te bezoeken. In de winter is het er rustig en je kan heerlijk kuieren in het park rond de basiliek. Aan de voet van de basiliek heb je een fietsvriendelijk café De Heerlyckheid Albertusplein 19.

Het eetcafé waar je aan goede prijs, streekgerechten kan eten, is een sociaal initiatief dat zich richt tot mensen die moeilijk kunnen ingeschakeld worden in de arbeidsmarkt. Ze krijgen daar een opleiding en worden begeleid om dan verder hun leven op te bouwen. Bovenop dit mooi initiatief is het eten zeer lekker. Er is een binnentuin en de kindjes zijn er zeker welkom. Je elektrische fiets kan daar ook opgeladen worden. Fietskaarten zijn te koop.

Na een gezonde maaltijd rijden we richting Zichem. Daar bevindt zich de ouderlijke en geboorte-hoeve van de schrijver Ernest Claes, De ouders onder ons kennen zeker nog de Witte van Zichem. Het museum in die hoeve gaat vanaf 1 mei terug open tijdens de weekend. De hoeve is gelegen aan een natuurpark  “ De Demerbroeken” dus ideaal om de kinderen te laten genieten van die wilde pracht. Bij nat weer, best laarsen aan doen."

De Maagdentoren
De Maagdentoren is ook zo’n rariteit om te bezoeken. Vanaf 15 maart kan je in de toren klimmen ( 141 trappen ) en je wordt beloond met een panorama over de Demervallei.

We rijden verder naar Diest, naar de stad waar de Demer duidelijk aanwezig is. Wil je wat rust, dan kan je in het Begijnhof lekker wandelen. Elke eerste zondag van de maand heb je een boekenmarkt.

Het stadsmuseum op de Grote Markt is zeker een aanrader om te bezichtigen. Het toont het rijke verleden van Diest. Minder geschikt voor de jongste kindjes.

Diest is  een ideale stad om een winterse wandeling te maken. Je kan langs de Demer lopen of de historische binnenstad verkennen.

Wij hebben de stad verkend. Het viel ons op dat de kinderen op vele plaatsen kunnen ravotten. Je hebt het speelbos De Warande waar je opdrachten kan vervullen en spelen op natuurlijke speeltuigen. Er is een brochure voorzien in het kantoor voor toerisme in de Koning Albertstraat 16A. Deze is gratis te verkrijgen.

Dan heb je het grote provinciedomein de Halve Maan in de Omer Vanaudenhovelaan 48. De plaats om in de zomer te ravotten, zwemmen, klimmen…activiteiten genoeg om een vakantie te vullen. Er is een openluchtbad in een mooi natuurpark, speciaal voor gezinnen en kinderen. Ideaal voor een familie-picknick.

De winter en de lente lenen zich natuurlijk ook om eens te shoppen. In Diest bestaat er een Diests Cadoosje. Dot is een bon verpakt als handtasje. Die kan je bij een honderdtal handelaars gebruiken, zowel om dingen te kopen als om iets te drinken. De meeste winkels zijn in de Hasseltsestraat en de Koning Albertstraat. Wie wil, kan daar ook de Diestse streekgerechten proeven zoals de typische biertjes en de Diestse kruidkoek: pannekoek met boerenwormkruid. Lekker en gezond.

Onze trip gaat verder naar Aarschot. Aarschot heeft in 2018 ,voor 6 jaar, het label van kindvriendelijke stad gekregen. Alleen daarom al, kan je Aarschot niet links laten liggen. Het is toeristisch niet zo bekend maar zo’n aanrader in alle seizoenen en voor jong en oud.

Eerst en vooral de Gasthuissite met het stedelijk museum en stadsbrouwerij krijgen onze aandacht. De ingang van het museum is gratis.

Parking is er voldoende voorzien. Opgelet: vergeet je parkeerschijf niet te zetten. De aanduiding is niet zo duidelijk vermeld.

Het museum moet je echt bezoeken en vooral met  kinderen. Het is een levendig museum over het leven in Aarschot van vroeger tot nu. Het is ingedeeld in kamers en vooral de knap nagebouwde scènes uit de oorlogstijd zijn de moeite. Voor de kinderen vanaf 4 jaar is er een opdrachtenboekje.

 Op de bovenverdieping krijg je een mooi beeld van de Demer, die door Aarschot vloeit. Je krijgt uitleg over de rol die de Demer gespeeld heeft: zowel als verdediging, energie, transport enz. Je kan virtueel op de Demer varen en alle fauna en flora bekijken. Zeer leerrijk en interactief. Een aanrader voor jong en oud!!!

Reken zeker een goed uur voor het bezoek. Daarna kan je in ’t Bruine Café het lokale bier , Aarschotse Bruine, proeven. Dit bier wordt in het Gasthuis gebrouwen. Het café is zeer kindvriendelijk en wordt door vrijwilligers open gehouden.

https://www.hetgasthuis.be/museum

Elisabethlaan 103 Aarschot

Voor de fijnproevers is er genoeg te ontdekken. Vraag maar eens naar de Ijzerzandkoekjes, Hagelandse moutspeculaas, de mosterd enz.

Voor de fietsers en wandelaars zijn er verschillende knooppuntroutes. De leden van Blue bike kunnen hier een fiets huren. Ook aan de mountainbekers is er gedacht.

Voor het bezoek aan de stad kan je gratis de beeldenwandeling downloaden. Ze is 4 km.

https://www.hetgasthuis.be/files/hetgasthuis/toerisme_museum/drieluik-roland-rens-wandeling.pdf

Na het bezoek is het tijd om wat te ontspannen met de kinderen. Dat kan zeer goed in het buitenspeeltuin Bekaf in de Bekaflaan 57 Aarschot. Je hebt er een terras en de speeltuin is omheind. Parking genoeg. Bij slecht weer is er een kleine binnenspeeltuin. Altijd leuk voor iedereen.

Zo komt er dan toch een einde aan een weekend “onbekend maar zeer geapprecieerd stukje Hageland”. We gaan, op vraag van de kinderen, zeker terug in een ander seizoen zoals de bloesemtijd en de druivenpluktijd.

Overnachten.

In Aarschot heb je verschillende B&B. De adressen en tarieven zijn online te zien.

De kampeerders kunnen hun tent opslaan of een caravan huren in het recreatieoord Schoonhoven in Aarschot.

http://schoonhoven.be/fotos.html

De plaatsen die we bezocht hebben kan je hier vinden.

 https://goo.gl/maps/D6ScfauyHrR2