Naar Brugge met kinderen

Toen corona nog iets was dat enkel in het buitenlands nieuws aan bod kwam, trokken wij voor een dagje naar Brugge. We hadden er een leuke dag vol afwisseling. Uit het grote aanbod aan musea en bezienswaardigheden kiezen, was wel niet gemakkelijk!

Wat wel heel gemakkelijk was, was deze stad bereiken. De auto was in Brugge helemaal niet nodig en parking zoeken op een zaterdag is niet het beste plan. De betaalparking aan het station was echter nog vrij en van daaruit kan je - met een gratis ticket voor 4 personen - de bus naar het centrum nemen. Gewoon even in je beste West-Vlaams aan de chauffeur uitleggen dat je van deze topregeling gebruik wil maken.

Historium

Historium: voor een reis door de tijd

Onze eerste bestemming zou het Historium worden op de Markt van Brugge. Kijk uit naar de toren van het Belfort en dan ben je er zo. Het statige gebouw van het Historium laat vermoeden dat je een museum binnenstapt, maar dat is het niet. Wat is het dan wel? Je kan Historium het best omschrijven als een historisch geïnspireerde multimediavoorstelling over Brugge, gekoppeld aan een compacte tentoonstelling. 

Bij het kopen van de tickets kan je kiezen uit verschillende opties. Wij kozen voor ‘The Story’ en ‘Virtual Reality’. Met de tickets wandelden we verder naar de ingang van ‘The Story’. Hier kregen we een audiogids en een zoektocht voor de kinderen. Daarna ging de poort naar het Brugge van de Gouden Eeuw open en stapten we met een groepje medeteletijdreizigers naar binnen. 

Er volgde een verhaal dat in verschillende episodes werd verteld, terwijl we door de historische decors van de tijd van Jan van Eyck wandelden. We mogen natuurlijk niet alles verklappen maar we kunnen misschien wel meegeven dat er speciale effecten waren, bekende acteurs, een liefdeshistorie,… Tussendoor hoorden we meer over de Waterhalle die vroeger op de plaats van het Historium stond, de rol van Brugge als binnenhaven, de ambachten van toen,…

Na de laatste kamer kwamen we terecht in de tentoonstellingsruimte. Hier krijg je uitleg bij verschillende zaken die al kort werden aangeraakt tijdens ‘The Story’. Deze expo is niet zo groot maar wel interactief. Er zijn schermen waar je filmpjes kan zien en kan testen hoe goed je hebt opgelet. Je kan je er ook verkleden en laten fotograferen in het decor van een schilderij. Of voelen en ruiken aan voorwerpen die je niet ziet (ook dingen die niet goed ruiken, zoek zelf maar). Je kan ook een kijkje gaan nemen van op het balkon. De Markt ligt dan letterlijk aan je voeten en je krijgt een mooi uitzicht over Brugge cadeau. 

Daarna was het tijd voor de Virtual Reality. We kregen daarvoor elk een plaatsje in een cabine en we kregen een masker met koptelefoon opgezet. Zo waren we klaar voor een korte trip naar de fameuze Waterhalle. Eerst dobber je over het water, even later zit je tussen de koopwaar, vlieg je over de stad,… Zeer indrukwekkend!

Verkleedpartij en fotoshoot in Historium

Van onze tijdreis hadden we honger gekregen. In de Wollestraat, die perfect op het parcours van ons stadswandelingetje voor de namiddag lag, stapten we binnen bij Arthies. Een restaurant met een extravagant en hyperkleurrijk interieur maar met zeer klassieke gerechten zoals stoofvlees met frietjes of een halve kip. Wij vonden het lekker en keken ondertussen onze ogen uit. 

Daarna was het tijd voor ons wandelingetje. Brugge is één groot openluchtmuseum en wij flaneerden zoals in de goeie oude tijd, met een papieren gidsje in de hand. De horden buitenlandse toeristen volgen kan ook, dan kom je zeker ook voorbij de Burg, de Vismarkt, de Rozenhoedkaai,…

Prachtige kunst in de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Zo kwamen we aan bij onze volgende stopplaats: de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze kerk kan je niet missen want het is de hoogste kerk in Brugge (wel 115 meter) en volledig in baksteen gebouwd. Ze is deels toegankelijk als bidplaats, en deels als museum. Tickets koop je aan het centrale onthaal-en ticketpaviljoen, tussen de kerk en het Gruuthusemuseum.  

Deze kerk is bekend voor de praalgraven van Maria van Bourgondië en haar vader, Karel de Stoute. Enkel Maria van Bourgondië zou nog in de kerk begraven zijn. Van haar vader is hier enkel het praalgraf aanwezig. Wat er ook van zij, de praalgraven zijn indrukwekkend. Verderop bekeken we andere, heel wat soberdere graftombes. 

Een andere kunstschat die hier (van op een afstand) te bekijken is, is de Maria met Kind van Michelangelo. Het was een beetje zoeken naar dit beeldhouwwerk, maar dan vonden we het toch. Het beeld bestaat uit wit marmer en was eigenlijk bedoeld voor de Dom van Siena maar een Brugse koopman kocht het en schonk het aan de kerk. 

Daarna was het tijd voor nog wat wandelen door Brugge, en dan terug naar het station. 

Praalgraf in de Onze-Lieve-Vrouwekerk
In de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge

Praktisch

Brugge is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Wie toch met de auto komt, vindt (naar het schijnt de goedkoopste) betaalparking aan het station. Meer info over de mogelijkheid om gratis de bussen van de Lijn te nemen, vind je op hier.

Op www.historium.be kan je vooraf online tickets kopen. Dan is er wat korting, en nog meer opties voor package deals met een drankje erbij, een uitgebreidere virtual reality,…. Nog een tip: hou de toegangstickets bij want hiermee kan je ook het poortje naar het toilet (in de kelder) openen.

Wil je lekker en ongedwongen gaan eten terwijl je je kan vergapen aan een knotsgek interieur, dan moet je bij Arthies zijn (nu tijdelijk gesloten).

De Onze-Lieve-Vrouwekerk is één van de vele Brugse musea. Je kan terecht op wel 14 locaties. Wil je verschillende Brugse musea bezoeken dan kan de Brugse Museum Card interessant zijn (3 dagen geldig). Voor kinderen is de toegang gratis, behalve voor het Belfort.