Op ontdekking met tieners in de Klankmakerij van Dranouter

klankmakerij

Dranouter doet een muzikaal belletje rinkelen

Deze West-Vlaamse deelgemeente van het Heuvelland is met het gelijknamige Folkfestival niet alleen één keer per jaar het epicentrum voor de folkmuziekliefhebber. Het muzikale bloed stroomt blijkbaar elke dag door de aderen van de inwoners van Dranouter. Er is zelfs een museum over muziek* en daar moeten wij natuurlijk eens naartoe!

Geen museum maar een Klankmakerij

We moeten al onmiddellijk op onze woorden terugkomen.

In Dranouter is er helemaal geen museum over muziek maar een Klankmakerij. Wat die Klankmakerij dan inhoudt, daar blijft hun website wat mysterieus over. Het muzikale mysterie klinkt aanlokkelijk genoeg om op een druilerige zondagnamiddag richting voet van de Monteberg en de Kemmelberg te trekken.

klankmakerij
klankmakerij

Competitie in De Klankmakerij

Het mysterie van de Klankmakerij ontdekken we snel. Bij het kopen van ons ticket krijgen we namelijk te horen dat we een spel zouden spelen. Hoe cool is dat! Niet alleen kijken en luisteren naar muziek maar ook iets doen! De aandacht van de tieners was meteen 100%.

Met zijn vijven, spelen we gelukkig allemaal in hetzelfde team. Groepsnaam gekozen? We trekken elk met een gekleurde pion naar de eerste verdieping om het spel te beginnen. Het competitiebeest in elk van ons is onmiddellijk wakker!

Eenmaal op het spelbord, vallen we van de ene verbazing in de andere. Zo mooi aangekleed. Zo origineel. Zo gezellig! Zo goed! Zo leuk en verrassend! Wow!

Zonder al te veel te verklappen (we willen de verrassing voor jullie niet verpesten 😉), kunnen we wel meegeven dat je in een groot ganzenbord tegen elkaar speelt. Tijdens het spel krijg je bijzondere opdrachten waar je de punten moet scoren. En die uitdagingen zijn echt superleuk om doen. We testen niet alleen onze kennis, maar we triggeren ook onze muzikale talenten op een ludieke manier. #humhum

Van een topnamiddag gesproken! Zonder overdrijven kunnen we zeggen dat de Klankmakerij in de hoogste regionen van uitstapaanraders verzeild is geraakt! 

Wat vonden de tieners?

De Klankmakerij is echt iets voor tieners. Eerlijk? We dachten dat de Klankmakerij eerder op jonge kinderen/kleuters mikte maar niets is minder waar. Het feit dat tieners al wat kennis hebben van muziek, festivals, muzikanten, liedjesteksten, maakt dat ze ook écht zelf kunnen meedoen aan het spel. We speelden dus echt met vijf tegen elkaar. Dikke fun dus !

klankmakerij

Praktisch

Vergeet zeker niet je plekje te reserveren. De plekken zijn namelijk door het concept beperkt. We gingen op de bots en konden gelukkig het allerlaatste plekje nog innemen. Fieuw.

Panorama, concertje, workshop of festival meepikken?

De Klankmakerij zit in hetzelfde gebouw als het Muziekcentrum Dranouter. Wil je meer muziek horen of zelf wat muziek spelen, dan kijk je vooraf best eens op de kalender van het muziekcentrum. Misschien kan je je bezoekje aan het Muziekcentrum wel combineren met een leuk streepje muziek.

Bovendien kan je vanaf voorjaar 2023 op het dak van het muziekcentrum genieten van een panorama over de uitgestrekte velden richting de getuigeheuvels. We zullen dus nog eens moeten teruggaan.

En dat folkfestival… Met schaamrood op de wangen moeten we bekennen dat we er nog nooit waren. We zullen hier deze zomer eens verandering in moeten brengen want de line-up van de voorbije jaren is echt wel dik ok.

klankmakerij

In het rond?

Als je toch naar dit deel van de Westhoek afzakt, kan je maar beter de Westhoek goed verkennen. Er liggen een aantal pareltjes! Wist je trouwens dat je – niet ver van de Klankmakerij trouwens – er ondergronds kan gaan? Er ligt namelijk een prachtige commandobunker uit de Koude Oorlog die je kan bezoeken.

En dan is er uiteraard altijd die fantastisch mooie natuur. Een stevige natuurwandeling is altijd een goede optie.

Eten?

Om nog wat gezellig na te kaarten over ons dagje Dranouter trokken we in de idyllische bossen van de Kemmelberg naar de Belvedère. De toren kan je voorlopig blijkbaar niet bezoeken maar in ‘in de gouden jaren’ kan de vleesliefhebber zijn hartje ophalen.

Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.