STAYCATION: nog 6 tips om er een onvergetelijke vakantie van te maken

Heel verre reizen zullen dit jaar waarschijnlijk niet mogelijk zijn! Maar uit uw kot komen in eigen land en de lockdown eventjes vergeten, dat zal zeker wel kunnen! Wij verzamelen elke week de leukste uitstappen voor jou om er de staycation van je leven van te maken!

 

1. Op Kustsafari aan onze Belgische Kust

Deze zomer ontdek je vanop je fiets de mooiste en meest stille plekjes van de Kust. Kustsafari biedt 24 begeleide zomertochten aan tussen Knokke en De Panne. Een kustgids leidt je langs verborgen natuurpareltjes en vertelt enkele verhalen over het woelige verleden van het hinterland. Weidse horizonten, wuivend helmgras, opvliegend wild en gezonde zeelucht bezorgen je een echt safarigevoel. Starten en eindigen doe je telkens aan een natuurbezoekerscentrum.

Wanneer?

De 24 fietstochten gaan door op volgende data:

  • Op woe 8, do 9 en vr 10 juli vanuit Raversyde, Oostende. Meer info
  • Op woe 15, do 16 en vr 17 juli vanuit de Uitkerkse Polder, Blankenberge. Meer info
  • Op woe 22, do 23 en vr 24 juli vanuit Duinpanne, De Panne. Meer info
  • Op woe 29, do 30 en vr 31 juli vanuit het Zwin Natuur Park, Knokke-Heist. Meer info
  • Op woe 5, do 6 en vr 7 augustus vanuit Duinpanne, De Panne. Meer info
  • Op woe 12, do 13 en vr 14 augustus vanuit de Uitkerkse Polder. Meer info
  • Op woe 19, do 20 en vr  21 augustus vanuit Raversyde, Oostende. Meer info
  • Op woe 26, do 27 en vr 28 augustus vanuit het Zwin Natuur Park. Meer info


De tochten zijn 15 tot 25 kilometer lang en duren 2,5 à 3 uur.

Inschrijven is verplicht en mogelijk 1 maand voor de activiteit via deze links.

 

2. Doe de Titeltocht in het Suske en Wiske Museum

Speciaal voor de 75ste verjaardag van Suske en Wiske kun je deze zomer op Titeltocht in de tuin van het Suske en Wiske Museum! Met een uniek doe-boekje ga je op jacht naar 25 albums. Bij elk album dat je gevonden hebt, doe je een leuke opdracht. Wie niet genoeg tijd heeft om alle opdrachten te doen, kan het boekje meenemen en thuis verder aan de slag gaan!

Om jouw veiligheid en die van de andere bezoekers te garanderen, is reserveren voor de Titeltocht noodzakelijk.

Je kunt de Titeltocht apart reserveren of aansluitend aan de Striptoer doen. Je betaalt dan €2,- voor het doeboekje (+ een mooi potlood van het museum!). Je mag er natuurlijk ook meer kopen, zodat iedereen zijn eigen doe-boekje heeft.
Meer info vind je hier


3. Last call voor het Kasteel van Gaasbeek

Het Kasteel van Gaasbeek staat aan de vooravond van een grote restauratiecampagne en sluit dit najaar zijn deuren om ze pas in 2023 opnieuw te openen. Hoog tijd om dit uitzonderlijke erfgoed met een laatste bezoek te vereren! Middeleeuwse burcht. Strategisch bolwerk. Riante zomerresidentie. Toevluchtsoord voor politieke bannelingen. Theater van de geschiedenis. Eigentijds museum. Klopt, maar bovenal is het kasteel één grote Wunderkammer: een bonte verzameling van bijzondere objecten die u verwonderen, prikkelen en meevoeren naar vervlogen tijden. Deze gedaante spelen ze helemaal uit tijdens dit laatste seizoen voor de sluiting.

Wunderkammer Wandeling

Dwaal op je eigen tempo doorheen de gangen en kamers van het kasteel, ontsnap aan het gedruis van de dagdagelijkse wereld en laat u verbazen door twaalf uitgelichte pronkstukken. Elk met een eigen verhaal, stuk voor stuk intrigerend en uniek.

Meer info vind je hier
 

copyright foto: Kasteel van Gaasbeek

4. Doe een leuke ontdekkingstocht via Terra Nova

Dankzij Terra Nova, het zomeraanbod vol ‘speciallekes’,  kom je toch buiten voor een mooie zomer. De vorige zomer bood Terra Nova enkele activiteiten aan waarbij sociaal contact, het wegnemen van bubbels en het bouwen aan groepsgevoel centraal stonden. Die hebben ze een jaartje achterwege gelaten. Zo vind je in de Terra Nova kalender (www.terranova.be) dit keer jammer genoeg geen Expeditie Fortizon, geen Ezelcruises of geen Wilderpark, en ook geen evenementen met georganiseerde fiets- en wandeltochten.
Maar ze helpen iedereen graag met wél uit zijn kot te komen. Met behulp van supertoffe zoektochten, op papier gegidste themawandelingen of ontdekkingstochten op en rond hun domeinen, kan je toch op ontdekking. Die wandelingen kan je in je eigen bubbel doen, in je eigen tempo en comfortzone. Zo leer je toch nog het groen om de hoek vanuit een ander perspectief kennen! Ondek het programma hier en laat je verleiden voor een onvergetelijke staycation!

copyright foto: Provincie Antwerpen - Terra Nova

5. Ga naar de Verzamelaarscollectie in het Speelgoedmuseum Mechelen : FIGUREN VAN OP TV, SPELEN JULLIE MEE?
Vanaf 26 juni bewonder je de verzamelaarscollectie van Koen Van der Veken. Hij brengt verschillende generaties animatie onder één dak in de tijdelijke tentoonstelling: ‘Figuren van op tv, spelen jullie mee?’. Koen groeide als kind van de jaren '80 op in de tweede gouden eeuw van de televisie. De explosie van de popcultuur in die periode heeft hem altijd gefascineerd. Het waren vooral animatieseries en de poppen van Jim Henson die zijn aandacht naar de beeldbuis trokken. Koen toont een deel van zijn uitgebreide speelgoedcollectie rond tv-figuren uit Sesamstraat, The Muppet Show, The Simpsons en South Park.  Sesamstraat kwam in de VS voor het eerst op tv in 1969. De serie werd in 140 landen uitgezonden en kreeg verschillende internationale versies. Vanaf 1976 kreeg deze kinderserie een volwassen broertje met The Muppet Show. The Simpsons verschijnt begin jaren 1990 op de beeldbuis en is ondertussen een van de langst lopende televisieseries ter wereld. De grofgebekte kinderen uit South Park bestormden vanaf 1997 het klein scherm.
In het Speelgoedmuseum ontdek je vanaf 24 juni 2020 een echte Verzamelaarscollectie, echt superleuk om eens te gaan kijken! Klaar voor een dagje nostalgie in het Speelgoedmuseum? Reserveer op voorhand via het online systeem.


6. Bezoek de gloednieuwe tentoonstelling Steigers en steen. Bouwen aan het Prinsenkasteel. 
In Steigers en steen toont het MOT het werk van de steenhouwer: hoe vormt hij een ruw blok natuursteen om in een bruikbare bouwsteen? Een mooie collectie werktuigen illustreert het ganse verhaal van groeve tot bouwwerf. De donjon van het Prinsenkasteel is de gedroomde locatie om dit verhaal te brengen, omdat die van kop tot teen met natuursteen is bekleed. Doorheen de verdiepingen nodigen we de bezoeker uit om mee op zoek te gaan naar bouwkundige sporen die de geschiedenis van het kasteel verraden. Wat hebben de steenhouwersmerken en de bewerkingssporen ons te vertellen? Hoe komt die graffiti hier en waarvoor dienen de zware trekstangen en muurankers? Het Prinsenkasteel heeft nog heel wat geheimen prijs te geven, want het onderzoek naar het kasteel staat nog in de steigers. Met deze tentoonstelling richt het MOT zich tot een ruim publiek, uiteraard gezinnen met kinderen, en iedereen die ervan droomt deze iconische toren te beklimmen en bouwkundig te verkennen. Deze tentoonstelling kwam tot stand met de steun van de provincie Vlaams-Brabant.Alle praktische info vind je via de website van het MOT.