Schoenen en borstels troef in Eperon d'Or in Izegem

Een tijdje geleden trokken wij met ons gezin richting Eperon d'Or in Izegem. Benieuwd wat wij ervan vonden?

Tijdens een druilerig weekend besluiten we om een bezoekje te brengen aan Industriële erfgoedsite Eperon d’Or te Izegem, in de volksmond beter gekend als het schoenen- en borstelmuseum. Voor ons, dagtrippers uit Roeselare, is het maar een tiental minuutjes rijden. Héél lang geleden bracht ik als kind een schoolbezoek aan het schoenenmuseum. Intussen heeft de hele site een flinke make-over gehad. Tijd dus om deze met het gezin te ontdekken. De dochter heeft een flinke schoenenfetisj, dus ze ziet een ‘schoenenmuseum’ direct zitten, zolang ze maar schoenen mag passen.

HET VERHAAL...
Het verhaal van Eperon d’Or begint ergens midden negentiende eeuw, bij een begaafde schoenenmaker die een neus heeft voor zaken en algauw een bedrijf runt dat 15.000 paar schoenen per jaar maakt en zelfs schoenen mag leveren aan het hof. In de jaren dertig gaat het hen zo voor de wind, dat ze een prachtig administratief gebouw in art-deco stijl laten bouwen. Dat pand is intussen opgefrist en beschermd en biedt nu plaats aan het schoenen- en borstelmuseum.
Op bezoek bij de borstelbaron Aan de onthaalbalie worden we supervriendelijk onthaald en krijgen we informatie over het familieparcours. Fleur mag het spoor volgen van Eduard, de borstelbaron (dat bestond dus echt hé, vorige eeuw, een borstelbaron!) en zijn dochter Josefina, die helemaal gek is van schoenen. Doorheen het hele museum wachten verschillende opdrachten op ons.  Daar gaan we!

Eperond'or

Op bezoek bij de borstelbaron
Aan de onthaalbalie worden we supervriendelijk onthaald en krijgen we informatie over het familieparcours. Fleur mag het spoor volgen van Eduard, de borstelbaron (dat bestond dus echt hé, vorige eeuw, een borstelbaron!) en zijn dochter Josefina, die helemaal gek is van schoenen. Doorheen het hele museum wachten verschillende opdrachten op ons.  Daar gaan we!

De familietour start helemaal bovenin het bij het streekbezoekerscentrum. Daar kunnen we een glimp opvangen van alle verschillende fabrieken in de omgeving en met de 3D-viewers vergelijken met hoe het er vroeger allemaal uit zag. Borstels in alle maten en vormen Daarna start het echte werk en mogen we afdalen naar het borstelwalhalla. Zeg immers nooit zomaar borstel tegen een borstel. Eerlijk, we hadden nooit gedacht dat er zoveel verschillende soorten bestonden. Ze dienen niet alleen om mee te vegen; je kan er uiteraard ook je tanden mee poetsen of je haar mee borstelen. En … dat je er ook mee kan vliegen? Hier is het pronkstuk immers dé Nimbus 2000, voor de kenners de super-de-luxe vliegbezem van Harry Potter!

Schoenentijd
De dochter vindt dat het intussen schoenentijd is; dus dalen we af naar de volgens haar boeiendste afdeling. We leren dat ze hier tientallen jaren geleden de schoenen mochten maken voor de koning en de prinsessen. Er staan inderdaad best vrij extravagante schoenen in de etalagekasten. Fleur mag haar eigen koning- en prinsessenschoenen ontwerpen. En het allerleukste: schoenen passen uiteraard! De mooie gang net naast de pasruimte dient als catwalk en alle muiltjes, laarzen en sandalen worden met liefde uitgetest.

Als laatste gaan we op onderzoek in de achterliggende fabriekshal, waar een complete productielijn toont hoe schoenen in de jaren ’50 gemaakt werden. Hier nodigt de hele tentoonstelling uit om de handen uit de mouwen te steken. Schoenen in elkaar puzzelen, verschillende soorten dierenleder bekijken, een stad ontwerpen ..

Conclusie: Ben je in de buurt? Dan is Eperon d’Or zeker een bezoekje waard. Tijdens ons bezoek spotten we vrij veel gezinnen die net als wij de familietour deden. In iedere tentoonstellingsruimte zijn er veel dingen die de kinderen kunnen zoeken en uitproberen, zodat je als volwassene ook tijd hebt om alles rustig te bekijken. Trek voor een bezoek een tweetal uren uit.

 

Eperond'Or
Eperon d'Or

Natuur opsnuiven in provinciedomein Wallemote-Wolvenhof

Wil je na je bezoek aan Eperon d’Or wat frisse lucht opsnuiven?
Trek dan naar het provinciedomein Wallemote-Wolvenhof, dat een tweetal kilometer verder in Izegem ligt. Aan de balie van Eperon d’Or kan je alvast de gratis speurtocht ‘Avontuur met Blob’ meenemen. Tijdens de 2,5 kilometer lange tocht mag je het mysterie van het verdwenen familiejuweel oplossen en ontdek je zo de twee kasteeltjes op het domein. De wandeling en de ontrafeling van het geheim eindigt bij een superleuke avonturenspeeltuin. Hier vind je wilgenhutten, speelbulten, een hangbrug, een kabelbaan, een avonturenpad en nog veel meer.

Dagje Izegem? Meer dan goedgekeurd!

Provinciedomein Wallemote-Wolvenhof
Borstelgevoel

TO DO: Breng met je kind een bezoek aan EXPO BORSTELGEVOEL in Eperon d'Or

40 jaar geleden opende het Nationaal Borstelmuseum in Izegem de deuren. Het museum wou hulde brengen aan de borstelnijverheid en verzamelde doorheen de jaren een omvangrijke collectie borstels, borsteltoebehoren en borstelmachines. In 2017 werden de collecties van het Borstelmuseum en het Schoeiselmuseum verenigd in de prachtige industriële erfgoedsite Eperon d’Or.

Verschillende borstelbedrijven zijn zich echter al die tijd blijven ontwikkelen en produceren samen nog jaarlijks miljoenen borstels in de regio Izegem. De borstelindustrie is hier dus nog steeds actueel, creatief en vernieuwend!

Hedendaagse kunst

Om die hedendaagse bedrijvigheid te accentueren, kiest Eperon d’Or in deze tentoonstelling voor een gedurfd en origineel partnership met hedendaagse kunst. Na een ‘open call’ op de kunstenaarsfora Kunstenpunt.be en Kunstwerkt.be engageren iets meer dan 20 kunstenaars uit Brussel, Antwerpen, Gent, Hasselt en zelfs Nederland zich om in dialoog te gaan met het prachtige gebouw en de unieke borstelcollecties.

Alle deelnemende kunstenaars krijgen exact dezelfde grondstof ter beschikking: een eenvoudige veegborstel in kokosvezel. De opdracht is even eenvoudig als uitdagend: verhef deze borstel tot een kunstwerk, dat mag aangeraakt worden! Kunstenaar en ontwerper Willy Cauwelier treedt op als gastcurator en creëert tevens een opmerkelijke installatie in het museum : een tactiele kunstmeridiaan… gemaakt uit duizenden borstels.

Het verrassende resultaat moet je gezien – of beter nog: gevoeld – hebben!

Alle info over deze expo vind je hier