Hallelujah! Iedereen Rubens is verlengd tot 25 september 2022! En dit is waarom je ernaartoe moet met jong geweld

Dat er in Aalst een Rubens hing in de Sint-Martinuskerk weten weinig mensen. Maar daar komt verandering in. Op de zolder van de kerk werd een belevingsexpo opgezet die je een unieke kijk geeft op het altaarschilderij “Heilige Rochus door Christus aangesteld tot patroon van de pestlijders”. Een aanrader voor klein en groot met een gemengde belangstelling voor barokkunst. Ik ging ernaartoe met mijn dochter en een vriendin en we zagen dat het goed was! 



Ik trek ernaartoe met mijn dochter Jet van negen en vriendin Gitte van zeven. Kerken en oude kunstcollecties bezoeken is niet hun dada, maar naar de zolder van de kerk klimmen via een wenteltrap kan toch op het nodige enthousiasme rekenen. Vooraleer we aan de beklimming beginnen, bewonderen we het echte werk van Rubens. Het schilderij is vrij eenvoudig te lezen voor kinderen en de vergelijking van de pest met de huidige pandemie spreekt tot de verbeelding. Tijdens de tocht naar boven krijgen we via luidsprekers wat achtergrond mee over de tijdsperiode van het schilderij, maar de meeste aandacht gaat naar het tellen van de trappen. Volgens de meisjes 110. Op de loopbrug boven het plafond worden ze toch wel even stil van de immense ruimte. Dit is geen kruipzolder.

De levensgrote projecties zijn best indrukwekkend en van zeer goede beeldkwaliteit. De korte scènes vertellen meer over het schilderij, de meester en zijn opdrachtgevers en katapulteren ons naar Rubens tijd. De interactieve installatie waarbij de kinderen zelf mogen inkleuren en waarna ze tips krijgen over hun kunstwerk verwondert hen het meeste. Hoe weet Rubens wat ik juist getekend hebt? Het tweede gedeelte van de projecties toont details van het meesterwerk. En jawel de meisjes hebben blijkbaar het origineel goed bestudeerd, want ze herkennen vrijwel alle beelden. Goed zo! We nemen de wenteltrap terug naar beneden waar we toch nog eens gaan piepen naar het echte werk. En jawel nu gaan ze omgekeerd op zoek naar de details die ze op de zolderprojecties hebben gezien. Je tijd nemen om naar één werk te kijken en in de diepte te aanschouwen, blijkt beter aan te slaan dan ze door een museum met een uitgebreide kunstcollectie te loodsen. Wij zijn alvast fan van slow art en van “Iedereen Rubens".

 

Wat kan je nog in en rond de Sint-Martinuskerk beleven?
Kunstenaar Mattis Van Schuylenbergh maakte van de werfomheining van de Sint-Martinuskerk een straatkunstwerk. Onderbelichte kunstwerken van de kerk en gedichten komen onder andere aan bod. Elke werkdag kan je de onderzoekers en restauratoren van de Sint-Martinuskerk aan het werk zien. Er is een grote trap gebouwd waarop je kan binnengluren in het hoogkoor.

Wat kan je nog in Aalst beleven?
° In museum ’t Gasthuys loopt momenteel de expo DNAalst. Families kunnen een wetenschapskoffer ontlenen. Drie mini-laboratoria dagen de kinderen uit als wetenschapper. Je kan ook een rondleiding met een gids boeken.
° In het stadspark in Aalst kunnen de kinderen naar hartenlust ravotten. Nadien eet je lekkere pannenkoeken op het terras van het melkhuisje gelegen in het midden van het park.
° Op de site van de oude kousenfabriek Du Parc vind je de binnenspeeltuin De Speelerij. Terwijl de ouders rustig op het buitenterras zitten, kunnen de kinderen zich uitleven.
° The Outsider Aalst verhuurt kajaks, kano’s en pedalo’s om te varen op de Dender. Je kan je er ook het 18 meter hoge touwenparcours trotseren.

ALLE INFO OVER IEDEREEN RUBENS VIND JE HIER

Meer beleven in Aalst? Bezoek dan zeker eens de website van Toerisme Aalst.