Kledingstukken onthullen persoonlijke verhalen in het Modemuseum van Hasselt

Mode museum Hasselt

Modemuseum Hasselt is het enige museum in de Lage Landen en de Euregio dat uitsluitend aan mode en kleding gewijd is. In een sfeervol architecturaal decor in het hart van Hasselt neemt het je op sleeptouw doorheen de meest fascinerende episoden van de westerse modegeschiedenis. Benieuwd wat reporter Maaike ervan vond? Zij bezocht de expo DRESS CODE!

Stoffelijke verhalen in het Modemuseum van Hasselt

Heb jij ook dat ene jurkje in je kast hangen waar je een emotionele waarde aan hecht? Dat je koestert met herinneringen?
Voor expo 'DRESS.CODE.' verzamelde Modemuseum Hasselt unieke kledingstukken; kledingstukken vol verhalen en getuigenissen van een boeiend rijk verleden.

De tentoonstelling wisselt talloze anonieme stukken af met iconische objecten van designers en modehuizen zoals Comme des Garçons, Raf Simons, Alexander McQueen en Martin Margiela.
Een inspirerende expo die je ongetwijfeld ook inzicht geeft in je eigen ‘dresscode’.

Modemuseum Hasselt DRESS CODE
Modemuseum Hasselt onderkledij

Via de rode loper naar een wereld van vormen en stoffen

Met mijn mama en zus, die in de modewereld werkt én nog nooit een stap in het modemuseum van Hasselt had gezet, trok ik naar expo DRESS.CODE. We werden vriendelijk ontvangen aan het onthaal waar ze ons netjes uitlegden waar we ons aan mochten verwachten.

De expo behandelt 5 thema's; van verhalen over de vorm en stof tot de identiteit van de kledingstukken. Alsof de rode loper voor ons was uitgerold, stapten we de geschiedenis van de modewereld binnen.

Korsetten, broekspijpen en ander retorische onderkleding verwelkomden ons. Het linnen halterlijfje van Martin Margiela (modeontwerper met Genkse roots trouwens!) wekte onze belangstelling naar meer!

Modemuseum Hasselt DRESS CODE
Modemuseum Hasselt DRESS CODE

Kledingstukken onthullen nostagische verhalen in het modemuseum Hasselt

Doorheen de expo realiseerde ik mij dat ook kledingstukken verhalen kunnen vertellen. Ze tonen persoonlijkheid en traditie. Maar ook door slijtage, verkleuring of vervuiling onthullen ze iets over hun verleden.

Daarnaast zag ik ook goed dat designers graag experimenten en op zoek gaan naar nieuwe, boeiende vormen van schoonheid. Zelfs in aftandse, gewone kledij vinden ze hun inspiratie. Mooi voorbeeld hiervan is een lange, witte bekladde jas van Raf Simons. Het deed me terugdenken aan mijn studententijd, tijdens één of andere cantus.
Zo zie je maar dat designers een speciale band hebben met kleuren, dessins, stofbewerkingen en andere materialen.

DRESS.CODE. sluit af met enkele persoonlijke verhalen. Allemaal getuigenissen van mensen die elk op hun manier van mode houden. De kledingstukken, die de verhalen tonen, lopen over van gevoelens en ervaringen.
Ze zijn net dát stuk, dat je nooit meer zal dragen maar gewoon niet kan weggooien, omdat het je doet terugdenken aan dat ene moment dat je voor eeuwig koestert.

En hebben we niet allemaal zo'n stuk in onze garderobe hangen?

modemuseum-hasselt-afrikaanse-stoffen

Praktisch

DRESS.CODE. loopt nog tot en met 9 mei 2021.
Tickets zijn online te koop.
Je reserveert een tijdslot waarin je de expo kan bezoeken.

Tot 25 april is ook 'Pagne Africain: a pan-African fabric exhibition - by Black History Month Belgium' te zien. Een exclusieve selectie Afrikaanse stoffen die naast de rijkdom aan kennis, geschiedenis en spiritualiteit ook de betekenis van de weefsels blootlegt.