4 x activiteiten die je niet mag missen tijdens de Dag van de Wetenschap

Waar kan je naartoe tijdens de Dag van de Wetenschap?

Op zondag 27 november is het alweer Dag van de Wetenschap. Over heel Vlaanderens kan je dan een kijkje nemen achter de schermen van labo’s, universiteiten, musea en bedrijven. Deze dag wil maar één boodschap overbrengen: zonder wetenschap staan we nergens! 

Cosmodrome

1. Ga naar Kattevennen Cosmodrome

Bij Kattevennen Cosmodrome hebben ze een programma samengesteld om U tegen te zetten! 
Je kan gaan naar:

Science Show - om 10u30 en 11u30

Heb je al ooit olifantentandpasta gezien? Durf jij vuur vast te houden? We nemen je mee in de wereld van de wetenschap tijdens deze Science Show.

Workshop Mad Science – ruimtetechnologie - om 10u en om 11u30
Heel veel producten die voor ons nu heel normaal zijn, zijn oorspronkelijk ontworpen voor gebruik in de ruimte. Denk aan de satellieten die zorgen voor onze communicatie. Maar ook het laserlampje waar onze kat achteraan jaagt, is een voorbeeld van ruimtetechnologie. In deze workshop ontdekken kinderen hoe laserstralen zichtbaar gemaakt worden, gaan ze aan de slag met een laser-labyrint en maken ze met radartechniek een hoogtekaart.
Reserveer voor deze workshop je plekje via kattevennen@genk.be of 089/65.55.55

3..2..1.. lift off - doorlopend van 10u tot 15u
Schiet jouw zelfgemaakte raket door middel van luchtdruk naar de maan! Of wie weet raak je wel verder en bereikt jouw raket één van de planeten.

Sterrenwacht - bezoeken om 10u15, 11u15 en 12u15
Breng een bezoek aan de sterrenwacht waar een drie meter lange telescoop je een blik op de ruimte gunt. Bij helder weer kan de zon waargenomen worden.

Expo - doorlopend van 10u tot 15u
Reis in expo ‘De Oerknal’ naar het absolute begin van de kosmos. Beleef de Big Bang en het ontstaan van de eerste sterrenstelsels tot ons zonnestelsel. Test uit hoeveel je weegt op Planeet Mars en hoe zwaar de zwaartekracht is op Saturnus.
Ontdek ook welke wetenschappers een belangrijke rol hebben gespeeld in de astronomie.

360° shows
Reis mee tussen sterren en planeten in onze 360° filmzaal. Ontdek in 'Lucia' (10u) wat vallende sterren zijn, speur in 'Travelling with Light' (11u30) naar de geheimen van licht of herbeleef de geschiedenis van de ruimtevaart in 'Dawn of the Space Age' (13u30).
Deze 360° shows zijn de enigste betalende activiteit tijdens de Dag van de Wetenschap. Klik op de show om tickets te bestellen.

dag van de wetenschap technopolis

2. Ga langs bij Technopolis voor €10

Waar vier je beter de Dag Van de Wetenschap dan in Technopolis?! Speciaal op deze dag halen ze daar alles uit de kast met een heleboel gratis workshops. En het strafste komt nog: je betaalt slechts € 10 per dagticket.


Samen met CodeFever, ie-net Mechelen, Natuur en Wetenschap, Skillz en TATA Consultancy Services trakteren ze je op maar liefst 12 verschillende workshops. Reserveren is niet nodig, behalve voor de workshop ​‘Bouw een robot met LEGO Spike’ en de GoIT-sessie.

Koop snel je tickets online voor ze uitverkocht zijn. Ben je abonnee? Dan raden we aan om een gratis ticket te reserveren.

Ontdek hier alles over de Dag van de Wetenschap in Technopolis. 

3. Bezoek het MIRA in Grimbergen

Op het programma van de volkssterrenwacht MIRA staat natuurlijk een bezoek aan het waarnemingsterras waar iedereen oog in oog komt te staan met hun fraaie collectie telescopen. Ze hopen op helder weer, dan tonen ze heel gedetailleerd wat er zoal op en rond de Zon te zien is (zonnevlekken, protuberansen, filamenten). Hun instrumentarium levert gegarandeerd behoorlijk indrukwekkende waarnemingen op! 

Vanaf het tweede deel van de namiddag kunnen ze ook de fijne Maansikkel tonen met onze telescopen.

En voor de bezoekers die tegen het eind van deze Dag van de Wetenschap langskomen: hen kunnen ze bij helder weer ook een blik laten werpen op de planeten Jupiter en Saturnus. Tijdens deze laatste dagen van november gaat de Zon immers al vroeg onder (op 27 november is dat om 16h42), en dus kunnen we ook vroeger aan het verkennen van de donkere sterrenhemel beginnen. Aanradertje van jewelste dus! 

Ontdek er hier alles over 
 

Texture

4. Dag van de Weteschap bij Texture

Bij archeologische opgravingen worden vaak resten van planten gevonden. Die kunnen ons heel wat leren over het gebruik ervan vroeger. Lien Speleers, archeobotanist bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, weet er alles over.

Ze vertelt NU zondag 27 november in Texture over haar werkmethode en in het bijzonder over archeobotanische plantenresten die ze gebruikten bij textielproductie. Ontdek - door de microscoop - hoe middeleeuwse resten van verschillende textiel- en verfplanten zoals weverskaarde, vlas en meekrap honderden jaren onder de grond bewaard bleven en onlangs opgegraven werden in Brussel.

En daarna mag je zelf aan de slag: kleur een stukje stof met verfplanten in ons doe-lab met museumcollega Ariane Heystraeten.