Griezelen in Lierke Plezierke

Halloween is niet misschien niet onmiddellijk iets dat aan ons besteed is...maar een Griezelwandeling doen en ondertussen een – voor hen nieuwe – stad verkennen, daarvoor waren we wél onmiddellijk te vinden. . Jammer genoeg is het nog steeds coronatijd waardoor alles musea eventjes op slot zijn. Maar wandelen mag nog wel ! Een verslagje van onze uitstap.

Dinsdag trokken we naar Lier. Wie Lier zegt, zegt eigenlijk zo goed als steeds Lierke Plezierke (met dank aan Felix Timmermans). De gezellige provinciestad die nog steeds uit de handen van de metropool gebleven is, zou haar bijnaam toch niet gestolen hebben ? Dat beloofde dus.

Spanning in de stad

Een beetje spanning en ontspanning op een herfstdag, daarvoor trokken we naar de poort van de Kempen. Nadat we de wagen snel in de parking nabij de Grote Markt parkeerden, haalden we de brochure voor deze wandeling op bij de Toeristische Dienst in het prachtige in Brabantse Rococostijl opgetrokken stadhuis. De hartelijke dames gaven elk kind een leuke heksenhoed die tijdens de wandeling alvast voor het nodige vertier zorgde. Zij legden ons ook uit dat we best de erfgoedapp op onze smartphone installeerden om via deze app de wandeling ‘Sidderen en beven in Lier’ te downloaden. De korte wandeling (2 km) is geen gewone wandeling maar een wandeling met een leuke twist.

lier

Op speurtocht door Lier

Je volgt tijdens het doorkruisen van de binnenstad het verhaal van de 14-jarige Anneke die onterecht veroordeeld werd als heks. Tijdens de wandeling ga je op zoek naar de bizarre ingrediënten van een toverdrankje en van een heuse toverspreuk die samen Anneke zouden moeten redden. We hadden dus een belangrijk doel: de bevrijding van Anneke. En dat namen de kinderen serieus! De beluisterde legendes en verhalen werden duchtig bediscussieerd en de vragen werden steevast flink beantwoord. Of we Anneke uiteindelijke konden bevrijden, kwamen we aan het eind van de wandeling op de trappen van het prachtige stadhuis te weten. 

Op een heel gezapig tempo doorkruisten we dus kris kras de stad en werden we heel aangenaam verrast door de stad van de schapenkoppen. Heel wat indrukwekkend erfgoed passeerde de revue: de Sint-Gummaruskerk waar Filips de Schone in lang vervlogen tijden in het huwelijk is getreden met zijn Johanna van Castilië, het prachtige Begijnhof met de vele kleine steegjes en de ontegensprekelijke rust; de vele idyllische bruggetjes over de kleine of grote Nete; en natuurlijk ook de Zimmertoren (die helaas in de steigers staat). 

We kwamen vaak ogen te kort om al dat moois te bekijken. In elke straat of op elk plein staat of hangt wel een gietijzeren pomp, een kapelletje, een standbeeld of een waterfontein. Al moeten we onze ogen ook op de grond houden want de binnenstad is nog steeds prachtig geplaveid met oude kasseien. Goed kijken waar je je voeten zet, is dus de boodschap. Maar die gezellige kasseien dragen uiteraard bij tot de warme sfeer die in Lier hangt. Lierke Plezierke heeft dus zeker haar naam niet gestolen… en dan waren de cafés nog niet open (al vonden we wel een leuk plekje om een koffie-on-the-go te scoren waar we ons, in het gezelschap van Felix Timmermans aan de oevers van het water wat konden verwarmen. Altijd leuk.) 

griezelwandeling lier

Een app en een brochure: meer heb je niet nodig in Lier?

En die papieren brochure dan? Wel, die is zeker ook nuttig want in het midden steekt een makkelijk leesbaar plannetje in vindt. Zo konden de kinderen steeds zelf weten waar we ons op de wandeling bevonden. Raar maar waar, maar op geen enkel ogenblik kregen we de vraag ‘is het nog ver’. Ah nee, dat konden ze dus lekker zelf uit het plannetje afleiden. 

Conclusie?

Ons oordeel? De wandeling is een absolute aanrader want niet alleen kom je via de verhalen in de app heel wat te weten over de bijzondere plekjes in de stad maar het oplossen van de speurtocht in de hoop Anneke te bevrijden, maakt dat we ons geen seconde verveeld hebben. Een tripje naar Lier meer dan waard! En wanneer de musea terug open kunnen en wanneer de Zimmertoren uit de steigers is, gaan we zeker nog eens terug naar de stad van de Pallieters. Wordt vervolgd!'

Lier - Begijnhof
Lier Stadsvest
Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.