Allen naar het Suske en Wiske Museum in Kalmthout

Het bekendste stripduo van de Lage Landen moeten we aan niemand meer voorstellen; laat staan tante Sidonia, Lambik of Jerommeke. Onze Riebedebie-reporter Katrien trok met haar gezin richting het Suske en Wiske Museum, een museum dat in 2019 een volledige facelift onderging!

Suske en Wiske : onze persoonlijke vrienden

‘Sus en Wis’ worden ze hier in huis weleens genoemd, alsof het echt persoonlijke vrienden zijn. En dat zijn ze natuurlijk ook wel een beetje. Hun avonturen met schitterende allitererende titels als ‘De Duistere Diamant’ of ‘de Zwarte Zwaan’ of ‘De Wilde Weldoener‘ (ga zo maar door) zijn hier van voor naar achter en van achter naar voor uitgelezen. En hoe vaak is het al niet gebeurd dat we ergens stonden of iets zagen en dat de kinderen het al kenden uit… je raadt het al… een album van Suske en Wiske. Om maar te zeggen, we kenden elkaar al.

Toen we de jongens dus vroegen of ze misschien zin hadden om eens een kijkje te nemen in het Suske en Wiske Museum in het – voor ons verre – Kalmthout, hadden we heel snel een volmondig ‘jup’. Dat het museum gevestigd is in het oude woonhuis van de geestelijke vader Willy Vandersteen en dat daar ook zijn befaamde Studio was, maakte het natuurlijk extra aantrekkelijk.

En zo komt het dat we op de laatste prachtige zomerse zondag vroeg (toch voor een zondag) op pad trokken richting de Kempen. We hadden stipt om 10 uur onze afspraak! Ja hoor, het is met afspraken te doen, want we spreken hier niet over een echt museum, maar over een heuse striptoer… en die begint op tijd. Geen idee wat we moeten verwachten. Maar een museum dat in 2019 na een volledige facelift heropend wordt, dan kan niet slecht zijn.

Nadat we door enthousiaste museummedewerkers de kleur ‘blauw’ toegewezen kregen, was het even wachten op de andere bubbles. Blauw zou dus onze kleur worden. Best origineel om zo coronaproof door het museum te gaan. De andere drie bubbles kregen ook hun kleur en zo zouden we elke een eigen route bewandelen. Enkel helemaal aan het begin en aan het einde van de toer kwamen we de andere bubbles tegen. Knap uitgedacht! 

suske en wiske

Striptoer

Dus, wat is dat, die striptoer? Het is een interactieve (en bij momenten echt wel actieve) toer doorheen de villa. In de eerste kamer werden we begroet door Willy Vandersteen zelf. Hij stelde zich voor en vertelde over zijn hallucinante carrière. Wist je trouwens dat hij niet enkel de geestelijke vader is van Suske en Wiske? Maar ook van stripreeksen als Safari, Jerom, Bessy of De Rode Ridder. Getalenteerde man dus. 

In de volgende kamers werden we steeds weer door Vandersteen opgebeld en daagde hij ons uit om opdrachten uit te voeren. Oprecht fijn. Nu eens moet je zelf een nieuwsbericht voorlezen of zelf een stripfiguur creëren. We moesten zelfs dansen, ‘wie-is-het’ spelen en zo veel meer. Nee, we gaan niet alles verklappen. Wat we wel kunnen verklappen, is dat zowel de kinderen als wijzelf ons echt rot geamuseerd hebben. 

Niet alleen de opdrachten waren verrassend en leuk. Hetzelfde kan ook gezegd worden van de inrichting. Van de typische stripkleuren op de muren over de meubels tot zelfs de decorstukken, alles straalt de stripsfeer uit. We waanden ons dus in een heus stripverhaal waarin wij de hoofdfiguren waren. 

Na een 2-tal uurtjes zaten de opdrachten er op. De kinderen hadden gehoopt om hun gaten in de stripverzameling in de museumshop aan te kunnen vullen, maar helaas voor hen was er niet echt een shop. Misschien maar best ook voor onze portefeuille. 

striptoer suske en wiske

Alles wat je moet weten om het Suske en Wiske Museum te bezoeken

Vergeet zeker niet om eens een kijkje te nemen in de werkkamer van Vandersteen, want in deze studio begon het allemaal… Met wat verbeelding kan je de striptekenaar zo aan zijn tekentafel zien zitten. Dat vinden wij altijd bijzonder leuk. Eens een kijkje te nemen daar waar alles gebeurde, daar waar de potloden geslepen werden en het gomsel van tafel geveegd werd.

Moet je nu écht de strips gelezen hebben om deze striptoer fijn te vinden? Wel, zoals altijd en overal helpt het wel als je een beetje de achtergrond en het onderwerp van een museum kent. Maar je hoeft zeker niet alle albums verslonden te hebben. En zeg nu zelf… iedereen heeft toch wel al eens een Suske en Wiske gelezen?

Let wel op. Je bezoekje moet je vooraf plannen. Er kunnen niet al te veel bubbles in een keer binnen dus snel zijn is de boodschap. Bovendien is het museum vooral op weekdagen open en slechts sporadisch in het weekend. Normaalgezien is het museum in de schoolvakanties steeds open. Dus zeker eerst even de site er op naslaan. 

ZELF HET MUSEUM BEZOEKEN? ALLE INFO VIND JE OP DE WEBSITE

kalmthoutse heide

Van cultuur over naar natuur in de Kalmthoutse Heide

Na de lunch, lieten we het ‘cultureel erfgoed’ achter ons en zochten we een stukje ‘natuurerfgoed’ op. We wilden die Kalmthoutse heide nu wel eens met onze eigen ogen zien. We moeten toegeven, we hadden nooit gedacht om daar in de Kempen op blote voeten door het mulle zand te kunnen wandelen. Ook een absolute aanrader. En hier en daar kom je langs een uitkijktoren of een brandtoren. Aarzel niet om deze op te klimmen, want het zicht is fenomenaal.

Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.