9 x Oostende in de winter

Niets leuker dan in de winter naar zee re trekken. Zelfs nu de restaurants nog eventjes (hopelijk nog maar eventjes) dicht zijn, is het best de moeite om naar zee te gaan. We trokken ernaartoe en kwamen terug met 9 leuke ideetjes die ook jij eens kan doen!

Wij kozen in de kerstvakantie om richting de Koningin de Badsteden te trekken. We hebben her hier natuurlijk over Oostende. Er stonden namelijk al een tijdje enkele leuke plekjes op onze bucketlist.

1. Strandwandeling

Naar Oostende, en bij uitbreiding de zee, gaan zonder de zee te zien, dat is onmogelijk, basta! De gezonde zeelucht doet altijd goed. Ook – en misschien wel ‘zelfs’ - in putje winter. De jeugd lijkt bij het ruiken van het zilte water een extra speklaag te krijgen. De koude zeelucht voelen zij niet. En wat extra winterse accessoires brengen voor de rest wel soelaas. Een combinatie tussen ravotten op het strand en een stevige strandwandeling is dus een must. Zonder kan je niet huiswaarts keren.

2. Zeehondjes

Wist je trouwens dat je in Oostende wilde zeehondjes op het strand kan spotten. Je moet natuurlijk wel een beetje geluk hebben en hopen dat de zeehondjes net op dat ogenblik hun rustpauze aan de westelijke strekdam op het strand aan het nemen zijn. De stewards zorgen er wel voor dat ze dit in alle rust kunnen doen en je niet te dichtbij kan.  

Zeehondjes spotten in Oostende
Zeehondjes spotten in Oostende

3. Mu.zee

We bezochten eindelijk Mu.zee. en het was een schot in de roos. We zagen er een heel arsenaal aan werken van Spilliaert, Ensor, Permeke en maakten ook kennis met het werk van de cinéast Raoul Servais. Het museum heeft nu wel voor enkele maanden de deuren gesloten om in juni, na de nodige werken, terug te openen. Hou maar in de gaten want het is de moeite. En nu het niet open is, kan je er zeker eens passeren en kijken naar de verrassende gevel. Wist je trouwens dat dit vroeger een warenhuis was?

Mu.zee
Mu.zee

4. Ensorhuis

Dat James Ensor en Oostende onlosmakelijk verbonden zijn, is al lang geen geheim meer. De schilder woonde en werkte er vele jaren. In het Ensorhuis leerden we de schilder wat beter kennen. Nee, hier moesten we niet zijn om zijn werken te bewonderen, maar wel om de verhalen achter de man zelf en achter verschillende werken te vernemen. Een geweldige podcast (er is er zelfs eentje speciaal voor de kinderen) nam ons mee op de tocht doorheen het museum. En een deel van het museum is gewoon écht het oude woonhuis van de Ensor. Straf hé. 

Ensorhuis Oostende
Ensorhuis Oostende

5. Ensorwandeling

Als heb je na het bezoek aan het Ensorhuis Ensor nóg beter wilt leren kennen, dan moet je zeker de Ensorwandeling doen. Wij hadden hier best wel zin in. Bij aankoop van onze ticketjes in het Ensorhuis, kregen we een code die een jaar geldig is. En hiermee konden we inloggen in de Ensorwandeling-app die ons doorheen de stad zou leiden op zoek naar bijzondere Ensor-plekjes. En op elk van die plekken kregen we via de app het achterliggend verhaal te horen. Heel leuk. Best wel een goed opgeladen smartphone meenemen, al kan een extra batterij ook wel soelaas bieden. Oh ja, de wandeling zelf is een 8-tal kilometer. 

Ensorwandeling Oostende
Ensorwandeling Oostende

6. Scheepjes kijken : van Mercator tot Amandine

In een haven als Oostende kan je er niet om heen. Zie je water, dan zie je schepen en soms zelfs een booreiland in aanbouw. Best indrukwekkend. Maar in Oostende liggen er twee bijzondere schepen. Enerzijds is er natuurlijk het oude zeilschip, de Mercator. Ietsje verder ligt daarnaast een groen schip, de Amandine, een van de laatste IJslandvaarders.

7. Architectuur

Zoals het een Koningin der badsteden betaamd, staat Oostende vol van de gebouwen met een bijzonder verhaal. Er zijn er natuurlijk veel te veel om op te noemen maar sommigen moet je beslist om je must-see lijstje zetten: het casino-kursaal, de Venetiaanse gaanderijen, de Koninklijke gaanderijen, de Wellingtonrenbaan, ‘De Post’, Le Châtelet, zijn er maar enkele van.

8. Kunst kijken

Oostende is beslist een van de kuststeden die veel inspanningen doet om het straatbeeld op te vrolijken. Een kuststad dus maar ook een kunststad. Op de meest verrassende plekjes kan je moderne of klassieke kunstwerken zien. Natuurlijk zagen we de rode Rock Strangers van Arne Quinze op de zeedijk maar evengoed genoten wel van het monument voor de verdronken zeelieden. En vanzelfsprekend gingen we ook we op zoek naar een aantal gevels van En soms moet je hiervoor wel heel goed uit je doppen kijken want je zou zo voorbij de kleine, ludieke gele mannetjes lopen. De graffiti’s van Chrystal Ship zijn dus niet allemaal imposante gevelvullende werken.

Kunst kijken in Oostende
Amandine in Oostende

9. Raversyde

Ietsje buiten het centrum, maar nog steeds in Oostende, ligt uiteraard het domein Raversyde. In dit stukje van de Atlantikwall kan je niet alleen door, in of op de bunkers van de Eerste of Tweede Wereldoorlog lopen, maar kan je ook een bezoekje brengen aan de woning van Prins Karel of kan je een oud vissersdorpje uit de 15de eeuw bezoeken. Drie klappen in een dus. En sowieso kan je in het natuurgebied errond leuke wandelingen maken. Raversijde is dus niet drie maar wel vier klappen in een. 

TIP! 

Voorlopig is het nog even gesloten maar ben je binnenkort in Oostende, passeer dan zeker ook eens langs recreatiepark Het Koninginnehof. Het Koninginnehof is gelegen in het midden van het Maria Hendrikapark te Oostende. Dit park is 37 ha groot, heeft mooie wandelpaden en 3 vijvers. Onze zaak is gelegen op het eiland van de grootste vijver. En dit allemaal op slechts 15 min wandelen van het station en 20 min wandelen van de zee. Dé ideale locatie om te ontstressen!

Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.