Waarom een bezoekje aan SEA LIFE CENTER de moeite waard is

Het gezin van Riebedebie-reporter Leen Holvoet trok naar zee voor een korte vakantie. Op de goed gevulde agenda stond uitwaaien op het strand, maar uiteraard ook uitstapjes doen. Je ontdekt hier waarom Sea Life Center in Blankenberge meer dan dik de moeite waard is:

 

'Warm ingeduffeld gingen we op pad, met eerst een wandeling aan zee. In elk seizoen fijn om te doen, maar met de koude gure wind was dit geen activiteit om uren mee bezig te zijn. Voor we alle vier zouden verkleumen, lieten we de golven en het zand dan ook weer achter ons. Opwarmen kan in één van de vele gezellige restaurantjes aan de kust.

In de namiddag gingen we naar Sea Life Center in Blankenberge. De laatste keer dat we hier waren  liet onze zoon van inmiddels 10  zich nog vrolijk in zijn buggy overal liet rondrijden. Nu wilden we de onderwaterwonderen van de natuur wel eens opnieuw ontdekken. In Sea Life Center werden we meteen na het binnenkomen meegezogen naar tropische wateren, en de vissen die er leven.

Bij tal van aquaria kan je je vergapen aan vissen in allerlei kleuren, vormen en maten. En aan kreeften, zeeanemonen, kwallen, waterschildpadden, zeepaardjes, … veel te veel om op te noemen. Naast  de aquaria of terraria vind je educatieve panelen en aanraakschermen waarmee je meer info kan oproepen. Op verschillende panelen wordt uitleg gegeven over de bedreigingen die bepaalde dieren of gebieden moeten doorstaan. Borden met Suske en Wiske geven tips op kindermaat over wat we zelf kunnen doen tegen milieuvervuiling. Zelfs de zeeleeuwen werken subtiel mee aan de boodschap dat je geen plastic flesjes in de natuur mag weggooien.

Sea life center

'Kan er iemand helpen met de verozrging van een zeehond?'

Nu we het toch over de zeeleeuwen hebben… die zijn inderdaad te bewonderen in Sea Life Center. Ze zwemmen in een aquarium met - op het eerste zicht - erg troebel water. Blijkt dat dit het water van de vlakbij gelegen Noordzee is… De zeeleeuwen, die trouwens in gevangenschap geboren werden, en hun verzorgers laten zich wat uitgebreider zien tijdens een voedermoment en daar gingen we naartoe. Een verzorgster legde het verschil uit tussen zeeleeuwen en zeehonden. De zeeleeuwen kwamen aan de kant om zich uitgebreid te tonen, hun conditie te laten checken door hun verzorgers en ondertussen te smullen van de visjes die hen toegeworpen werden.

We leerden ook dat Sea Life Center als enige aan de Vlaamse Kust instaat voor het opvangen van zieke, verlaten of gekwetste zeehonden. Om uit te leggen wat Sea Life Center juist doet, stond er een beeld van een zieke zeehond klaar. We konden die herkennen aan zijn slappe vorm, terwijl een gezonde zeehond de vorm van een banaan moet hebben, met de snuit en de staart omhoog.

De verzorgster vroeg of er een kind kon helpen om de zieke zeehond te verzorgen. Dat moet je Quinten geen twee keer zeggen. Zijn vinger ging de lucht in en … hij werd gekozen om de verzorgster te assisteren. Quinten kreeg een witte doktersjas aan en leerde samen met het publiek waarom Sea Life Center bijvoorbeeld altijd een handdoek bij heeft als ze opgeroepen worden voor zo’n zieke zeehond.

Daarna gingen we kijken in de zeehondenopvang. Eén arm zeehondje zat binnen in quarantaine, inderdaad als een slap hoopje. In een buitenbassin zaten twee kwiekere zeehondjes die nog wat verder aan het aansterken waren voor ze terug vrijgelaten werden.

In Sea Life Center kun je verder ook otters, pinguïns, … zien en ook uitleg krijgen tijdens de voedermomenten. Als er na al die uitleg nood is aan wat ontspanning, dan kan je in het buitengedeelte ook nog een speeltuin vinden met een piratenschip en ook een touwbruggenparcours.

Als je dan uitgespeeld bent, kan je terug naar binnen, om bijvoorbeeld het bassin met de roggen te gaan bekijken. En het meest indrukwekkende wordt steeds voor het laatste gehouden: het grote aquarium met de verpleegsterhaaien en de gigantische zeeschildpad, waar je in een tunnel onder doorloopt. Na je reis door de onderwaterwereld kan je genieten van een drankje in de cafetaria.'

sea life center

Praktische info die je moet weten voor je SEA LIFE Center bezoekt

Sea Life Center is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, met een eigen halte van de kusttram. Wie met de auto komt, kan parkeren op de (betalende) gemeentelijke parking die Sea Life deelt met het plaatselijke Noordzeebad. Je kan je bezoek aan Sea Life Center dus ook combineren met een plonsje in het zwembad. Op de website vind je nog meer info, en ook aanbiedingen voor voordeligere tickets. Check zeker ook wanneer de voedermomenten gepland zijn.


Na ons bezoek aan Blankenberge gingen we ons vakantiehuisje op de boerderij gaan opzoeken, en onze planning voor de volgende dag in Knokke nog wat afstemmen. Daar lezen jullie binnenkort alles over.