Mechelen, de allerleukste stad om te bezoeken met het gezin

Ieder jaar last de school van onze dochter een vrije schooldag in op de eerste maandag van oktober. Hoera ! Reislustig gezin als we zijn, staat dit weekend al van maanden op voorhand gereserveerd als ‘weekendje weg’. En dit jaar viel ons oog op …. Mechelen !  
Na dit weekend kunnen we wel zeggen dat Mechelen echt een fantastische stad is voor het hele gezin. Waarom? Lees snel verder!

Mechelen, waar superveel te doen is.

Je kan wel een week vullen met alle attracties en musea in Mechelen. 
Eigenlijk is een weekend te kort om alles te bezoeken wat de stad voor families te bieden heeft. Je vindt hier dan ook serieus wat toppers: de Zoo van Planckendael, het Speelgoedmuseum, Technopolis, Kazerne Dossin, de Sint-Romboutstoren, het Hof van Busleyden, … 
En … kiezen is helaas altijd verliezen. Na lang wikken wegen kiezen we voor het Speelgoedmuseum, Kazerne Dossin en Technopolis. De dochter wil immers ook nog wat ‘shopping-tijd’. Een tip voor families met shoppingdochters en -zonen: de eerste zondag van elke maand zijn alle winkels open, ideaal tijdens een weekendje weg.

Mechelen, een stad voor lekkerbekken

Gelukkig houdt ons dochter net zoveel van smullen en exotisch eten als de mama en papa. Een van de leukste dingen tijdens een citytrip is dan ook nieuwe restaurantjes ontdekken en uitproberen. In Mechelen hebben de ‘familievriendelijke’ restaurants een speciaal logo gekregen van de toeristische dienst. Je ziet dus direct of je er welkom bent met kleine bengels. De culinaire topper tijdens ons weekend is de Vleeshalle, een zalige ‘smaakmarkt’ met 14 culinaire standhouders. We kiezen voor Filipijnse aperitiefhapjes en Griekse mezze, terwijl de dochter smult van een heerlijke Ierse ‘fish and chips’. Wat ons betreft is de Vleeshalle een must-do in Mechelen! 
Nog een tip voor de ‘sneukel’-liefhebbers: koop – net zoals wij – een prikkelpakket voor 6 euro bij de toeristische dienst. Daarmee kan je bij verschillende artisanale handelaren lekkernijen afhalen. Zo smullen we van heerlijke torenkoekjes, knibbelen we aan een chocolade ‘maantje’, krijgen we lekkere thee en een zalig appeltaartje met bier.

Wandelen langs alle Spelprikkels

Ga sowieso bij het begin van je bezoek aan de stad even binnen bij de toeristische dienst. Ze ontwikkelden immers een aantal wandelingen op kindermaat, met een leuk invulboekje en een tof geïllustreerde plattegrond. Het is heerlijk om op de plankenpaden langs de Dijle te wandelen en de verschillende kleine nauwe straatjes te ontdekken, die kriskras door de stad kronkelen. En wat genieten van de kleurrijke wapperende vaandels op de Vismarkt. 
En dan hebben we nog niet eens de verschillende spelprikkels in de historische binnenstad vermeld. Fleur vindt het erg leuk om te dwalen door het kinderlabyrint aan de Sint-Katelijnekerk, en te ravotten op het Opsinjoorke, de gigantisch grote gele pop aan de Sint-Romboutstoren.  

SpelprikkelMechelen
SpelprikkelMechelen

Kazerne Dossin, ook echt een idee om te bezoeken met kinderen

Eerlijk, we hebben wel even getwijfeld om Kazerne Dossin met onze negenjarige dochter op ons te-bezoeken-lijstje te zetten. Na een kijkje op de website bleek dat ze een speciaal gezinsparcours hebben dat aangeraden wordt voor kinderen vanaf 8 jaar. Of we de juiste keuze gemaakt hebben? Echt wel, Fleur vond het bezoek aan Kazerne Dossin eigenlijk één van de hoogtepunten van het weekend. 
Tijdens het bezoek volgt zij het waargebeurde verhaal van Simon Gronowski, die elf was toen hij samen met zijn moeder vanuit de Dossinkazerne werd gedeporteerd naar Auschwitz. Daar kwam hij echter nooit aan, omdat hij uit de trein sprong en wist te ontsnappen. 
Fleur gaat gewapend met een bos sleutels in alle vormen en kleuren op zoek naar verschillende kistjes die doorheen het museum uitgestald zijn. Daarbij krijgt ze iedere keer een kleine opdracht, die aanzet tot nadenken over pesten, uitsluiting en welke gevolgen dat allemaal kan hebben. Er staat ook duidelijk aangegeven in de familiebundel welk deel van het museum niet geschikt is voor kinderen, zodat Fleur wel de essentie meekrijgt van het verhaal, maar niet de te gruwelijke beelden die niet geschikt zijn voor haar leeftijd.  
We vinden het allemaal één van de meest geslaagde familietours die we ooit hadden in een oorlogsmuseum. Ze krijgt geen loze kleuropdrachten, maar telkens echt een brokje geschiedenis op kindermaat, die haar dan ook nog uitnodigt om echt na te denken over het thema. ’s Avonds praten we nog een tijdje na, de memorial heeft duidelijk bij het hele gezin een gevoelige snaar geraakt. 

KazerneDossin
KazerneDossin

Speeltijd in het Speelgoedmuseum

Nog wat onder de indruk van de Kazerne Dossin, wandelen we naar de andere kant van de stad, voor een bezoek aan het Speelgoedmuseum.  Het moet immers niet altijd een museum zijn over geschiedenis of kunst. 
Samen met Fleur duiken we de wondere wereld in van speelgoed van vroeger en nu. Poppenhuizen, teddyberen, treintjes, robots, gezelschapsspelen, bouwsets, en nog zo veel meer. Spelen is immers zo veel meer dan alleen maar spelen, het betekent leren hoe de wereld werkt, ontspannen, je talenten ontdekken, … Fleur vergaapt zich aan reuze teddyberen en Playmbobil-werelden, laat miniatuurtreinen door tunnels rijden, en tuurt naar de lichtjes van een mini circus. En de echtgenoot maakt foto’s van speelgoed van vroeger en haalt ’s avonds op WhatsApp met zijn broer herinneringen op aan hun eerste robot en Playmobil-sets. Pure nostalgie dus, dit Speelgoedmuseum ! Een ideale plek volgens ons, om ook met opa en oma naartoe te komen.

Speelgoedmuseum Mechelen

Experimentjes in Technopolis

Een bezoekje aan Technopolis was al geleden van toen ik zelf nog een tiener was. Lang geleden dus ! Ik was dus erg benieuwd of de dochter het net zo leuk zou vinden.  
We startten ons bezoek met het leuke experiment buiten, waar de echtgenoot en de dochter er samen in slaagden om een echte auto op te tillen. En de rest van de dag genoten van het ene leuke wetenschappelijke experiment na het andere. 

Mechelen, dikke vette aanrader ! 

Technopolis