Op wandel met Emile Verhaeren

Sint-Amands is voor ons een bestemming waar we af en toe met de fiets voorbijkomen. Dit plaatsje heeft als troeven de Schelde, een mooie natuur, de typische overzetboten en gezellige horeca.  Wanneer je door Sint-Amands fietst, of wandelt (ook een aanrader) kan je niet naast het werk en de herinneringen aan Emile Verhaeren kijken. Er is ook een Emile Verhaerenmuseum, en daar gingen we naartoe!

Voor het Emile Verhaerenmuseum

Emile Verhaeren: een bijzonder man

Emile Verhaeren was een Franstalige auteur en dichter die leefde van 1855 tot 1916. In Sint-Amands groeide hij op en ging hij naar school. Dit zou de enige periode geweest zijn waarin hij met het Nederlands in aanraking kwam. Thuis werd Frans gesproken en hij ook in het Frans studeren. Zijn literaire werk is ook Franstalig, maar het werd vertaald in wel 28 talen. Emile Verhaeren schreef poëzie maar ook toneel en werken over schilderkunst.

In het Emile Verhaerenmuseum kom je eerst voorbij een wand met een grote tijdsband. Zo zie je de historische gebeurtenissen van de tijd waarin Verhaeren leefde. Wanneer je de grootste ruimte van het museum binnenstapt, vallen onmiddellijk de speciale tafels op, die wel lijken weg te vliegen. In deze tafels liggen gedichten, dichtbundels en andere objecten uitgestald. Maar er zijn ook heel wat schilderijen en bustes van Emile Verhaeren. Hij werd regelmatig geportretteerd, en altijd valt zijn grote snor op.

Het wordt al snel duidelijk dat Emile Verhaeren niet zomaar een schrijver was. Hij was bevriend met tal van schrijvers en kunstenaars van zijn tijd, zoals Auguste Rodin en James Ensor. Emile Verhaeren werd regelmatig uitgenodigd bij het Belgische koningshuis en werd zelfs “nationale dichter”. Hij werd ook genomineerd voor de Nobelprijs voor Literatuur.

Een publicatie met het werk van Emile Verhaeren
In het Emile Verhaerenmuseum

Tijdelijke tentoonstelling over de Schelde

Nog tot 30 mei 2021 kan je in het museum terecht voor de tijdelijke tentoonstelling “Landschappen van de Schelde”. Jacques Vilet, een landschapsfotograaf met roots in Doornik, legde de Schelde van bron tot monding vast in tijdloze zwart-wit foto’s. De focus ligt op de natuur rond de Schelde, en dat levert afwisselende beelden op. De fotograaf speelt met de ruimte en het contrast tussen het water, het land en de lucht.

Deze foto’s werden gepubliceerd in 1991. Jacques Vilet exposeerde zijn werken in verschillende landen, maar deze reeks over de Schelde werd naar het schijnt nog nooit in België geëxposeerd. Tot nu dus. Via de poëzie kreeg de conservator van het Emile Verhaerenmuseum een tip over deze fotoreeks. In dit museum vlakbij de Schelde kregen de foto’s een zeer geschikte tijdelijke thuis. Op de vernissage zagen we hoe de heer Vilet, inmiddels een kwieke tachtiger, straalde tussen zijn werken.

Vanaf 13 juni 2021 loopt er een nieuwe tijdelijke tentoonstelling met artistiek werk van Nikolaas Demoen onder de titel “L’art de la distance”.

Overzichtsbeeld van de tentoonstelling

Wandelen langs de Schelde in Sint-Amands

Na ons bezoek aan het Verhaerenmuseum gingen we nog wandelen langs de Schelde. Emile Verhaeren blijkt trouwens zelf een fervente wandelaar te zijn geweest, dus volgden we zijn voorbeeld. De omgeving is hier ook prachtig, dus waarom niet? Onderweg kwamen we een spandoek met een gedicht van Verhaeren tegen. Een levensgroot standbeeld van Emile Verhaeren kreeg een prominente plaats aan de Kaai. Hier kan je trouwens ook terecht kan voor een (take-away) drankje of ijsje.

Bij de Veerman in Sint-Amands
Bij het praalgraf

Een beetje verder vindt je het praalgraf van Verhaeren. Emile Verhaeren kwam tragisch om het leven, toen hij in Rouen op een rijdende trein stapte en ongelukkig viel.

Hij werd met veel grandeur herbegraven in Sint-Amands. Het graf kijkt uit over de Schelde.

Praktisch

Voor meer informatie over het museum en de tijdelijke tentoonstellingen kan je terecht op de website Emile Verhaeren Museum.

Een wandeling kan je ook combineren met een boottochtje met de veerboot naar de groene overkant van de Schelde. Voor een tip voor een wandeling kan je hier terecht Wandelen in het land van Emile Verhaeren wandelroute | Wandelknooppunt.

Wie liever fietst, raad ik graag deze tocht aan, die ook komt langs een mooi dorp met een groot historisch dorpsplein (neen hoor, ik ben niet bevooroordeeld, maar de Dries in Opdorp is nu eenmaal mooi...) Fietsen langs de Scheldedijk | Scheldeland, jouw vakantieland.

 

 

Escaut,
Sauvage et bel Escaut,
Tout l’incendie
De ma jeunesse endurante et brandie,
Tu l’as épanoui :
Aussi,
Le jour que m’abattra le sort,
C’est dans ton sol, c’est sur tes bords,
Qu’on cachera mon corps,
Pour te sentir, même à travers la mort, encor !
Uit "L'Escaut"