Een koninklijke dag in Tervuren

Brussel is zo veel meer dan alleen maar het historische stadscentrum, de vele fijne musea en de Europese wijk. In de groene rand rond Brussel, vind je leuke steden en dorpen, elk met hun eigen karakter en toffe attracties. Wij pikten er Tervuren uit, dat iedereen wel kent van het Africamuseum. En of er daar nog meer te doen en te zien is!

AfricaMuseum Tervuren

Visit Tervuren

We starten ons bezoek in het centrum van Tervuren. Want eigenlijk zijn wij nog steeds een beetje van de ‘oude stempel’ en daarom beginnen we ons bezoek aan een nieuwe plek graag in de toeristische dienst. ‘Visit Tervuren’ is echter veel meer dan een gewoon toeristisch infocentrum, want met de mooie groene aankleding, de vele touchscreens en infohoekjes is het eigenlijk meer een beleefcentrum.   We krijgen aan de balie de nodige plannetjes en infoboekjes over het park van Tervuren, Arboretum en het Zoniënwoud, en neuzen rond wat er nog zoal te doen is in de regio.
Net buiten het bezoekerscentrum ligt een grote en aantrekkelijke speeltuin, een ideaal plekje dus om een picknick te verorberen.

VisitTervuren

Het Afrika-gevoel opsnuiven in het AfricaMuseum

En dan gaan we echt van start met natuurlijk de klassieker, die in 2020 in een nieuw jasje werd gestoken: het Africamuseum. In een lang (en kinderloos) verleden bracht ik al eens een bezoekje aan deze plek, en nu is het tijd om samen met de dochter dit werelddeel en de het kolonisatieverleden van België wat beter te leren kennen. Aan de balie zijn er verschillende kinderzoekboekjes te verkrijgen in verschillende leeftijden en thema’s. Fleur mag kiezen tussen ‘Kinderen en Afrika’ en ‘Natuur’ en besluit om de grote en iets kleinere beestjes in Afrika van dichterbij te bekijken.

Het bezoek gaat van start ondergronds in de lange gang, die het gloednieuwe onthaalgebouw verbindt met het prachtige oude gebouw, waarin het museum gevestigd is. We vergapen ons eerst nog aan de mooie houten prauw, die uit één stuk boom werd gemaakt; en gaan dan echt op onderzoek.
Het parcours doorheen het museum brengt ons langs verschillende thema’s. In ‘Rituelen’ zien we talrijke maskers en ceremonies. Bij ‘Rijkdommen’ vergaapt de dochter zich aan de talloze kleurrijke mineralen en in de ‘Krokodillenzaal’ mag ze een leuk stripverhaal verzinnen over die gigantische reptielen.
En dan moet het echte werk nog beginnen, datgene waarin gezinnen met jongere kinderen uiteraard het meeste geïnteresseerd zijn: de museumzalen met de opgezette dieren. Fleur lost met plezier de vraagjes op in haar zoekboekje en wij zoeken intussen uit welke nu echt de giftigste slang is op het Afrikaanse continent.
Nu het kolonisatieverleden toch steeds wat meer een wrange nasmaak nalaat, speelt het Africamuseum hier ook op in. We komen voorbij een museumzaal met een heel aantal beeldhouwwerken, die letterlijk en figuurlijk aan de kant zijn gezet. Met een duidelijke boodschap voor zowel groot en klein waarom dit soort beelden in de 21e eeuw toch niet meer echt kunnen.
Vinden wij het Africamuseum een aanrader? Zeker! In niet-coronatijden vind je er dan nog veel meer animaties en workshops, zodat je jezelf en het gezin helemaal kan onderdompelen in Afrikaanse sferen.

AfricaMusuemTervuren
AfricaMuseum Tervuren
AfricaMuseum Tervuren

Vijftig tinten groen in Tervuren

Stap na een bezoek aan het Africamuseum ook niet meteen terug in de auto, maar maak een wandel- of fietstocht in het Park van Tervuren. Je loopt hier letterlijk op ‘koninklijke grond’, want dit was toch echt wel het lievelingsstukje groen van verschillende vorsten. We lopen langs vijvers tot aan de ‘zevenster’, om te checken of er toch wel zeven verschillende bospaden vanuit deze plek vertrekken. Ook hier spotten we talrijke leuke picknickplekjes.

En dan is het tijd voor het ‘Geografisch Arboretum’. We verplaatsen de auto een drietal kilometer verder naar de parking in de Vlaktedreef, waar je pal aan de ingang van dit ‘bomenmuseum’ kan parkeren. In 1902 liet Koning Leopold II hier bomen uit zowel alle windstreken van de hele wereld aanplanten, die intussen zijn uitgegroeid tot woudreuzen van formaat. Wij kiezen voor de Koninklijke Wandeling van 7 kilometer, maar je kan evengoed kortere lusjes maken of gewoon de toppers gaan bekijken.
En die toppers (letterlijk én figuurlijk) zijn de mammoetbomen uit het gedeelte Noordwest-Amerika. Je hoeft dus helemaal niet meer op reis te gaan naar de westkust van Amerika om gigantische sequoia’s te zien. Probeer je dan net zo als ook met het gezin een cirkel rond de boom te vormen? Tip: met twee ouders en één kind lukt het niet ….

Ben je na dit bezoek nog niet uitgewandeld? Dan zijn er nog verschillende parkings van waaruit je zo een wandeling in het Zoniënwoud kan maken. Tervuren, we hebben er van genoten!

ParkvanTervuren
ArboretumTervuren
ArboretumTervuren