De Betovering in Brussel getest en goedgekeurd

Op een zonnige maar frisse zaterdagnamiddag trokken we naar Betovering.be. We wisten dat we in een bos verwacht werden voor een trip naar de middeleeuwen, maar verder wisten we niet goed wat we ons bij Betovering moesten bij voorstellen. Het werd een spannend (en soms ook wel inspannend) outdoor-avontuur!

De ridder van de Betovering

De prins van de Betovering ontvangt je met open armen

We werden verwacht door de prins van de Betovering en enkele van zijn middeleeuwse metgezellen. De ridder legde ons uit dat hij, door de overmoedige streken van zijn kornuiten, nog de enige overblijvende ridder was, en dringend versterking zocht. Maar ridder word je niet zomaar, dus zouden ze er wat proeven aan voorafgaan.

Er moesten ook punten verzameld worden (hier zijn dat bonen). Verder moest er een code gevonden worden om het slot van het magische zwaard te kraken. Werk genoeg dus voor één namiddag. Het zou hier geen walk in the park worden!

We kregen een tas mee met allerlei attributen, een plattegrond en een perkament met opdrachten. Dan mochten we het machtige magische land van de Betovering intrekken. Ieder groepje bezoekers heeft een eigen route en er zijn een hoop mogelijke opdrachten, zodat je elkaar niet voor de voeten loopt. Zo kwamen wij tijdens onze namiddag in de Betovering langs het Walmende Moeras, het Trollenpad, de Kennisruïnes,… Alles is supertof ingekleed in het thema en op wat kantelen, een uitkijktoren en ander middeleeuws decor is hier niet gekeken. Het bos van het Begijnenbosdal is bovendien een mooie groene oase, zo dicht bij de stad.  

Sommige opdrachten moesten we alleen doen in ons eigen groepje op een specifieke plaats (bijv. een hindernissenparcours), maar de meeste krijg je voorgeschoteld door een middeleeuws personage. Zo moesten we ringwerpen en zwaardvechten bij de ridder. Bij de boogschutter mochten we boogschieten… (ja, klinkt evident hé, maar wacht maar tot je de heksen ziet, of de tovenaar,…!). Die middeleeuwse personages maken het echt super. Ze zijn prachtig uitgedost en gegrimeerd. En hun opdrachten passen ze aan aan het groepje dat ze voor zich krijgen. Een persoonlijke aanpak dus!

Boogschieten bij de boogschutter
Het hoogteparcours tussen de bloesems

Avontuur in het bos, maar ook in de hoogte

Wij hadden op voorhand gereserveerd voor de Betovering + het avontuur in de bomen, en daardoor werd er een klimparcours opgenomen in onze opdrachten. We werden daarvoor verwacht bij de boswachter in Duizelingenland. Er lagen al verschillende maten van klimgordels voor ons klaar en de boswachter legde ons alles uit wat we moesten weten over het klimparcours dat hier echt tussen de bomen loopt. Nadat iedereen stevig vastgesnoerd zat in een klimgordel, startten we met veiligheidsinstructies en een testparcours.

Bij dit touwenparcours moet je telkens zelf je musketons verplaatsen naar andere kabels, zodat iedereen duidelijk de procedure daarvoor uitgelegd krijgt. Eens we de boswachter bewezen hadden dat we helemaal wisten dat we die musketons nooit tegelijk los mochten maken, gingen we beetje bij beter hoger.

Er is veel afwisseling en tijdens het parcours vonden we ook stukjes van een woord voor onze opdracht. Het hele bomenparcours past dus in het verhaal van de Betovering, tot de riddervlag toe. Op het einde gingen we via een death-ride naar beneden.  Wij deden ongeveer een klein uurtje over het klimparcours.

Voor kleinere kinderen is hier trouwens een afzonderlijk klimparcours. Een eerste keer proberen, op een beperkte hoogte (zodat een volwassene er nog gewoon naast kan lopen), is hier dus mogelijk. Echt een super oplossing als de kleinste durfallen ook al eens mee willen doen, maar het echte avontuur in de bomen nog wat te hoog gegrepen is (heb je hem?).

Death-ride bij de Betovering
Klimgordels losmaken

Tot ridder geslagen bij de Betovering

Nadat we de laatste opdracht van ons perkament vervuld hadden, trokken we terug naar de prins, al was het nog niet zo simpel om effectief tot bij hem te raken… In een grote kring, waarbij elk gezin zijn eigen mini-tribune had, kwam er een magisch slot.

Ik mag niet alles verklappen, maar we keerden terug naar huis nadat we officieel tot ridder waren geslagen.

We worden geslagen tot ridder van de Betovering

Praktisch

Meer informatie over de Betovering kan je vinden op www.betovering.be. Op de website vind je info over de bereikbaarheid. Wij gingen met de wagen en parkeerden dicht bij de ingang. Tegenover de Betovering is een tuincentrum, en op momenten dat veel mensen naar het tuincentrum trekken, kan het er druk zijn.

Betovering is niet het type attractie waar ze je vanaf het moment dat je er binnenstapt tot je vertrekt, proberen allerlei dingen te verkopen. Hier ligt de nadruk op de beleving. Betovering vermeldt zelfs uitdrukkelijk op haar website dat je in het Begijnenbosdal op de grasvelden kan picknicken (maar wel alle vuilnis meenemen!).

Voor een uitstapje naar Betovering en het hoogteparcours trek je best niet de mooiste zondagse kleren aan. Kies dus kleren die tegen een stootje kunnen. Als je het hoogteparcours ook doet, kies je best voor een broek of een (iets langere) short, zodat die klimgordel ook wat comfortabel zit. Voor het hoogteparcours is een goede grip ook superbelangrijk, zeker als het net geregend heeft. Wij kiezen meestal voor onze bergschoenen, maar sportschoenen kunnen ook.

Betoverende bloesems