Op naar Trauma, de Triënnale in Brugge

Op een zonnige zondag naar Brugge trekken om hedendaagse kunst te bewonderen, lijkt ons een fijne start van de zomer. Het is bovendien de ideale manier om minder gekende plekken in Brugge te ontdekken. De werken staan immers opgesteld buiten het toeristische centrum.

triennale brugge

Familierondleiding tijdens de Triënnale

Het is niet altijd evident om hedendaagse kunst te begrijpen, laat staan het aan kinderen uit te leggen. Daarom boeken we een familierondleiding met gids, wekelijks georganiseerd op zondag. Er wordt wekelijks afwisselend een wandeling voor 5- tot 7-jarigen en één voor 8- tot 10-jarigen georganiseerd. (Tip: Bij inschrijving kan je telkens maar één volwassene per kind inschrijven, dus moet je bijvoorbeeld voor een gezin met twee ouders en twee kinderen, twee keer inschrijven telkens één ouder met één kind). Vetrekpunt is het Historium op de Grote Markt in Brugge.

treinnale

Kijk en speel tijdens de Triënnale

Bij elk kunstwerk stelt de gids de kinderen een aantal vragen en geeft dan verdere uitleg over het werk. Ze weet hun interesse op te wekken en alles is zeer begrijpelijk voor jong en oud.  Daarna volgt een spelletje of een opdracht die zeker gesmaakt worden door het jonge grut. Zo zien we zes kunstwerken van de Triënnale. De werken liggen best ver van elkaar. Maar de Brugse onbekende steegjes zijn zo mooi dat we het wandelen niet erg vinden. Minder leuk vinden we dat er vier kunstwerken nog niet afgewerkt zijn of een stuk missen.  De vlagjes van het werk van Nadia Naveau zijn verdwenen en het deel van de digitale print van Amanda Browder over de reien is ook weg, dit ten gevolge van de storm twee weken geleden. De carrousel van Hans Op De Beeck en het paviljoen van Jon Lott zijn nog verre van afgewerkt. De covid-crisis heeft er blijkbaar voor gezorgd dat heel wat leveranciers van materialen en uitvoerders van constructies niet op tijd klaar konden zijn. Spijtig! Gelukkig sluiten we af met een pracht van een installatie van Henrique Oliveira. Wat dit juist is, vertel ik lekker niet maar kan je tot 24 oktober nog gaan ontdekken in Brugge. Ondertussen vernam ik in de pers dat de carrousel binnen twee weken wordt geplaatst. De foto’s in het atelier van de kunstenaar zien er alvast veelbelovend uit.

Brugge

Zelf op pad

Verken je liever op eigen houtje de kunstwerken, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Voor kinderen werden er doe-kaarten uitgewerkt, gratis verkrijgbaar bij het infopunt Poortersloge en de In & Uit op ’t Zand. Er is ook een luisterverhaal met weetjes over de kunstwerken die je via het scannen van QR-codes op de infozuilen kunt beluisteren. Meer info vind je hier.

Honger en dorst
In de Brugse binnenstad zijn er heel wat adresjes voor een hapje en een drankje. De meeste terrasjes vind je op ’t Zand aan het concertgebouw. Daar staat ook een ijskarretje. Voor we huiswaarts rijden, stoppen we in deelgemeente Sint-Michiels waar onze favoriete pizzeria Aquila gevestigd is. Hier vind je de echte Italiaanse pizza met flinterdunne korst. Ze hebben een terras maar is niet groot dus best reserveren op voorhand. 

Praktisch

Brugge is goed bereikbaar met de trein. Het is een tiental minuten stappen van het station naar de binnenstad. Als je met de wagen komt, kan je aan het station parkeren of in de parking onder ’t Zand.

De Triënnale is volledig gratis. Voor de Poortersloge en het museum O.LV. ter Potterie dien je wel op voorhand te reserveren.