Museumnamiddag in Turnhout

Wij deden afgelopen maand van weekendje Kempen met het gezin. Zo een zalig weekend met veel tijd voor elkaar, een paar leuke gezinswandelingen en lekker eten. We verbleven in de buurt van Turnhout en zo kon een bezoekje aan deze stad niet uitblijven. Het was af en toe typisch Belgisch weer (lees: de regen viel met bakken uit de hemel), dus was het een ideale dag om een paar musea in Turnhout een bezoekje te brengen.

Hoofdstad van de speelkaarten

Na een lunch op de Grote Markt volgden we wel heel speciale tegels in het stadscentrum richting het ‘Speelkaartenmuseum’. Elk gezin in Vlaanderen heeft waarschijnlijk een kaartspel in huis en de kans is super groot dat dat spel in drukkersstad Turnhout is gemaakt. Inmiddels drukt Cartamundi meer dan 1,3 miljoen kaartspellen per dag. En dat in Turnhout! Tijd om daar dus iets meer over te gaan leren.

Het moet gezegd: het Nationaal Museum van de Speelkaart, is gevestigd in een prachtig gebouw. De oude fabriek werd aan de buitenkant alvast flink opgefrist. Dat belooft alvast een leuk bezoek!
Bij de balie krijgt Fleur een Ipad, waarmee we een familiezoektocht door het museum kunnen maken.
We starten in de grote fabriekszaal, vol met indrukwekkende drukpersen en andere grafische apparatuur. In tijden met minder coronamaatregelen laten gepensioneerde drukkers de persen opnieuw draaien en dan galmt het geluid doorheen het gebouw.
Ook wij worden uitgenodigd om te zien hoe de stoommachine er vroeger voor zorgde dat alle drukpersen energie hadden om kaarten te maken. Onze enthousiaste gids legt ons de basis van de stoommachine uit en even later ervaren we aan de lijve hoeveel geluid zo’n ding kan produceren.

Nu we het fabricatieproces achter de rug hebben, gaan we een kijkje nemen tussen de speelkaarten zelf. Sommige zijn echte kunstwerkjes, en er zitten er zelfs tussen die alleen voor volwassen ogen bestemd zijn.

In het speelkaartenlab mogen we ook echt een spelen. Altijd tof als je in een museum echt interactief aan de slag kan. Dikke aanrader, het Nationaal Museum van de Speelkaart.

Op weg naar het Speelkaartenmuseum
Prachtig gebouw, dat Nationaal Museum van de Speelkaart
Op zoektocht in het Speelkaartenmuseum
De indrukwekkende stoommachine
Het indrukwekkende machinepark in het Speelkaartenmuseum
Speellab in het Speelkaartenmuseum

En op naar het volgende museum: Taxandria

Na een bezoekje aan de toeristische dienst, weten we dat er nog twee musea in Turnhout zijn: het Begijnhofmuseum en het Taxandriamuseum. We hebben nog tijd voor ééntje en kiezen het laatste uit, want … daar kan je boogschieten!

Het Taxandriamuseum toont een collectie over de cultuur en geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen. Taxandria was de naam die de Romeinen aan deze streek gaven in de eerste eeuw na Christus. Het museum is gevestigd in een mooi 16e-eeuws pand, waar in die tijd vaak dames van adel verbleven. We worden vriendelijk welkom geheten en starten ons bezoek in de kelder, waar we op de jacht mogen en onze beste ‘kruisboogschiet-skills’ naar boven mogen halen. Superleuk om te doen! Bij mooi weer gaat deze activiteit in de achtertuin door.

Ook hier is een familiezoektocht uitgewerkt met een Ipad. In de zestiende eeuw was deze streek een jachtparadijs en we leren dan ook flink wat bij over dit tijdverdrijf van de adel. Ook de adelijke dames die hier vaak verbleven, komen aan bod in het museum. De zoektocht is echt leuk, omdat Fleur vaak het juiste voorwerp moet scannen om weer verder te kunnen met de zoektocht. Op het einde van ons museumbezoek krijgt Fleur nog leuk materiaal mee om thuis een kijkdoos te knutselen.

Musea in Turnhout, dikke aanrader bij regenweer en zonneschijn!

TaxandriamuseumTurnhout
Boogschieten in het Taxandriamuseum
TaxandriamuseumTunrhout