Met tieners naar het Gallo-Romeins museum

Met grotere kinderen een museum bezoeken? Het kan! Ontdek samen het boeiende verhaal van de mens van in de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Neanderthalers, de eerste boeren, Kelten, Gallo-Romeinen en Germanen: ze lieten allemaal hun sporen na en in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren is dat op een boeiende manier gebracht. Check it out! 

Zoektocht
Voeltafel

Zaal van de oermensen

Het Gallo-Romeins museum bezoeken met tieners (waaronder één rasechte puber), ik was er toch wat bang voor. Zouden ze het niet te saai vinden? Zou het niet te ver van hun bed zijn? Zouden we hen daar wel een uur kunnen bezig houden? 

Geen enkel van mijn vrezen was terecht. In de eerste zaal, die van de oermensen, bleek al dat het Gallo-Romeins museum een schot in de roos was. 
We kregen allen een audiogids mee, en hadden telkens de keuze of we de versie voor volwassenen of die voor kinderen beluisterden. Of niets, dat kon natuurlijk ook. 
Voor de jongste dochter van 11 kregen we nog een zoektocht mee (van Vlieg), die ze kost wat kost wou afwerken. 

In de kamer van de oermensen zag de oudste dochter van 13 heel wat theorie die ze net geleerd had in het eerste middelbaar op een duidelijke manier voorgesteld. Ze was eerst wat weigerachtig ('het is hier net de geschiedenisles'), maar was al gauw helemaal verdiept in het onderwerp. Ze kon linken leggen met wat ze geleerd had op school, en kon ook hier en daar wat extra uitleg geven aan de 'kleine' zus. 
We zagen heel wat opgegraven materiaal, heel wat 'nagemaakte' voorwerpen en er waren ook video's met uitleg hoe ze bijvoorbeeld water kookten in de oertijd. Hier en daar stonden ook voeltafels, zo konden ze bijvoorbeeld eens uittesten hoeveel zo'n vuursteen wel kon wegen. 

Pot

Zaal van de boeren

In de zaal van de boeren leren we bij over de overgang van jager-verzamelaars naar landbouwers. We krijgen verschillende potjes te zien, maar ook nog steeds bijlen die gemaakt zijn van stenen.

Ook hier kan er nog steeds gekozen worden tussen de audiogids voor volwassenen en die voor kinderen. 
Er is nog steeds een mooie afwisseling tussen artefacten die opgegraven werden en (soms heel grote) replica's.
De vraagjes uit de zoektocht van Vlieg zorgen er nog steeds voor dat de dochters druk op zoek gaan naar de antwoorden.

Op het einde van de zaal, wordt ook ruilhandel geïntroduceerd en zien we stilaan het ontstaan van verschillende 'klassen'. Heel interessant hoe dit wordt uitgelegd. 

De Romeinen
Klaar!

De zaal van de Romeinen

We komen aan in de derde en laatste zaal. Hier zien we de opkomst en ondergang van de Romeinen in onze regio. 
En daar is voor het eerst ook sprake van de stad Tongeren!

We zien replica's van Romeinse bouwwerken, maar ook echte brokstukken en mozaïeken. 
De dochters blijven met interesse kijken naar wat er uitgestald staat, sommige bouwwerken doen wat denken aan een Lego opstelling. Ook de oorringen, ringen en al het goud spreken tot de verbeelding. 

Ondertussen werden ook alle vragen van de zoektocht opgelost en ligt er een beloning klaar voor het geleverde werk. Al voelde het niet als werken, maar vonden we het alle vier een leuke voormiddag!

Op stap met tieners (en pubers) in Tongeren? Breng dan zeker een bezoekje aan het Gallo-Romeins museum.
En voor de lunch testten wij met veel plezier Retro Velinx uit, waar de burgers met frietjes unaniem goedgekeurd werden. 

Save the date: Archeologiedagen in het Gallo-Romeins Museum

Archeologie is oh zo boeiend. Er is geen betere plek dan het Gallo-Romeins Museum om kennis te maken met deze tot de verbeelding sprekende wetenschap. We werkten een veelzijdig programma-aanbod uit voor jong en oud. Hieronder vind je alle bouwstenen. Combineer naar hartenlust en schrijf je tijdig in voor elke  gekozen activiteit. 


Expo ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’, mét archeologen

Het is een basistaak van het Gallo-Romeins Museum om zijn collectie te onderzoeken. Vaak gebeurt dat in samenwerking met externe specialisten. Een aantal van hen vat post in de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’. Gepassioneerd vertellen de archeologen over de vondsten en de thema’s waarin ze zich recent verdiepten. Ze staan klaar om je vragen te beantwoorden. Al gauw merk je dat ook de archeologische wetenschap constant in ontwikkeling is.

Praktisch
10 oktober, tussen 13.00 en 17.00 u.
Je kan elk kwartier starten. Duur: 60-120 min.
Voor jong(volwassenen)
Prijs: inbegrepen in je toegangsticket.