Naar Mercator en Mu.Zee

Een romantische weekendje aan zee? Klinkt super! 
Maak er met je hele gezin een knuffelweekend van met wandelingen op de dijk gecombineerd met een bezoekje aan een museum of wat dacht je van een bezoek aan Mercator? 

De Mercator trotseren … en de regen

Na een flinke uitwaaiwandeling op de dijk trokken we naar de Mercator. De Mercator is een prachtig schip, dat je al ziet liggen als je Oostende binnenrijdt. Toen we onze tickets kochten, regende het al flink, en we werden letterlijk gedoopt toen aan boord stapten. Op het dek zochten we de plaatsjes waar we in het droge de borden met uitleg over dit opleidingsschip konden lezen.

Daarna klommen we een trap op, om hoger op het dek te komen. Het was niet het ideale moment om er lang rond te kijken, en dus gingen we snel verder. We volgden het parcours en daalden af in het schip. Daar zie je de communicatiesystemen die vroeger werden gebruikt. Op een bord vonden we ook de dagindeling die op dit opleidingsschip gold. Lang uitslapen was er zeker niet bij. Er moest gestudeerd en geoefend worden om een zeeman te kunnen worden, en veel gepoetst…

Fenomenale vrijwilligers

Wat verder kwamen we een man tegen die bezig was met het afschuren van lagen verf van een  gigantische machine. Ik raakte aan de praat met deze man, die zelf vroeger in de koopvaardij werkte. Terwijl hij met zijn staalborstel lustig verder wreef, kwam ik te weten dat het onderhoud van de Mercator gebeurt door een legertje vrijwilligers. Zij schuren, verven, lakken, … Een gigantisch werk, dat nooit gedaan is want “ja madam, dat koper daar achter u, dat moet blinken hé”. Ook de kassa wordt door een vrijwilliger bemand. Fenomenaal en fantastisch dat deze vrijwilligers zich inzetten om de Mercator in ere te houden. 

Een heel dorp aan boord van het schip

De bemanning was lang van huis, dus was de Mercator goed uitgerust. Er werd gekookt en er was een bakker aan boord. Iemand had als extra job het knippen van de haren van de bemanning. We zagen de ziekenboeg, met oude medische instrumenten. Er was ook een altaar voor de misvieringen. Je ziet ook heel goed het verschil tussen waar het gewone voetvolk mocht slapen (dicht op elkaar en in laagjes) en waar de kapitein sliep. Ook voor het sanitair was er een duidelijk verschil.

Op de infoborden in de Mercator lees ik je ook dat de Mercator niet enkel als opleidingsschip werd ingezet. Met de Mercator werden beelden van het Paaseiland getransporteerd en werden de stoffelijke resten van pater Damiaan teruggebracht naar België.

Toen we terug boven kwamen, was het regenen gestopt. Ideaal om toch nog eens verder te kijken op het dek, en te poseren voor een foto bij het scheepsroer.

Bij het scheepsroer van de Mercator
Bij het scheepsroer van de Mercator in Oostende

Kunst aan de kust

Daarna wandelden we naar Mu.Zee. Nu is Mu.Zee een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het museum is ondergebracht in een prachtig gebouw, dat heel handig is ingericht om bezoekers te ontvangen. Onze natte spullen konden we kwijt in de vestiaire. Even wachten tot er audiogidsen vrijkomen kan in knusse zetels.

Eens we elk een audiogids hadden, gingen we niet meteen naar kunst kijken. Als je dit museum bezoekt volgens het aangegeven parcours, start je met het bovenste niveau. Daar kom je te weten dat het gebouw vroeger het warenhuis van een coöperatieve was. Die coöperatieve, met de fantastische naam “Spaarzaamheid Economie Oostende”, betekende heel wat voor Oostende. In het warenhuis was van alles te koop, en werd er niet met geld betaald maar met jetons.

De vaste collectie van Mu.Zee

Daarna daal je af naar de vaste kunstcollectie. In Mu.Zee hangen werken van een aantal klinkende namen zoals Ensor, Spilliaert, Permeke, Raveel, Panamarenko,… naast kunstenaars die we nog niet kenden. Mu.Zee heeft wel 8.000 kunstwerken in haar collectie en wil daarmee een overzicht geven van de Belgische beeldende kunst van 1830 tot op vandaag. In een aantal werken zie je duidelijk de link met Oostende of de zee.

Er is een heel goede audiogids waarmee je uitleg kan krijgen bij de werken waar je iets meer over wil weten. En zoals je kan raden, is die uitleg bij een aantal hedendaagse werken meer dan welkom. Onze kinderen zijn al oud genoeg om zelf te kiezen wat ze interessant vinden, en dan kunnen ze met de audiogids luisteren naar de uitleg over wat hen het meest aanspreekt. Soms komen ze dan zelf zeggen: “Hé, hier moet je eens naar luisteren.” Leuk toch?

Met de audiogids in Mu.Zee
Handige audiogidsen in Mu.Zee

Tijdelijke tentoonstellingen

Naast de vaste collectie zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen. Toen wij er waren, liep er één tijdelijke tentoonstelling van Maarten Vanden Eynde.  “Digging up the Future” heeft als thema het milieu en ecologie. Deze tijdelijke tentoonstelling sprak ons erg aan maar is ondertussen niet meer te zien. De volgende tijdelijke tentoonstelling heet “België-Argentinië, Trans-Atlantische modernismen, 1910-1958”. Door de tijdelijke tentoonstellingen, de aanpassingen aan de vaste collectie verandert het museum regelmatig en loont het zeker de moeite om hier nog eens een keer terug te komen.

Na ons bezoek aan Mu.Zee zat dit dagje Oostende er op. Maar er kwam nog meer, waarover we graag een volgende keer wat meer vertellen. 

Tijdelijke tentoonstelling "Digging up the Future"

Praktisch

Wil je ook als een stoere zeebonk de Mercator beklimmen, of kunst gaan kijken in Mu.Zee, dan vind je hier meer informatie:

- De Mercator is van november tot maart in principe enkel open op zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 16.30 u. Tickets koop je aan een loketje aan de wal. Meer informatie over de Mercator is te vinden op http://www.zeilschipmercator.be/bezoek/

- Mu.Zee is het hele jaar open, behalve op maandagen. Op de website kan je een schat aan informatie vinden over de vaste collectie, de tijdelijke tentoonstelling, speciale folders voor gezinnen met kinderen, … Neem eens een kijkje op de website van het museum. Je moet vooraf online  tickets reserveren via de volgende site: https://www.muzee.be/nl/prijzen--tarieven.