Op stap met een echte mijnwerker in Beringen

Bezoek aan het Mijnmuseum

Over het Mijnmuseum hadden we al veel gehoord, maar we waren er nog nooit geweest. Daar moesten we eens verandering in brengen! We reden naar Beringen, naar de be-MINE site. Kort na openingstijd klopten we aan bij de dienst toerisme. Daar kochten we onze tickets, en we tekenden ook meteen in voor de must-do op deze site: de ondergrondsimulatie. Die werd drie keer per dag georganiseerd. Wij zouden deelnemen aan de ondergrondsimulatie van 11 uur, zodat we nog een uurtje hadden om al het Mijnmuseum te bezoeken.

We installeerden er via een QR-code ook een IPod-tour op onze smartphones. In die audiotour neemt ex-mijnwerker Roberto je op sleeptouw door de oude mijnsite. Zo krijg je “levensechte” uitleg bij wat er te zien is. Er staat trouwens overal ook nog geschreven uitleg.

De ingang van het Mijnmuseum
Met deze kanarie kan je ook op pad

Het Mijnmuseum is ondergebracht in één van de prachtige gebouwen van de vroegere mijnsite. In de inkomhal staat een boomstam, of beter, een fossiel van wat ooit een boom was. Zo wordt uitgelegd wat steenkool eigenlijk is, en hoe het ontstond. In één van de volgende zalen wordt uitgelegd hoe en door wie de mijnbouw in Limburg gestart is. Nog verder kom je te weten hoe het allemaal begon in Beringen, en hoe de mijnsite er steeds verder uitgebouwd werd. In één van de zalen zie je hoe de mijnsite vorm kreeg.

Er waren natuurlijk ook heel wat mijnwerkers nodig. Wie ze waren, vanwaar ze kwamen en hoe ze leefden, kom je ook te weten. Er zijn heel wat leuke attributen te zien, zoals een fiets waarmee voetbal gespeeld werd, want de mijnwerkers hadden ook wel vrije tijd.  

In het mijnmuseum van Beringen

Naar "de ondergrond", diep in de mijn...

Daarna was het al tijd om “de ondergrond” te gaan verkennen. Twee gidsen stonden klaar om met ons en de andere bezoekers de mijn af te dalen. Dat afdalen valt mee: één trap en je bent er! Onderin het Mijnmuseum werden stukjes van de mijn levensecht nagebouwd. Je ziet er tunnels, de mijnlift, wagons voor het transporteren van steenkool en puin, de oorverdovende machines waarmee gewerkt werd,…

Met een ex-mijnwerker in de ondergrondsimulatie

Onze gids, die vroeger zelf nog in de ondergrond had gewerkt, bracht al dat erfgoed tot leven. Hij toonde voor hoe er vroeger gewerkt werd, wisselde sappige anekdotes af met bittere ernst (want er vielen al eens slachtoffers) en geen vraag was hem te veel. Klein en groot hingen aan zijn lippen. Volgens mij is de uitleg van de ex-mijnwerkers een gigantische troef voor dit museum, en ook de reden waarom je er zeker eens naartoe moet.

In een mijntunnel van de ondergrondsimulatie

Open op Erfgoeddag, maar zeker niet alleen dan!

Het Mijnmuseum bezoeken kan op Erfgoeddag, maar ook op alle andere dagen waarop het Mijnmuseum open is. Kies dan zeker ook voor de ondergrondsimulatie. Op de eerste zondag van de maand worden er zelfs nog bijkomende activiteiten georganiseerd. Voor deze Mijnzondagen kan je best goed op voorhand reserveren.

Na ons verder bezoek aan het Mijnmuseum was het tijd om iets te eten.  Dat kan ook op be-MINE. We aten lekker onder het ronde duikcentrum, met zicht op een gigantisch aquarium. Terwijl we wachtten op onze bestelling, zwommen de visjes voorbij, en babbelden we vrolijk na over de ondergrondsimulatie.

Verkeersbordjes in de mijn
Klimmen op de avonturenberg

Klimmen op de oude mijnterril, excuseer, de avonturenberg

Na het eten was het tijd om de berg te beklimmen: een mijnterril werd hier omgetoverd in een avonturenberg. De avonturenberg is vrij toegankelijk en super tof voor kleine en grotere kinderen. Naar boven kan je met een trap, al klauterend of al lezend (want er staan ook infoborden over het mijnverleden). Boven op de terril hadden we een prachtig uitzicht over de be-MINE site en de mijncité.

Praktisch

Wil je ook graag naar Beringen en het Mijnmuseum?

  • Voor het programma voor Erfgoeddag moet je vooraf inschrijven bij toerisme@beringen.be. Er zijn rondleidingen om 11u, 13u en 15u. Kijk voor meer info op https://erfgoeddag.be/activiteit/vacature-mijnwerkers-gezocht
  • Op de “gewone” openingsdagen van het Mijnmuseum is reserveren niet nodig. Bij de ingang kan je bijbetalen voor de ondergrondsimulatie. Een echte aanrader volgens ons, maar dat had je al door. Alleen de ondergrondsimulatie bezoeken is niet mogelijk, en ook niet aan te raden want door het Mijnmuseum zelf ook te bezoeken begrijp je veel beter wat je “in de ondergrond” ziet.
  • Wij bezochten het museum met de audiotour van ex-mijnwerker Roberto en die is ook prima voor tieners. Voor jongere kinderen is er een speciale tocht, met een kanarie als mascotte.
  • Voor alle info over openingsuren, toegangsprijzen, … van het Mijnmuseum kan je terecht op https://mijnmuseum.be/
  • Wil je nog meer beleven in Beringen? Snuffel dan eens rond op www.toerismeberingen.be.

 

Uitzicht over be_MINE en het Mijnmuseum