24u in Kortrijk deze zomer

Kortrijk enkel een designstad? Denk nog maar eens na! Natuurlijk is deze stad met pareltjes als The Penta, The Level, de immer in de zon glinsterende K-Tower en de verschillende fantastisch mooie bruggen over de Leie, de perfecte vertaling van wat een designstad is. Kortrijk is echter zoveel meer dan enkel een stad vol design. En ok, misschien zijn we als Kortrijkzanen niet helemaal objectief, maar geef ons eens ongelijk.  

kortrijk

De perfecte start op de Toeristische Dienst van Kortrijk

Kortrijk heeft een geschiedenis om U tegen te zeggen. Punt. Zonder het te beseffen, loop je in de Kortrijkse centrumstraten al snel langs enkele stille getuigen van deze indrukwekkende geschiedenis. Hoog tijd om hier verandering in te brengen en de verborgen of vergeten pareltjes tijdens een dagje Kortrijk te (her)ontdekken.  

Onze reporter ter plaatse Katrien neemt je met plezier mee naar deze Kortrijkse plekjes die letterlijk bulken van de geschiedenis.  

Beginnen doen we natuurlijk bij de Dienst voor Toerisme. Waar beter dan pal in het hart van de historische binnenstad van Kortrijk kan een ontdekkingstocht van het verleden van Kortrijk beginnen? Op geregelde tijdstippen springen we dan ook eens binnen in de pittoreske toeristische dienst vlak bij de ingang van het net volledig gerestaureerde Begijnhof. In dit walhalla van Toerisme Kortrijk is er altijd wel een leuke nieuwe wandeling (als je het ons vraagt, dan moet je zeker eens de ZieMietour doen!), fietstocht of inspiratieboekje over Leie-hotspots mee te grissen. Inspiratie troef! Ook leuk zijn de folders die het verhaal van historische gebouwen vertellen. Kortom, we lopen nooit met lege handen naar buiten. Vergeet hier zeker ook niet om een handige stadskaart mee te nemen.  

kortrijk

Op naar het dak van Kortrijk

Wie ons een beetje kent, weet dat we best wel houden van een schoon uitzicht. Sinds een klein jaartje worden we in de toren van de Sint-Maartenskerk aan de Grote Markt verwend met een eigen uitzichtpunt. Het is zowel letterlijk als figuurlijk een adembenemend uitzicht. Letterlijk omdat – maar dat kan natuurlijk aan onze fantastische conditie liggen (humhum) – je eerst de 246 treden van de kerktoren omhoog moet klimmen om te kunnen genieten van het figuurlijk adembenemend uitzicht.  

Leuk om weten is nog dat de toren in het voorjaar niet open kan, omdat een koppeltje torenvalken net deze toren uitgekozen heeft om te broeden. Van een vruchtbare plek gesproken!  

De toegang tot de toren is gratis. Het enige wat je moet doen, is een tijdslot reserveren. Met het ticketje open je dan de automatische poortjes binnen in de kerk. Easypeasy.   

Eenmaal beneden, kiezen we nog een plekje in de kerk om even te genieten van de Sint-Maartenskerk: de rust pal in het bruisende centrum van de stad, de kleurrijke glasramen, de houten preekstoel, … genoeg om te bewonderen.   

Als begijntjes naar het Begijnhof in Kortrijk

Terug buiten is het tijd om een bezoekje te brengen aan het pas gerestaureerde Begijnhof. En dat het een pareltje is geworden, kan niet betwist worden!  Het is een onevenaarbare oase van rust in de binnenstad geworden. We drinken er graag een koffietje en kijken eens binnen in een van de kapelletjes. Voor het eerst springen we ook eens binnen in het gratis bezoekerscentrum. Op een heel leuke manier wordt het hoe, wat en waarom van de begijntjes uit de doeken gedaan. En als we uit het vensterraam piepen, zien we het standbeeld ter ere van Marcella Pattyn staan, het laatste Kortrijkse begijntje.  

Gravenkapel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk 

Na de koffie trekken we verder richting de Leie, om in de 13de eeuwse Onze-Lieve-Vrouwekerk het nieuwe spektakel te gaan bekijken. Weer een kerk … yup inderdaad. Maar wat voor een! De Onze-Lieve-Vrouwekerk was oorspronkelijk een kapel van het Kasteel van Kortrijk en stond dus binnen de omwalling. Het zijn inderdaad restanten van de omwallingsmuur die net buiten de kerk te zien zijn.  

We gaan onmiddellijk naar de imposante Gravenkapel. Vanaf 11 juli, symbolischer kan haast niet, zullen we in deze kapel een VR-experience kunnen zien die ons meeneemt naar de geschiedenis van Kortrijk én naar de roemruchte Guldensporenslag van 1302. Dat klinkt in elk geval spectaculair. In de niet minder dan 51 nissen op de muren van deze kapel pronken namelijk de Graven en Jonkvrouwen uit Vlaanderen: Karel de Stoute, Jan zonder Vrees, Maximiliaan van Oostenrijk, … ze staan er allemaal in vol ornaat! De VR-voorstelling zal een 20-tal minuten duren en zal volledig gratis zijn. Driewerf hoera dus. We zijn alvast heel benieuwd. 

 O ja, voor het verlaten van de kerk, werpen we ook nog eens een blik om het gigantische ‘kruisafneming van Jezus’ van Antoon Van Dyck. Altijd de moeite.   

Begijnhof

Van Verlaagde Leieboorden naar Groeningeveld

Genoeg binnen gezeten. Hoog tijd om de buitenlucht terug op te snuiven. We laten de kerken voor wat ze zijn en trekken naar de verlaagde Leieboorden. Met de zon op de snoet en een ijsje of wafel in de hand is het er leuk vertoeven. We raken nooit uitgekeken op de Broeltorens. Van hieruit hebben we ook zicht op een ander stukje verleden van de stad, namelijk het brouwersverleden. De rood bakstenen toren die  we aan de andere oever van de Leie boven de gebouwen zien piepen, is die van de oude brouwerij Tack. In de paardenstallen aan de voet van de toren, zijn er heel vaak kunsttentoonstellingen. We springen er graag eens binnen.  

Maar vandaag zal dat voor ons voor een andere keer zijn. Wij trekken nog eens richting onze favoriete stek in de stad. Boekenhuis Theoria op het Casinoplein natuurlijk. Niet zomaar een boekenwinkel, maar een plekje waar we ons heel graag tussen de boeken neervlijen om alvast de eerste pagina’s van een nieuw boek te lezen mét een kopje koffie en een stukje superlekkere zelfgebakken taart. En nee, ook hier gaan we nooit met lege handen buiten. #welike 

Om nog een beetje na te kaarten in het groen, passeren we nog eens op het Plein. In Kortrijk, en eigenlijk ook ver daarbuiten, zijn de houten constructies van De Coene een waar begrip. Dit bedrijf maakte voornamelijk internationaal naam op de expo van 1958 in Brussel waar zij hun innovatieve houten overspanningen in verschillende paviljoenen toonden. Het oude kaartershuisje op het Plein is nog een van die gebouwen uit 1958. Sinds een paar jaar, is het kaartershuisje een gezellig cafeetje geworden. Bij mooi weer worden de gocarts en fietsen uitgehaald, zodat de kleinsten zich rot kunnen amuseren terwijl de grote mensen genieten van een hapje en drankje. Een lokaal gebrouwen biertje zoals een Martha of een Omer gaat er altijd wel in. Van een mooi afsluiten van een prettige duik in het verleden van Kortrijk gesproken.   

Extra tips?

Heb je nog tijd over, dan kan je in de zomermaanden ook nog eens binnenspringen in het gotische stadhuis, de nieuwe Reepbrug op Buda opwandelen of naar het museum Texture gaan om het vlasverleden van de stad aan de gouden rivier te leren kennen. Zwemmen kan je doen bij LAGO in Kortrijk én beleef de Guldensporenslag alsof je er zelf bij was bij Kortrijk 1302

Conclusie? Kortrijk is een stad met Karakter; met hoofdletter ‘K’ welteverstaan. Kortrijk is een stad waar design hand in hand gaat met een geschiedenis!

Kortrijk
Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.