Op zoek naar Romeinen in Velzeke

Deze zomer slenterden we door de straten van Rome op zoek naar het verhaal achter ‘de Romeinen’. Het is en blijft een intrigerend verhaal vol veroveringen, imposante bouwwerken en keizers waar de Dag Allemaal een dikke vette kluif zou aan hebben gehad.

Sporen zoeken in Velzeke

We moeten natuurlijk niet helemaal naar Rome om sporen van de Caesar, de Bella Gallica, Calligula, Adrianus, de Romeinen of hun heirwegen te vinden. Het Romeinse Rijk liep op haar hoogtepunt van Engeland tot Syrië en van Roemenië tot Marokko. Alles daartussen maakte ook deel uit van hét Romeins Rijk; dus wij hier ook. Logischerwijs zouden we dus ook bij ons sporen van de Romeinen moeten vinden.  We trokken naar Velzeke om deze sporen te zoeken.
De zoektocht naar sporen van de Romeinen leidde ons naar de Oost-Vlaamse deelgemeente van Zottegem, Velzeke.

Velzeke zal misschien niet onmiddellijk een belletje doen rinkelen. Als we daarentegen spreken over de Paddestraat, dan zal elke zichzelf respecterende wielerliefhebber onmiddellijk rechtveren en scanderen dat dit één van de beroemde kasseistroken is uit de Ronde van Vlaanderen. Correct.

We trokken inderdaad naar dé Paddestraat die tot onze verbazing pal op een échte Romeinse Heirweg ligt. Geen wonder dan dat net aan die oude Romeinse Heirweg het Archeocentrum Velzeke te vinden is.

Wij gingen er eens kijken.

Waarom Velzeke?

De grote vraag die ons niet los liet, was de vraag waarom we net naar Velzeke moesten om iets over de Romeinen in onze streek te vernemen.

Het antwoord op dit vraag, ligt voor de hand. Velzeke lag op het kruispunt van twee heel belangrijke Romeinse heirwegen: deze die Boulogne-sur-mer met Tongeren verbindt en deze richting het Franse Bavay (ook heel mooie site trouwens). Bovendien werd Velzeke in die tijd een Romeinse militaire nederzetting; zo eentje die de dappere Galliërs in een uithoek van het Rijk toch onder de knoet moest zien te houden.

Als dat geen verrassing van jewelste is. Wat nu het o-zo-rustige en idyllische Velzeke is, was in de Romeinse tijd een bruisend kruispunt vol handel, vertier en … militairen.

De Romeinen mogen dan al eeuwen vertrokken zijn, in de ondergrond steken nog altijd bewijzen van hun verblijf.

Verhalen bij de vleet

In het Archeocentrum kwamen we er alles over te weten. Het centrum is geen museum maar wil de bezoeker het verhaal vertellen over de Romeinse tijd. Je ziet er dus geen oneindige rij vitrines vol potjes, vazen of andere in de ondergrond gevonden artefacten. De enorme collectie zit veilig en wel in hun enorme depot. We zagen uiteraard wel een aantal voorwerpen, maquettes, leuke en interessante items die allemaal hun eigen verhaal hebben. De gids vertelde er met veel plezier de nodige anekdotes bij. We kunnen dan ook alleen maar aanraden om een gidsbeurt te nemen. De verhalen staan namelijk nergens te lezen maar worden door de bevlogen gids op een geanimeerde manier verteld. De tieners hingen letterlijk aan zijn lippen. Doen dus. Een gidsbeurt maakt een bezoek zoveel beter.

Archeocentrum Velzeke
Het Romeinse Rijk

Waarom net nu gaan?

Het verhaal van de Romeinen en de reden waarom zich net in Velzeke vestigden, is natuurlijk op zich al interessant genoeg om eens een bezoekje te brengen aan Velzeke. Maar nu is er een bijkomende reden om echt wel eens te gaan.

Money money money

De reden waarom je echt eens een bezoekje aan Velzeke moet inplannen, is geld. Romeins geld. Het Archeocentrum toont nu enkele unieke vondsten. Het gaat niet alleen over de gigantische zilveren muntschat van Grotenberge (waarvan het gerucht nog altijd gaat dat een deel van de schat misschien wel nog bij enkele lokale gezinnen op zolder ligt… intrigerend). Ook de gouden muntschat van Arras, gevonden in een mijnschacht door enkele trimaars, ligt er te binken. En ja, nadat de gids de verhalen achter de muntschatten had verteld, bekeken we de munten met nog meer verwondering.

Een leuk weetje: aan het verhaal van de muntschat van Arras heeft Marc De Bel zijn laatste nieuwe boek Stiene gewijd. Je kan het boek trouwens in de leuke shop van het Archeocentrum aanschaffen. 😉 Wie Marc De Bel zegt, zegt een fantastisch meeslepend boek. Raad maar wie met een boek onder de arm naar buiten stapte 😉…

Archeocentrum Velzeke
Archeocentrum Velzeke
Archeocentrum Velzeke muntschat
Muntschat Arras

Tijdelijke tentoonstelling luchtvaart

Er loopt trouwens ook nog een tijdelijke expo ‘’over vliegen, vallen … en opgraven’. Deze expo gaat dus niet over Romeinen maar over luchtvaartarcheologie. Je leest over de eerste duif als passagier, de ravage die beide wereldoorlogen in de lucht teweeg brachten, maar ook over de bijzonder rol van vrouwen in de luchtvaart. In Velzeke wordt extra aandacht gegeven aan Hélène Dutrieu, wielrenster, stuntvrouw én piloot die met haar capriolen in het begin van de 20ste eeuw vele wenkbrauwen deed fronsen..

Archeocentrum Velzeke
Over vliegen, vallen... en opgraven
Archeocentrum Velzeke
Tijdelijke tentoonstelling in Archeocentrum

Wat vonden de tieners?

Onze tieners houden wel van verhalen. De gids die ons door het Archeocentrum meenam, wakkerde de interesse van de tieners in het Romeinse verhaal alleen maar aan. We – volwassenen - stonden en bij en keken er naar. Het is altijd leuk om duffe leerstof die kinderen op de klasbanken krijgen, tot leven te zien komen daar waar het allemaal gebeurde. #parenthack

Ff praktisch

Het Archeocentrum is enkel op maandag gesloten. In het weekend kan je er tussen 13u en 17u terecht. Als je kan, ga je beter in het weekend want dan neemt de gids je gratis op sleeptouw.

Voor een bezoekje aan de vaste en tijdelijke tentoonstelling betaal je 7 EUR. Kijk zeker op hun site of je niet kan genieten van een voordeeltarief.

Parkeren is gratis en kan vlak voor de deur of in de Paddestraat.

Wandel zeker eens tot op het Romeinse Plein want daar staat nog een mooi beeld van Caesar himself.

Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.