Getest en goedgekeurd: Het Belfort, een subliem panorama over Brugge

Aah, Brugge met zijn reien, kasseistraatjes en trapgevels. We komen er graag om de sfeer van de historische binnenstad op te snuiven. Deze keer wilden we ook echt eens de toerist uithangen en de meest bezochte bezienswaardigheid van Brugge bezoeken. Benieuwd wat dat dan precies is? 

Het mooie Brugge

Oeps, vergeet niet om een tijdslot te boeken

Het Belfort van Brugge, ook wel de Halletoren genoemd, ligt op de Grote Markt en is één van de belangrijkste toeristische plekken van de stad. Dat betekent dat – als je besluit om de toren te beklimmen – je dat zal doen tusen vele buitenlandse toeristen. En dat je dus best op voorhand je tijdslot boekt. Wij hadden er niet aan gedacht, en konden gelukkig rond 11 uur nog een tijdslot boeken voor diezelfde namiddag. Gelukkig hoefden we ons intussen niet te vervelen, want er is in Brugge uiteraard nog veel meer te beleven. 

Het mooie Belfort op de Grote Markt

Weetjestijd

Goed, klaar voor enkele weetjes over het Befort? 
De toren is 83 meter hoog en bezit een beiaard met 47 klokken. Als je je waagt aan de beklimming, dan wachten 366 trappen op jou. Bij de verschillende verdiepingen kan je gelukkig telkens even uitblazen.  
Het balkon van het belfort was ook de plek waar in de veertiende eeuw de reglementen werden afgeroepen. Of de plek van waaruit men controleerde of er geen brand was in de stad. Zo’n belfort was toch multifunctioneel, niet? 
Sinds 1999, is het Belfort, samen met nog 55 andere overgebleven belforten in België en Frankrijk, erkend als UNESCO werelderfgoed. Belforten behoren immers tot de oudste voorbeelden van middeleeuwse architectuur. Enfin, genoeg weetjes nu, tijd voor die beklimming.
 

366 trappen te beklimmen in het Belfort

Klimmen maar ....

Klaar? Off we go! Op weg naar de eerste verdieping.
Onder het belfort bevinden zich de hallen, de plek dus om te kopen en verkopen. Hier was sinds de middeleeuwen ook de schatkamer en het archief van de stad. Op vandaag hebben ze nog steeds de volledige boekhouding van de stad sinds het jaar 1281, ongelooflijk toch?  
De eerste verdieping is dus de stadskamer, of thesaurie met een iets moeilijker woord. Hier werpen we een blik op onder andere het originele stadzegel en de stadskas. 
 
De dochter is echter gebrand om naar boven te gaan, dus we blijven niet al te lang hangen en klimmen gestaag verder. Op de volgende verdieping komen we bij het binnenwerk van het belfort. Er zit immers een flink mechanisme achter de klokken en het uurwerk. En we hebben geluk, want het mechanisme schiet net in gang terwijl we daar aankomen. Echt indrukwekkend om te zien! 

De schatkamer van het Belfort
Het mechanisme van het Belfort
Klimmen maar in het Belfort

Wauw, wat een zicht!

Vanaf daar verandert de stenen trap in een smallere houten trap, maar gelukkig is de eindmeet in zicht. En wat voor één! Een prachtig zicht op Brugge! Niet alleen de vele historische gebouwen en de reitjes zijn te zien, maar ook het vele groen van de bossen rondom Brugge. En uiteraard wil de echtgenoot heel graag het voetbalstation van de stad zien. Een panorma dus om van te smullen! 

Zicht op de Brugse Grote Markt
Genieten van het uitzicht over Brugge

Praktische info

Dus, niet vergeten, vooraf tickets kopen of een tijdslot reserveren. 
De beklimming van het belfort is best intensief. Houd er rekening mee dat het voor hele jonge kinderen of mensen die niet zo mobiel zijn, een uitdaging wordt. Sommige passages zijn ook vrij smal. En mensen met hoogtevrees zouden best wel eens een tandje moeten bijsteken. 

Extra zin in een beiaardconcert? Als je op woensdag, zaterdag of zondag tussen 11 en 12 uur een bezoekje brengt aan het Belfort of zelfs aan de Grote Markt, dan word je getrakteerd op de indrukwekkende beiaardklanken van Wim Berteloot, die afwisselt tussen klassiekers en eigentijdse hits.