De suikerstad Tienen, gelegen in het glooiende Hageland, heeft een rijk verleden, prachtige monumenten en gebouwen. Dat Tienen ook een oude Romeinse nederzetting was, merk je meteen bij een bezoek aan het museum “het Toreke”. De Gallo-Romeinse tentoonstelling laat je kennis maken met een mystieke, fascinerende wereld: die van de rituelen rond leven en dood in de Romeinse tijd. Wij tonen je de resultaten van opgravingen die begonnen in 1997, waarbij het grootste Romeins grafveld van de Benelux werd ontdekt. Zij leverden een schat aan voorwerpen en vondsten op en geven ons een kijk op de begrafenisriten van de Romeinen en hoe ze dachten over de dood en het hiernamaals. Begeleide rondleidingen zijn mogelijk.

Verder loopt van 4 februari tot eind december 2017 de tweede module van de tijdelijke tentoonstelling: Het leven in een bezette stad van 1914 – 1918. Deze handelt over het alledaagse leven in een bezette stad en regio. Meer bepaald over de contacten die er waren tussen de Tienenaren en de bewoners van de omliggende dorpen enerzijds en de bezetter anderzijds. Hierin komen thema’s aan bod als de verplichte tewerkstelling in Duitsland, ‘verzet en collaboratie’, maar vooral ook het thema ‘amusement en vertier’. Want was het wel allemaal kommer en kwel tijdens die oorlogsjaren? Vooral de opgestelde decors van keuken, café en cinema uit die oorlogsperiode zijn een absolute aanrader en maken de beleving concreter voor de jonge bezoeker.

Vlakbij ligt het Suikermuseum dat garant staat voor een unieke en overweldigende ervaring. Door met de hulp van een audio-guide mee te gaan in de surrealistische “zoektocht naar de verloren smaak van suiker” word je ondergedompeld in een wondere wereld van fictie en werkelijkheid. De hele rijke en kleurrijke wereld van suiker komt aan bod: de boeiende sociale geschiedenis van de seizoenarbeider, de bietenoogst en de verwerking tot suiker, de honingproductie van de bijen, de invloed van suiker op ons lichaam en alle mogelijke toepassingen van suiker. Gewoonweg niet te missen! In de loop van 2017 sloot dit museum echter de deuren.

Straat
GROTE MARKT
Nummer
6
Stad
Tienen
Postcode
3300
Telefoon
016/80.56.86
Email 1
toerisme@tienen.be
Video
Adres

Grote MarktT 6
3300 Tienen
België

Image
Riebedebie pas
On
Iedereen Verdient Vakantie
Off
Coordinates
50.8081, 4.93688
Intro

Wie een leuke en leerrijke uitstap wil maken kan terecht in het Tiense museum het Toreke. Laat je verrassen door het Tiense Gallo-Romeins verleden!