Vlaanderen is koers en koers is Vlaanderen. En de bakermat? Die ligt in Roeselare. Odiel Defraeye wint in 1912 als eerste Belg de Tour en Roeselaarse wereldkampioenen – denk aan Benoni Beheyt, Patrick Sercu, Jean-Pierre Monseré, Freddy Maertens – zijn er bij de vleet. Je begrijpt meteen waarom KOERS. Museum van de Wielersport in Roeselare thuishoort.

KOERS vierde eind 2019 haar eerste verjaardag sinds het museum in de zomer van 2018 na grondige renovatie- en vernieuwingswerken de deuren opnieuw opende voor het grote publiek. Verwacht je in het vernieuwde museum aan een interactieve rit door de geschiedenis van de fiets en het wielrennen. Op het parcours vind je een kasseimuur van 90°, uitzonderlijke trofeeën, een Service Course volgestouwd met koersfietsen, getuigenissen van fietsfanaten, beklijvende actiebeelden en een regenboog van wielercollectiestukken.

Maar KOERS is meer dan louter een museum. Het is de plek bij uitstek waar jong en oud het wielervirus en de fietsmicrobe opdoen en waar je de passie voor de fiets en de wielersport deelt en beleeft.

Uitvalsbasis voor fietsers
In KOERS is de fietser koning. Je vindt er gratis oplaadpunten voor elektrische fietsen, veilige fietslockers, een fietspomp en handige douche- en omkleedruimtes. Het museum sluit aan op het West-Vlaams fietsknooppuntennetwerk en is het ideale vertrek- en eindpunt voor recreatieve en sportieve fietsers. Geen fiets? Huur er één bij Toerisme Roeselare, gehuisvest in KOERS. Fietskaarten met routes vind je in de museumshop.

Voor jong en minder jong
KOERS is er voor de hele familie. Bemachtig jouw KOERS-musette (wielerjargon voor etenszakje) met roadbook aan het onthaal en trek met het ganse gezin op ontdekkingstocht. Ga op zoek naar sprekende objecten, onderzoek hoeveel koers in jouw dorp aanwezig is, test zelf een fiets uit de 19e eeuw, lees de wedstrijduitslagen in de Italiaanse sportkrant La Gazetta dello Sport of verzin je eigen wielerbijnaam. Met het gezinspakket vervelen 6-12-jarigen (en hun familie) zich in KOERS geen seconde!

Souvenir uit de museumshop
Op zoek naar een origineel koerscadeau of een beloning voor jezelf? Pauzeer even in de KOERSshop. Je vindt er leuke wielergadgets, Petit Flandrien-kledij, KOERStenues, fijne lectuur en smakelijke streekproducten uit Roeselare.

Zet koers naar de bar
Een gezellige finish van je museumbezoek? Een energierijke bevoorrading vóór je fietstocht? Of een smakelijke beloning na je rit – geen koers zonder après-koers, toch? Laat je soigneren in het KOERSkaffee! Bij mooi weer is het terras in de kindvriendelijke museumtuin een ware trekpleister.

KOERS bezoeken in groep
Bezoek je het museum in groep? Reserveer een gids voor de ultieme KOERS-ervaring met boeiende wielerverhalen en tal van wist-je-datjes. Of boek een meet en greet met wereldkampioen Freddy Maertens. In het KOERSkaffee vertelt hij over zijn rijk gevulde carrière. Verhalen recht uit de buik van het peloton!

De retrotoer op
Wil je op unieke wijze in groep de streek verkennen? Smeer de kuiten voor een rit terug in de tijd. Van worstenhelm tot authentieke stalen ros. Van retrotenue tot metalen bidon.

Schat aan informatie
Met zijn archief en documentatiecentrum herbergt KOERS hét kenniscentrum van de wielersport. Ben je auteur, onderzoeker of student met (historische) wielervragen. Neem contact op of maak een afspraak voor een bezoek aan het documentatiecentrum.

Straat
Polenplein
Nummer
15
Stad
Roeselare
Postcode
8800
Telefoon
051 26 24 00
Email 1
koersmuseum@roeselare.be
Flickr
https://www.flickr.com/photos/134792759@N07/albums
Youtube
https://www.youtube.com/channel/UCZoGLJk-D_tvKvcNK1jThDA
Video
Adres

Polenplein 15
8800 Roeselare
België

Image
KOERS. Museum van de Wielersport
Riebedebie pas
On
Iedereen Verdient Vakantie
On
Coordinates
50.9445, 3.12702
Intro

KOERS is dé plek waar jong en oud het wielervirus en de fietsmicrobe opdoen en waar je de passie voor de fiets en de sport deelt en beleeft. KOERS is (er) voor iedereen!